Free Tell A Friend
Tell a Friend
February 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

PostHeaderIcon Какво е толерантност?

Какво е толерантност?

“Не съм съгласен с това, което казвате. Но ще пожертвам целия си живот, защитавайки право ви, да изказвате собствено си мнение“. Волтер

Толерантност означава търпимост към друг начин на живот, поведение, обичаи, чувства, мнения, идеи, вероизповедания. По такъв начин, толерантността е свързана със свободата на инакомислещите в широкия смисъл на тази дума. Не в смисъла, който се е утвърдил в политическата сфера, който е по-близък до понятията милосърдие и снизхождение.

Този феномен в е толкова важен в съвременния живот, че през 1995 година ЮНЕСКО приема Декларация за принципите на толерантността, включващи: уважение, приемане и правилно разбиране на богатото многообразие на култури в нашия свят; формите на изразяване и начини на проявяване на човешката индивидуалност; хармония в многообразието; тенденция за постигане на мир и съдействие за замяна на културата на войната с култура на мира.

Толерантността изразява способността да се установи и съхрани общуването с хората, отличаващи се в някакво отношение от нас. Разбира се, трябва да се има има в предвид, че съществуват граници на търпимост, т.е. наличие на на някакви морални предели, разрешаващи да не се смесват толерантните отношения с позволяването във всичко и безразличие към ценностите, хранещи убеждения. В противен случай, ще ни се наложи да се съгласим с определението на Г.К.Честъртон: „Толерантността е добродетел на хората, които не вярват в нищо“.

Според сферите на проявление, можем да говорим за политическа, научна, педагогическа и административна толерантност. По отношение на личността, психолозите различават няколко вида толерантност.

Естествена (натурална) толерантност

Този вид толерантност означава любознателност и доверчивост, присъщи изначално на малкото дете. Те не се определят и не определят качествата на неговото „Аз“. Процесът на изграждането на личността , т.е. неговата персонализация все още не е довела до разделението на индивидуалния и социален опит, към съществуването на обособени планове на поведение и преживяване и т.н.

Наличието на естествена толерантност позволява на детето да приема родителите си във всякакъв вид, включително до крайно жестоко отношение към себе си. В последния случай, толерантността създава психическа защитеност и позволява да се съхранят позитивните отношения в семейството, но от друга страна невротизира формиращата се личност, намалява способността на самовъзприемане, чувствата и преживяванията.

Морална толерантност

Този вид означава търпимост, свързана с личността (външното „АЗ“ на човека). По – малко или повече е присъща на възрастните хора и се проявява в стремежа да сдържат своите емоции, използвайки механизмите на психологическата защита.

Тук намира място известна условност, защото човек не проявява нетърпимостта, която е вътре в него, тя си остава там вътре. Ситуационният модел на такова отношение представлява варианти от типа „обстоятелствата така се стекоха, че ми се налага да ви търпя, но …“

Подобна схема, за съжаление, се явява като основа на множество съвременни прояви на масовата култура и семейното възпитание. Конфликтът на поколенията също произхожда от проявяваната квази-търпимост на участниците по отношение ценностните си постановки.

Нравствена толерантност

Колкото и да е странно, по отношение на терминологията, имаме парадоксалния случай, синонимното значение на думите „морален“ и „нравствен“ да се разминават. За разлика от моралната, нравствената толерантност, на езика на специалистите, предполага възприемане и доверие, които се асоциират със същността или „вътрешното АЗ“ на човека.

Нравствената толерантност включва както уважение на ценностите и смисъла, значими за другите, така и осъзнаване и приемане на собствения вътрешен свят, своите собствени ценности, цели и желания, преживявания и чувства. Това дава на дадената личност преимуществото да не се страхува и да издържа на напрежения и конфликти, които не се разминават на никой в живота.

Това е истинската, зряла толерантност. За оценка на нейното ниво специалистите са разработили съответветстващи психологически портрети и са използвали няколко критерия. Те могат да помогнат на желаещите да се убедят в собствената си толерантност.

Какво е присъщо на толерантния човек (Т) и нетолерантния (Н)?

1. Познание за себе си

Т: Адекватно преценя себе си и обкръжаващите. Способен е да бъде самокритичен, старае се да се ориентира в проблемите си, в собствените си достойнства и недостатъци.

Н. Забелязва предимно достойнствата си, а на околните – недостатъците, за които има обвинително мнение.

2. Защитеност

Т: Уверен е в себе си, не се съмнява, че ще се справи с всяка възникнала ситуация или задача.

Н: Страхува се от социалното си обкръжение и от себе си – във всичко вижда опасност.

3. Отговорност

Т: Не прехвърля отговорността върху другите, сам отговаря за постъпките си.

Н. Смята, че случващите се събития не зависят от него и следователно не е отговорен за случващото се около него. Безпричинно подозира, че околните му вредят.

4. Потребност в определяне

Т. Стреми се към работа, творчество, самореализация.

Н: Склонен е да се поставя на втори план – „нека да бъде някой друг, само да не съм аз…“

5. Чувство за хумор

Т: Винаги реагира на шеги, способен е да се надсмива над себе си.

Н: Апатично или мрачно възприема хумора. Раздразнено реагира дори на безобидните шеги по свой адрес.

6. Авторитаризъм

Т: Предпочита демократичните отношения.

Н: Предпочита твърдата власт.

Както се вижда, толерантността не е просто отделно взето качество, а резултат от взаимно свързаните черти на личността. Затова поемането на задачата „ще стана търпим!“ може да доведе само до увеличаване на моралната толерантност.

Да се издигнете до нравствена толерантност е възможно, само ако започнете да опознавате себе си и вървите в посока към вътрешна хармония. И тази хармония ще нараства според мъдрия израз на Джебран Калил Джебран „ ще се разтваря като лотос с безброй листенца…“

 

 

 

3 Responses to “Какво е толерантност?”

  • lika says:

    V tazi statiq mojem da obosobim sebe sii i da precenim dali sme tolerantni ili ne.Spored men naistina samoo s pro4itaneto na tazi statiq mojem da razberem kakvoo e TOLERANTNOST!!!

  • qhoodlump says:

    tazi statia изразява гледната точка на различните измерения на човешкия характер което обособява виждането за термина в нашите очи като съвкупност от нюанси от които ние самите като отделни измерения на човешката идентичност взимаме страна какво е разграничението или размазването на понятията в живота преживян от нас самите за да си дадем сметка и да принесем за обогатяването на това определение, защото ние не сме част от едно константно битуване маркирано от детерминирани граници, ние сме в динамично прогресираща среда повлияна от всяко решение преднамерено или подсъзнателно повлияно от възприятията с които осъзнаваме заобикалящия ни хаос на множеството различни гледни точки и приноса им във нашето битие…

  • тото says:

    търпете роби ,търпете!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==