Free Tell A Friend
Tell a Friend
August 2018
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

PostHeaderIcon Приказка за кокошката, снасяща златни яйца (финансова приказка)

Приказка за кокошката, снасяща златни яйца


(финансова приказка)

Веднъж един беден селянин отишъл в кокошарника си намерил в полога златно яйце. Първата му мисъл била, че някой се шегува с него. За да бъде по-сигурен, взел яйцето и го занесъл на златаря. Той проверил яйцето и потвърдил, че яйцето е от чисто злато. Селянинът го продал и се върнал в къщи с много пари. Вечерта всички в къщи празнували.

Сутринта цялото семейство отишло да провери дали кокошката не е снесла отново златно яйце. Наистина, в полога отново имало златно яйце. Оттогава селянинът всяка сутрин намирал такова яйце. Той ги продавал и станал много богат.

Селянинът обаче бил много алчен човек. Непрекъснато се питал, защо кокошката снася само по едно яйце на ден. Интересувало го как тя го прави, за да може той сам да произвежда златни яйца. Все повече се ядосвал и накрая не издържал и разсякъл кокошката на две половини. Всичко, което видял, било части на зараждащо се яйце.

Май така действат обикновено хората! Кокошката е капитал, златните яйца са дивиденти. Без капитал няма някакви дивиденти. Повечето хора харчат всички си пари. Затова те не могат никога да отгледат своята „златна кокошка“. Те я убиват още като пиленце, преди тя да може да започне да снася златни яйца.

До тогава, докато вие нямате такава кокошка или „машина за пари“, вие самите се явявате „машина за пари“ за другите и въобще няма значение колко печелите. Да харчиш по-малко, отколкото получаваш, не звучи сензационно. Въпреки всичко, ще установите, че икономисването доставя удоволствие и има дълбок смисъл.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==