Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
С какво е полезен шам-фъстъкът?

PostHeaderIcon С какво е полезен шам-фъстъкът?

Шам-фъстък

Шам-фъстъкът е бил известен още от праисторически времена и още тогава са започнали да го отглеждат.

Днес шам-фъстък се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, САЩ, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция.

Храсти от диво растящ шамфъстък са се съхранили В Таджикистан, Узбекистан, Туркмения и Киргизия. Шам-фъстъкът представлява невисоко дърво, раждащо орехоподобни плодове. Когато те узреят, меката част изсъхва, а костилката се разцепва на две половини, откривайки ядката. При някои разновидности костилката не се разцепва, а това правят изкуствено – механически. В магазините обикновено продават печени солени ядки.

Според мнението на специалистите по хранителни продукти, шам-фъстъкът е високо-калоричен и съдържа необходимите за хората витамини, аминокиселини и минерални вещества. От витамините, съдържащи се в ядките, по съдържание се откроява витамин Е – природен антиоксидант, подмладяващ човешкия организъм. Неслучайно през древността са ги наричали „магически ядки“. Но най-интересното име са дали китайците – „щастлива ядка“ – най-вероятно защото пукнатинката между черупките прилича на усмивка.

Шам-фъстъкът са едни от най-древните ядки, известни в историята на човечеството. Първите сведения за тях са открити на територията на Иран и Сирия, след това в Гърция и в други европейски страни. Шам-фъстъкът се бере през нощта, защото през деня дърветата отделят етерични масла, от които се получава виене на свят.

Богати са на протеини, не съдържат холестерол и несвързани мазнини и по тези причини за вегетарианците могат да бъдат прекрасни заместители на продукти от животински произход, също така и за хората, желаещи да се избавят от излишното си тегло.

Благодарение на високите си хранителни стойности, препоръчват ядките на шам-фъстъка за възстановяване на изтощени организми. Също така са полезни при силни физически и умствени натоварвания – премахват умората и подобряват самочувствието. На вниманието на интелектуалците – шам-фъстъкът действа благоприятно на мозъка! Полезни са за подобряване работата на сърдечно-съдовата система, премахват учестеното сърцебиене, намаляват предразполагането към сърдечни заболявания. При редовна употреба подобряват работата на черния дроб, спомагат за излекуването от жълтеница, премахват чернодробните и стомашни колики, лекуват анемията, полезни са заболявания на дихателната система, усилват потентността, чистят местата, където е имало язви. Маслото от шам-фъстък помага за премахването на лунички и петна по кожата.

Те са и богат източник на важни за човешкия организъм микроелементи. Съдържат в лесно усвоими форми мед, манган, фосфор, калий и магнезий. Съдържанието на витамин В6 е същото като при говеждия черен дроб. Съдържат още фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотеинова киселина. Шам-фъстъкът принадлежи към групата хранителни продукти с най-високи антиоксидантни свойства. Това са единствените по рода си ядки, притежаващи в голямо количество лютеин и зеаксантин – вещества (каротиноиди), подобряващи зрението и намаляващи риска от старческа дистрофия, причиняваща необратимо ослепяване на старите хора.

Обикновено се смята, че нивото на холестерола трябва да се поддържа в норма с таблетки или диети. Експерименти са доказали, че шам-фъстъкът е 7 пъти по-ефективен от другите средства. Може да ги употребявате както печени, също да ги добавяте в храната – в салати, за подправяне на месото и т.н.

В кулинарията шам-фъстъкът се използва повече от 2 500 години. В древния Изток са ги считали за символ на богатството и успеха. Днес в целия свят блюдата с добавен шам-фъстък се считат за елитни. Например, в Стокхолм, лауреатите за Нобелова награда ги гощават със сладолед със шам-фъстък. В кулинарията се използват за приготвяне на оригинални блюда с необичайни вкусови съчетания ( например, шам-фъстък с ягоди и кашкавал). Използват се също при производство на сладкарски изделия, сладоледи и други хранителни продукти. Добавят ги в бонбони, шоколади и др. В елитните чуждестранни ресторанти предлагат към шампанско или леки десертни вина ядки на печен шам-фъстък в лимонов сок. Може да се приготвят пилешки крем-супи, пълнена патица, пиле, прасенце. Смлени могат да се добавят в месни блюда, торти, сладки и различни кремове.

И накрая рецептата на една египетска салата: 500 г домати се обелват и почистват от семената, нарязват се на ситно, смесва се със 100 г ситно нарязан лук, 250 г смлени ядки, сол на вкус.

Добър апетит, здраве, успехи и дълголетие!

Шам-Фъстък

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==