Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Как бързо да се научим да пишем на компютър?

PostHeaderIcon Как бързо да се научим да пишем на компютър?

Как бързо да се научим да пишем на компютър?

Хората се делят на две категории: такива, които пишейки с два-три пръстта , гледат в клавиатурата и такива, които не правят това. Просто защото не успяват, а и няма нужда да следят за всичките десет пръста, заети в работата.

Не става дума за професионалните машинописки или компютърните оператори, дори не и за геймърите със стаж. Отнася се за тези, които са се научили грамотно да работят с клавиатурата на компютъра. А да се научи може всеки.

Защо не трябва да се пише бързо с два-три пръста? Защото тези два-три пръста трябва да извършват непосилната работа, разкъсвайки се между стотината клавиша на клавиатурата и от това като минимум пада скоростта, а като максимум могат да се развият много неприятни заболявания на ставите. И което е най-обидно, това може да се случи дори ако просто си чатите, а не работите с огромни бази данни.

Първата стъпка за бързо набиране е да се обучите на десетопръстна система за машинопис. Практически всеки компютърен тренажор ще ви помогне да решите тази задача по-малко или повече успешно. Помнете само, че купувайки или изтегляйки програмата, още не означава, че сте се научили. Висока скорост можете да достигнете само ако редовно се занимавате с набиране на текст.

След като първата стъпка вече е направена, можете да преминете към втората. Да закрепите получения навик. Най-добре е да си направите дневник, в който всеки ден да набирате не по-малко от една страница. Или активно да общувате в мрежите, чатовете и форумите. Интерактивността добавя хъс и отлично стимулира ускоряването на скоростта на писане.

На този етап все още не е задължително да достигате висока скорост. Смисълът е да добиете лекота при набирането. Както при управляването на автомобил – ръцете сами правят, това,което е нужно. Ако и при писането сте достигнали такова усещане, вече може да работите за скорост.

За начало е необходимо да се набират обикновени кратки текстове, засичайки времето. Първият път за загрява, вторият път малко по-бързо, а третият – още по-бързо. Най-важното е всеки път да имате подобрение. Постепенно увеличавайте и усложнявайте текстовете.

Скоростта обикновено пада при:

-цифрите

-символите и препинателните знаци

-дълги думи

Затова първо се отработват цифрите и символите като такива и след това ги въвеждаме в набираните текстове. Всеки път внимаваме да не бъркаме дори и един символ и постепенно увеличавайки скоростта.

Ако не искате сами да съставяте текстове, можете да участвате в различни виртуални състезания по писане на сляпо. Хем ще си повишите скоростта си, набирайки специално подбраните текстове, а може и да спечелите някоя награда. Участието, обикновено е безплатно.

Какво ще получите като резултат?

Скоростта на писане обикновено се измерва с брой символи в минута. По-рядко брой думи в минута. Разлика има – да сравним броя символи например, в думите „енциклопедия“ и „сол“. Прието е да се смята, че една дума се състои средно от пет символа. Затова, ако един американец ви каже, че скоростта му е 50 думи в минута, умножете смело по 5 и ще получите скоростта му в символи.

За нормална скорост се приемат 150-200 символа в минута, 250-300 за добра, а скорост над тази говори, че даденият човек е предприел всички указани съвети.

Съществува ли световен рекорд по писане? Разбира се, че има. Но за всеки един език рекордът е различен. На английски език един от последните рекорди е 156 думи (!) на минута. Напомняме ви, че това се равнява на 780 символа в минута.

И един последен съвет: преследвайки скоростта не забравяйте за грешките. За да не се получи следната ситуация:

– Ти с каква скорост пишеш?

– 1000 символа в минута. Само че някаква тъпня се получава…

Леко писане!

 

п.с

Програмата “rapid typing” е една от най-добрите за научаване на скоростно писане по десетопръстната система.

http://www.rapidtyping.com/downloads.html

One Response to “Как бързо да се научим да пишем на компютър?”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==