Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Кои са най-популярните езера на света?

PostHeaderIcon Кои са най-популярните езера на света?

Кои са най-популярните езера на света?

Езерото представлява естествен водоем, образуван от разлом, пропукване на земната повърхност, от движението на планински вериги, свличане на земните пластове, ледници или при изменението на руслото на река. Най-често езерата са сладководни и представляват цели еко-системи.

Интересното е, че повечето езера се намират в северното полукълбо и често са разположени по групи. Към тях се отнасят:

Великите езера на Северна Америка

Намират се на границата на САЩ и Канада и включват няколко големи и средни езера. Сред тях е Горното, явяващо се най-голямото по площ сладководно езеро в света. В него се вливат около 200 реки и рекички, вълните при буря достигат до 9 метра. Също така са известни езерата Мичиган и Онтарио, в чест на които са наречени прилежащите щати Хурон и Ери.

Всички те се оттичат в Атлантическия океан по реката Св. Лаврентий. Общата заемана площ е повече от 95 000 кв.мили, а обемът на прясната вода на всички Велики езера съставлява 1/5 от обема й на планетата. Всички езера са свързани чрез системи от реки и канали, затова водната им система е обща. Великите езера представляват прекрасно място за отдих и там целогодишно се стичат безброй туристи от цял свят.

Великите езера на Африка

Това са три огромни езера в източната част на континента: Виктория, Танганайка и Нияса. Най-голямото от тях Виктория е най-голямото тропическо езеро в света. Площта е повече 26 000 кв. мили, а бреговата му линия се точи почти 3500 км.

Второто по големина е езерото Танганайка се смята за най-дълбокото след Байкал сладководно езеро. А езерото Нияса се слави с изобилието си от риба – такова богатство и многообразие няма в нито едно езеро на света! Към великите африкански езера може да се отнесе и езерото Рудолф.

Карелските езера

В този прекрасен руски край са разположени над 60 000 езера. Никъде другаде по света няма такова множество на относително неголяма площ от 1 000 кв.км. Най-знаменитите карелски езера са Ладожкото и Онежкото, те са и най-дълбоките. Ладожкото езеро се смята, че е най-голямото в Европа.

Байкал

Сибирското езеро Байкал е най-дълбокото езеро в света. Нивото на дъното му е с 1000 м по-ниско от нивото на морето. Байкал поема в себе си около 20% от общия обем сладка вода на планетата. Байкал е популярно място за отдих. На крайбрежието му се намират няколко резервата и два национални парка. Природата на това най-дълбоко езеро се охранява най-

строго.

Титикака

Това безоточно Южно-Американско езеро се смята за ай-високото плавателно езеро на света. Намира се на границата между Перу и Боливия, в Андите, на височина 3 км надморска височина. Езерото активно се използва за търговски цели.

Лох-Нес

Разположено е Северна Великобритания и е знаменито преди всичко с митовете за живеещото в него чудовище Лох-Нес. Именно то привлича хиляди туристи от много страни.

Исък-Кул

Най-популярното езеро на Средна Азия е разположено на север от Тян-Шанските планини на Киргизия. Привлича множество туристи и учени с останките от средновековни градове. Смята се, че недалече от северния бряг на Исък-Кул се намира потопения манастир с мощите на апостол Матей.

Восток

Това удивително езеро е открито съвсем неотдавна, през 1996 година. Намира се в Антарктида и е интересно с това, че водната му повърхност е скрита под огромен слой лед с дебелина 4 км. При това температурата на самото езеро не пада под три градуса по Целзий. Без съмнение езерото Восток е най-чистото езеро на света!

Освен изброените до тук, съществуват огромно множество малки и големи, сладководни и соленоводни, живописни и не толкова, езера, като самата природа ги прави прекрасно място за изучаване, отдих и туризъм. И ако очите на човек наричат огледало на душата, то очите на Земята са езерата. Опознавайки тайните им, ние опознаваме все-повече своята планета!

 

СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==