Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon Какви са лечебните свойства на чесъна?

Какви са лечебните свойства на чесъна?


Чесънът е един от най-древните и най-широко разпространени културни растения. Вече повече от шест хиляди години чесънът се използва в храната, но се използва и като природно лекарство. Родината му е Средна Азия, от там се разпространява в Египет, Мала Азия, страните на Европа и след това по целия свят.`

За лечебните качества на чесъна се споменава още в египетски папируси, на възраст над четири хиляди години, в Библията, в свещените книги на древна Индия и Китай. Популярността на чесъна по нашите земи е не по-малка, отколкото на Изтока и Юга. Древните народи, с негова помощ, са се лекували от заразни болести, включително и чума, разни други заболявания и от ухапване на змии.

Отдавна се смята, че хора, редовно употребяващи чесън в храната си, се отличават със смелост, мъжество, отлично здраве, повишени репродуктивни способности. Чесънът притежава мощно антибактериално действие. Намиращото се в състава му лекарствено вещество алицин, разредено дори в пропорция 1:125 000, възпрепятства развитието на множество болестотворни бактерии, в това число и на причинителите на тифа. Пресният сок от чесън е бил използван за лечение на рани по време на военни действия. Изследването на алицина е показало, че спектърът му на влияние върху болестотворните бактерии е по-широк, дори от този на пеницилина.

Чесънът съдържа биологически активни вещества – алкалоиди, които по своето действие са аналогични на инсулина – снижават нивото на захарта в кръвта. Приемането на пресен чесън регулира кръвното налягане, намалява риска от артериосклероза, намалява тромбозите, укрепва защитните сили на организма, унищожава болестотворните бактерии и паразити, снижава нивото на холестерола. Употребата на чесън прави кръвоносните съдове по-еластични, което го прави особено полезен за възрастните хора, така че, никога не е късно да бъде използван.

Установено е, приемането на пресен чесън забавя нарастването на раковите клетки: в тези места, където хората го употребяват редовно и в голямо количество, броя на заболелите от рак е значително по-малък. Трябва да се отбележи, че против рак е полезен именно натуралният чесън, на глави, а не произведените от него препарати. Явно положителните качества на тези препарати се проявяват само в съчетание с други вещества, съдържащи се в чесъна.

Характерно е, че унищожавайки болестотворни организми, чесънът едновременно влияе благотворно върху процеса на храносмилане. Оказва се, че той се бори активно с бактериите, причиняващи язва на стомаха. Съдържащите се в чесъна серни вещества се свързват с тежките метали, образувайки съединения,извеждащи се лесно от нашия организъм. В народната медицина се препоръчва при лечение на бронхити и други белодробни заболявания.

За ползата на чесъна при заболяванията на сърцето и съдовете е известно отдавна. Повече от 100 години науката твърди, че основното в чесъна вещество е алицин, образуващ се в момента на разрязване на скилидката и за кратко време запазващ се в чесновия сок. Неотдавна в САЩ е било изяснено, че не алицина е важен, а един от неговите компоненти. Какво е било учудването на учените, когато се оказва, че този компонент е сероводородът, известен на всички от миризмата на гниещи продукти. Изследването показва, че именно сероводородът отпуска гладката мускулатура на кръвоносните съдове, отнемайки спазмите и и спомага за предотвратяването на инфаркта и инсулта.

Правени са опит върху мишки: една група животни са били хранени с прясно нарязан чесън, а другата с изсушен. След това е симулиран сърдечен пристъп. Установено е, че в първата група, които са яли пресен чесън, сърдечният мускул се е възстановил значително по-бързо.

Тогава какво да правим с огромното количество таблетки, капсули и прахчета от сушен чесън, които се предлагат като средства за защита на сърцето? Оказва се, че във всичко, което мирише остро (зелето), люти на очите (лука), пари на езика (хряна), се съдържат сулфиди – съединения на сярата, такива като сероводорода. И всичко, както става ясно, е полезно за съдовете.

Обширните лечебни свойства на чесъна се обясняват и с неговия богат химически състав. Съдържанието на сухо вещество, в което се намират лечебни съединения, е много повече, от колкото в другите зеленчуци, а съдържащите се в него въглеводороди и азотни вещества, са повече от лука. Чесънът съдържа повече от 400 полезни съставки, в това число и антиоксиданти. В състава му, освен азотни вещества, влизат калций, магнезий, натрий; киселини – силициева, сярна и фосфорна; витамини – С, D и В; фитонциди и етерични масла. От редицата на лечебните растения, чесънът се откроява с повишено съдържание на селен.

Лечебният ефект от чесъна се постига при ежедневно приемане на 2-3 скилидки. За запазване на лечебните качества в храната, не трябва да бъде подлаган на високи температури, а трябва добавян в последните няколко минути. В тибетската медицина настойката на чесъна се използва за подмладяване на организма и удължаване на живота. Взема се с 50 мл прясно мляко през всеки 6 години.

Ако искате да живеете по-дълго и по-добре, снабдявайте организма си с чесън, това тайнствено средство, дошло до нас от древността. Повече от шест хиляди години почитано и уважавано като източник на енергия и панацея за всички болести. Едва в последните години започва да се открехва неговата тайна и все по-широко да се препоръчват и използват чесъна и неговите препарати в медицината. Ваш е избора какъв ще използвате – натурален или преработен!

 

Видео клип за чесъна:

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==