Free Tell A Friend
Tell a Friend
December 2018
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

PostHeaderIcon Какви страхове ни преследват?

Какви страхове ни преследват?

“Преодоляването на страха – това е победа, която ни прави по-силни; отклонението от борбата е поражение, отслабващо и уязвяващо ни“. Фриц Риман

Всеки човек се страхува от нещо. Съществуват дълбоки страхове, които оказват влияние върху поведението и усещанията ни. Немският психолог, психоаналитик, психотерапевт, астролог и писател Фриц Риман, в книгата си „Основни форми на страха“ създава уникално типизиране на личностите.

Риман различава четири вида страх, с които се сблъсква всеки човек в своя живот:

1. Страх от загуба на собствената си идентичност, т.е. загуба на собственото „Аз“. Ние живеем в общество, където ни се налага да се подравняваме по другите хора. Постепенно ни натрапват определени модели на мислене и поведение. Затова много хора се страхуват да загубят собствената си индивидуалност, да се разтворят в обществото на себеподобните си.

2. Страх от самота, неприемане от обществото. Чувстваме се беззащитни и изолирани. Искаме да съхраним своята индивидуалност, като при това се стремим към уреждане на отношенията с обкръжаващите ни хора.

3. Страх от крайността на съществуването ни. Само човекът осъзнава, че е смъртен, за разлика от останалите живи същества. Това осъзнаване предизвиква страха ни. Обикновено този страх се трансформира в боязън към всякакви изменения.

4. Страх от неизменността. Разбираме, че сме ограничени и несвободни. Светът установява рамки във вид на правила, норми на поведение, които не ни дават възможност да проявяваме своята жизнена активност и спонтанност.

Ако един човек е хармонично развит, тогава той преодолява тези страхове. Но когато някой от тези страхове не е преодолян, възникват следните личностни типове:

1. Шизоиден тип. Такъв човек изпитва страх от самоотдаване. Стреми се към самостоятелност и самодостатъчност. Не му е нужна ничия помощ, не иска да бъде задължен на никой. Държи хората на разстояние от себе си и не позволява на никой да пресича създадените от него граници. При него възникват проблеми с проявата на чувства. Притежава развит интелект.

Този личностен вид се формира през първите месеци живот на детето, когато му е нужна грижата и емоционалния контакт с майката. Недостатъкът води до страх пред обкръжаващия свят и развива недоверие към него. Шизоидният тип понякога има лек характер – т.е. малки проблеми в общуването, но може да бъде и тежък случай с психически разтройства – аутсайдерство, асоциалност или криминалност.

2. Депресивна личност. Такъв човек изпитва страх от самота и изолация. За него е много важно желанието да обича и да бъде любим, проявява стремеж към доверителни отношения. Зависим е много от мнението на обкръжаващите. Отдава се на другите, забравяйки за своята индивидуалност, отказвайки се от собствените си желания, потребности и мнения.

Този личностен тип се формира заради дългия период на прекалена зависимост от майката. След период на абсолютна зависимост и емоционален контакт, детето се учи на автономност и самостоятелност. Майката не трябва да удовлетворява всички желания на детето, да го отделя от външния свят; в противен случай то ще стане пасивно и безволево. При най-лекия вариант депресивната личност е склонен към съзерцание и срамежливост интроверт. В тежки случаи – безнадеждност, депресия, самоубийство, пълна апатия, празнина или склонни към употреба на наркотици.

3. Личност с натрапчивости. Такъв човек изпитва страх пред изменчивостта и ненадеждността. Това е консерватор, стремящ се да се обезопаси във всичко. Винаги във всичко предварително планира и се стари всичко да предвиди. Такъв човек се страхува от промени, страхува се от любовта, която не се поддава на логика и е неуправляема. Затова тай встъпва в брак, само по сметка, за да може всичко да контролира.

Тази личност се формира във възрастта от две до четири години, когато детето се сблъсква

със системата на правилата и забраните. Прекомерният контрол разстройва детето. В по-леките случаи става дума за акуратен и точен, делови човек с огромно чувство за дълг, а в по -сложните – за скептично настроен, педантичен мазник или „фанатик на здравето“.

4. Истерична личност. Такъв човек изпитва страх от необходимостта и ограничаването на свободата. Страхува се от всякакви ограничения, традиции и установен ред. Истеричната личност избягва отговорността, склонна е да върви след своите чувства, има високо мнение за себе си. Обожава празниците и се стреми винаги да бъде в центъра на вниманието, отличава се с импулсивност.

Този личностен тип се формира във възраст от четири до шест години, когато детето овладява нови поведенчески модели. Ако обкръжението на детето е нестабилно, липсват ясни правила; ако с малчугана се отнасят като с малко дете, няма добър пример за подражаване, се развиват истерични наклонности. При по-леките варианти се касае за жизнерадостен, импулсивен, егоистичен и напорист човек; в по-тежките случаи са мъжемразки или донжуани.

Една пълноценна личност е способна да реши проблемите със страховете си. Но повечето хора са от един или друг тип, така или иначе, неизбавили се от своя страх. Затова е необходимо да се преодоляват страховете за да не стига до крайности. Типизирането на Риман се използва и досега ефективно от много психолози.

4 Responses to “Какви страхове ни преследват?”

 • Никон says:

  Каката на клипа много добре свири. Много е добра!

 • Anonymous says:

  ИСКАМ ДА ЗНАМ КАК СЕ ЛЕКУВА СТРАХ ОТ ВАМПИРИ

  • Anonymous says:

   Има много начини.
   1) Вяра, светена вода и там още каквото се сетиш :)
   2) Образование… Ако се образоваш малко и опознаеш светът, може би ще разбереш (зависи само от теб!), че подобини страхове са статистически необсоновани.
   Или с други думи, ако от една страна шансът да те нападне вампир е примерно… малък, а от друга – така или иначе не можеш да направиш нищо за да го предотвратиш, то ползата от такъв страх е горе долу никаква, а дори доста често е отрицателна.

   3) В 100% от случайте лекарството е в теб и ти просто трябва да разясниш на мозъкът ти да го приложи. Няма уникална формула как да стане, понеже за всеки човек е различно, но в повечето случай просто трябва да разбереш, че имаш определен проблем, да потърсиш кое го предизвиква (БЕЗ ДА те е Срам от отговора) и след това да се самоизлекуваш.

   п.с
   сри за правописа и другите грешки ама бързам пък и стана късно и ми се спи

 • kilner1983 says:

  DA STANA BOGAT

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==