Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Ще завоюва ли Китай света?

PostHeaderIcon Ще завоюва ли Китай света?

Ще завоюва ли Китай света?

Младите едва ли са виждали такива кадри, но по-старото поколение си спомня как някогашните филмови хроники кръглолики младежи с дръпнати очи в смешни ризи и широки панталони се учат да ходят в строй, правят военни упражнения с тояги, скандират лозунги … И тези младежи – момчета и момичета са много, цели тълпи.

И гласът зад кадър, обясняващ, че ние виждаме съвременен Китай, опиянен от доктрината на Мао, готвещ се за завоевателски войни. А по целия свят присмехулни песнички за шепата ориз и портрета на Мао. И вицове, вицове за китайците, осмиващи тяхната изостаналост. Като този, например: „В Китай е построена нова електроцентрала. Тя представлява гигантска ебонитова пръчка, по която пълзят два милиона китайци с вълнени гащи.., и произвеждат ток…“

След всички тези нелепи присмехи неволно се забрави, че културата на Китай е с хилядолетна история, когато в същото това време населението в Европа се е бъхтело с тояги по главите; а в Америка индианците едва-едва са се били научили да ловуват бизони. А в Китай процъфтявали науката, изкуството и занаятите. В наши дни сме свидетели на ефекта от съчетаването на древната култура, загадъчната китайска душа и съвременната наука и технологии.

През 60-те години на миналото столетие Китай подхваща лозунга на СССР „ Да достигнем и изпреварим Америка“ и решава да започне надпревара …в стоманодобивната промишленост. Стремежът да достигне и изпревари е била толкова силна, че дори в дворовете на китайските училища са били поставяни пещи. Целият Китай е бил претъпкан с миниатюрни стоманодобивни „заводи“. Резултатът е огромно количество желязо. Разбира се, по количество, достигат Америка. Но по отношение на качеството, дори и на метър не напредват.

Всички се присмиват над наивните китайски мераци. Логиката е непробиваема: Китай няма достатъчно количество собствена суровина, няма крупни стоманодобивни предприятия и съответно няма специалисти от висок клас. Тихомълком Китай започва да внася стомана. До 2005 година. През 2004 година, купувайки почти 250 милиона тона, Китай осигурява 25 % от световното потребление.

Анализаторите твърдели, че по отношение на производството на стомана, Китай не може да стане конкурент нито на Америка, нито на Русия. Според мнението на специалистите, недостигът на собствени суровини би трябвало да доведе до увеличение на вноса на руда, скраб и коксуващи въглища и като следствие до увеличение на цената на крайния продукт. Т.е. анализаторите са смятали, че Китай, разбира се, може да произвежда стомана, но тя няма да бъде конкурентно способна, ще бъде прекалено скъпа. Освен това, Китай все още няма крупни металургични предприятия, а стоманодобивната промишленост е прекалено раздробена.

Напук на експертите Китай консолидира своите стоманодобивни предприятия и намалява цената на стоманата. Спомняте си и за некачественото желязо произведено през 60-70-те години? Отлична суровина за производството на висококачествена стомана. Сега, когато във водещите страни-производителки на стомана намаляват производството на стомана, Китай благополучно го увеличава и от вносител става признат износител.

Стоманата е само начало. Едва ли някой се замисля, че Китай в днешно време буквално държи за гърлото точното машиностроене на целия свят. Именно той контролира 97% от световния пазар на редките метали! Разработките в другите страни са в латентно състояние – производството прекалено много замърсява околната среда , също е огромна вредата и за почвата. Китай намалява износа при 39 000 тона, изнасяни през 2010 година, през 2011 – само 32 000 тона, мотивирайки се със защита на околната среда.

Много скоро китайското автомобилостроене ще стане легендарно. Стартът ще бъде толкова развлекателен за целия свят, както и всички останали китайски начинания. Според резултатите от изпитанията наричаха китайските автомобили „капсули на смъртта“. Но след това се оказа, че Китай не само се опитва да произвежда и изнася собствени автомобили, но и тихомълком протяга ръце към световното производство, изкупувайки известни марки. Сред последните придобивки е MG. Знаменитата VOLVO е собственост на Geely Automobile.

Освен това, заради евтината работна сила, европейските автоконцерни изнасят производствата си в Китай. А китайският концерн Great Wall от февруари тази година започва производстото на свои автомобили и у нас, в Ловеч. Те са предназначени както за нашия пазар, така и за Румъния и Турция. Това е в допълнение към износа на китайски автомобили в Русия, Източна Европа, Африка и Близкия Изток. На Китай не му пука и упорито се домогва и до американския и западноевропейски пазар.

Прогнозира се, че към 2020 година китайският фармацевтичен пазар ще излезе на първо място в света. Китай, който в не толкова далечни времена стоеше с купичка ориз пред портрета на Мао, е забогатял толкова много, че може да си позволи скъпо струващите вносни медикаменти. Освен това Китай прави огромен износ на медикаменти собствено производство.

По отношение на авиацията – през март миналата година е обявено, че китайската компания China Aviation Industry General Aircraft (CAIGA) закупува Cirrus – американският производител N2 на самолетите за частно ползване (N1 е знаменитата Cessna).

Китай не само, че открива филиали и представителства на свои банки в Америка, но и купува американски банки. В дадения момент Китай е най-крупния чуждестранен носител на правителствения дълг на САЩ, също продължава да изкупува Treasuries (съкровищни облигации на САЩ) и се заглежда в акциите на доста американски компании.

До неотдавна Америка се ползваше от услугите на китайските перални, хранеше се в китайските ресторанти и с високомерие и пренебрежение се отнасяше към китайците и Китай. Но много скоро, една сутрин Америка, събуждайки се, може с изумление да установи, че е купена от Китай. Между впрочем, не само Америка.

Спомняйки си за старите филмови хроники с маршируващите китайски ученици, неволно се замисляме – за тези години Китай не създаде ли нов род войска? Ние познаваме танкова, зенитна, ракетна войска. А Китай създаде бизнес-войска. И те без шум, без фанфари и музика

завоюват постепенно цял свят. Засега – твърде успешно!

 

 

Тагове: съвременност, прогрес, световна икономика, технологии, Китай, развитие, икономика, икономическа война, бизнес, внос, износ, стоки, пазар, производител

 

Comments are closed.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==