Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
С какво е опасна „зебрата“?

PostHeaderIcon С какво е опасна „зебрата“?

С какво е опасна „зебрата“?

Разбира се не става дума за кончето на ивици. То е в Африка. Става дума за пешеходната лента. При нас тя е опасна, а би трябвало да бъде обратно – както по закон да е най-безопасното място за пешеходците. Но, за съжаление, не е така. Къде е опасността?

Най-общо казано, могат да те блъснат, ако си пешеходец. Можеш да блъснеш, ако си водач. Изумително, колко хора по пътищата са безумни. Гледаш някакъв човек, изглежда нормално, стои пред „зебрата“ и гледа в небето. Изведнъж рязко, срещу колите хуква да пресича. Какво му става? Шофьорите, не успявайки да отреагират, удрят рязко спирачки и получават удар по „задницата“ от идващите след тях коли. Но не всеки „откачил“ успява да премине до края, понякога го настига или среща автомобил.

Законът за движение по пътищата обвинява винаги водача. Блъснал си човек на пешеходната пътека и си виновен. Трябвало е да спреш, след като там има човек. Иди обяснявай, как е стоял и изведнъж му е хрумнало и хукнал да пресича.

Разбира се, има и други ситуации. Например, отиваш към лентата и не можеш да разбереш колата ще те пусне ли да минеш или не. Някои водачи спират, но и много разсъждават: „Аз ще мина, другият ще спре“. Пешеходецът грешно предполага, че автомобилът ще спре, започва да преминава и попада на преминаващата кола.

Още по-опасна е ситуацията, когато пътят е с по две платна в двете посоки. Колата, движеща се по платното откъм тротоара спира и пропуска пешеходеца. По другата лента също се движи автомобил, който изпреварва първия, не вижда пешеходеца и много лесно може да го прегази.

Често се случва и следното: Водачът решава да спре и да пропусне пешеходеца, рязко удря спирачките и колите след него – две, три налитат на първата, добавяйки кинетичната си енергия и така заедно смазват пешеходеца.

Понякога се среща и друг вариант – не толкова опасен, но пък дразнещ. Мнозина се възмущават от хора, които като стигнат „зебрата“се изгърбват, симулират възраст и едва пъплят, защото са изпълнени от собствената си значимост – „Аз съм пешеходец и съм на моята пътека Аз имам право!“ Колко мощни коли – Мерцедеси, БМВ-та и други чакат. Да чакат! Така им се пада! Мръсници, Те са в кола, а аз вървя пеша! Нетърпеливите водачи нервничат, някои натискат клаксона, но първата все едно – чака, не може да тръгне, макар че ти се иска да го сгазиш… или поне да го наругаеш. Изнервените шофьори не се знае след това как ще карат и къде нервите ще сгрешат…

Какво трябва да правят пешеходците?

1. Трябва да разберете, че „зебрата“ не гарантира пълна безопасност. Разбира се, можете да смятате обратното и да прибягвате по лентата. Наистина ще сте прави, но осакатени или нещо по-зле. Защо ви трябва да бъдете прав инвалид?

2. Приближавайки „зебрата“, гледайте към наближаващото превозно средство, показвайки ясно намерението си да стъпите по лентата.

3. Само след като сте се убедили, че водачът на колата ви е видял, разбрал и започнал да спира и е достатъчно далече от вас, можете да започнете да преминаване по пътеката.

4. Бъдете внимателни: това че, шофьорът е започнал да спира, не означава, че не може да ви блъсне. Възможно е пътят да е хлъзгав, гумите му да са износени, или спирачките да не са много в ред. Най-добре е да изчакате да спре окончателно.

5. Ако пътят е с две ленти, винаги предполагайте, че по втората лента може да има изпреварваща колаи и водачът да не ви вижда.

6. В знак за благодарност кимайте с глава на водача, който ви е пропуснал – бъдете сигурни, изразената благодарност възпитава и учи много повече от ругатните, безразличието, или сухите правила, освен това ще достави удоволствие както на вас, така и на водача.

7. По пътеката вървете с нормална крачка. Не прибягвайте но и да „пълзите“ не трябва.

Какво трябва да правят водачите?

1. Никога не забравяйте, че според правилника за улично движение, ако нещо се случи на пешеходната пътека, виновни ще бъдете вие. Затова, наближавайки, във всеки случай намалете, за да разберете намеренията на човека – ще преминава или не. Ако стои и чака край лентата, значи, че се стеснява. По-добре е да спрете.

2. Не забравяйте за тези, които карат след вас. Ако от най-благородни подбуди рязко ударите спирачки, съществува вероятност да ви ударят отзад и да ви тласне към пешеходната пътека.

3. Ако по „зебрата“ върви „възрастна костенурка“, спрете. Не бива да натискайте клаксона, или да подвиквате. Възрастните хора са нервни и реакциите им могат да бъдат подобни. Още по-опасни могат да бъдат и млади „костенурки“, те са къде по-яки и непредсказуеми.

4. Ако пътят е с две ленти, никога не изпреварвайте спряла кола пред пешеходна пътека – от ясно по ясно е, че преминава човек и има вероятност да го прегазите.

Късмет и безопасни пътища!

 

 

One Response to “С какво е опасна „зебрата“?”

  • Anonymous says:

    Какво е това измисленото заглавие, “зебрата”.. трябва да е “пешеходни пътеки” или нещо такова, само заблуждавате и бъркате хората :(

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==