Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Как да запазим зрението си при всекидневна работа с компютър?

PostHeaderIcon Как да запазим зрението си при всекидневна работа с компютър?

Как да запазим зрението си при всекидневна работа с компютър?

Ролята на зрението не бива да се подценява. Зеленината на тревата, искрящата белота на снега, чудните цветове на изгрева и залеза, на дъгата, привичните очертания на лицата на близките и приятелите ни… – всичко това опознаваме благодарение на зрението. Известно е,че мозъкът получава 80, а според други изследвания дори 90% от информацията за обкръжаващия ни свят именно чрез очите. Колкото по-сигурно и надеждно работи зрителната ни система, толкова е по-пълноценен нашия живот.

За съжаление, при съвременния начин на живот, с всяка изминала година расте броят на хората, имащи проблеми със зрението. Основно вниманието в тази статия ще бъде насочено към зрителните проблеми, получени от продължителната работа с компютър.

Все повече хора, особено живеещи в градовете, прекарват по-голямата част от живота си в затворени помещения, доста обездвижени (става дума за работната среда) пред екрана на компютрите, работейки с документи. Обикновено гледат в една плоскост, на много къси разстояния. Оказва се, че очите се напрягат повече, фокусирайки се върху близко стоящи обекти и съответно се натоварват по-малко когато ни показват далечни предмети. Но по-голямо отрицателно въздействие имат не документите или другите близко наблюдавани предмети, а светещият екран на монитора.

Съсредоточаването на зрението върху близки обекти предизвиква привикване. Очните мускули се приспособяват към фокусирането на зрителната система именно върху предметите, които се намират наблизо. Като следствие, за очите става по-трудно да се фокусират върху далечни предмети и се развива късогледство.

Разбира се, това е само една от причините за възникване на късогледство, но тя е основна и подобен механизъм причинява появяването на този зрителен дефект при много професии, дори не толкова свързани с компютрите, например, при учителите заради напрегнатата работа на очите при четене и от такова банално занимание, като проверката на тетрадките и контролните.

Освен това, именно благодарение на работата с монитора:

-очите се пренапрягат когато се фокусират върху малки символи;

-човек гледа втренчено и мига много по-рядко, отколкото в обикновени условия – затова продължителната работа пред монитора води до сухота в очите;

-седенето причинява влошаване на кръвообръщението, в това число и кръвоснабдяването на зрителната система;

-очите страдат и от гледането в светещия екран – природата все още не създала вариант за продължително гледане на обекти, излъчващи светлина.

Съществуват множество начини за решаване на проблема с очите. Може да помогне лазерната хирургия, очилата, контактните лещи, или най-безобидното, лесно приложимо, но с голям ефект – комплекс от различни упражнения.

Много често късогледството действително може да се предотврати или излекува чрез упражняване на очите. С очите се управляват мускули, които могат да се тренират. Всеки, който иска да запази зрението си може да се довери на няколко прости препоръки:

На всеки работен час, отделяйте пет, дори е по-добре, десет минути за отпускане на очите, което означаваоткъсване нарълно от работата!

След това, отделяйки очи от екрана, направете по десет кръгови движения наляво и после още толкова надясно; няколко пъти си затворете и отворете очите; десетина пъти помигайте съвсем леко като крила на пеперуда, почувствайте как динамично се движат клепачите.

Изберете си един предмет надалече и един наблизко и ги гледайте последователно – ту наблизко, ту надалеч. Десетина пъти ще бъде достатъчно. Същото направете с предмети наляво , надясно, нагоре, надолу.

Направете с ръцете си палминг: сложете дланите си една върху друга като покрив на къщичка и ги сложете върху затворените си очи, но без да ги притискате и ги дръжте няколко минути. Очите си почиват от светлината, подобрява се кръвообръщението им и се отпускат.

При постоянна седяща работа стават премествания на прешлените, понякога деформации на гръбнака, които водят до прегъване на гръбначния мозък, което също влияе отрицателно върху работата на очите. Затова по време на „петминутката“ не забравяйте и за леко раздвижване на цялото тяло – от петите до главата.

И накрая няколко интересни факти за зрението:

-само една минута престой в тъмнина и чувствителността на човешкото око към светлината се увеличава 10 пъти, след престой от 20 минути – около 6 000 пъти;

-очите на човек, прекарващ около 4 часа на ден пред компютъра, приблизително 20 000 пъти се префокусират от екрана върху клавиатурата или документите;

-човешкото око е способно да види в тъмнина пламъка на горяща свещ на разстояние от 20 километра!

Затова е неприятно когато една толкова важна и необходима система излезе от строя и започне да функционира значително по-лошо.

Обичайте и пазете очите си и те ще ви се отблагодарят с добро зрение и всичките красоти на света!

 

Как се рестартира компютър – Пълна лудница 27.02.2010

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==