Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon С какво е полезно кивито?

С какво е полезно кивито?

Кивито през последните години стана обичаен гост на нашия пазар. Пресните плодове имат зелен цвят и много малки семенца, които са разположени много красиво. Вкусът е нещо средно между вкуса на ягода и цариградско грозде. Този плод е много богат на витамини, особено на витамин А, В, С; минерални соли, също на дъбилна киселина и ферменти, разтварящи белтъчини. Едно киви на ден покрива дневната норма на витамин С, който, както е известно, укрепва имунната система, кръвоносните съдове, повишава съпротивляемостта на организма спрямо всевъзможни инфекции, помага на организма да се бори със стреса. Освен това, кивито съдържа много магнезий, минерални соли (на калия) и целулоза (която спомага за извеждането на холестерола от организма и нормализира храносмилането).

В едно киви със среден размер се съдържат: 75 мг витамин С, 0,3-0,4 г мазнини, 11 г въглехидрати, 1 г белтъчини, 2,6 г целулоза, 4 г натрий, не съдържа холестерол – калорийност 46 кал.

Проведените наскоро проучвания от норвежки учени, показват, че този плод е способен да изгаря мазнините, блокиращи артериите, което намалява риска от образуване на тромби.

Кивито е млад вид плод. Появява се на бял свят в средата на 19 век в резултат на култивирането на китайска лиана от овощаря-любител от Нова Зеландия Александър Елисън. „Маймунската Праскова“ – михитао, красиво се извивал, цъфтял с бели цветове и украсявал къщата. 30 години грижа за чужденеца се отблагодаряват с вкусни плодове – плод с размера на гъше яйце, необикновен аромат и вкус.

Дълго време островитяните отглеждат кивито на благодатната новозеландска почва само в градините си. За разпространението на новия вид плод, помага световната криза на 30-те години на миналия век. На Джеймс Маклоклин, пристанищен чиновник, се налага да смени работата си и той се заема с отглеждането на киви и лимони – за съжаление, лимоните не се търсели особено. Но необичайният плод се появява на рафтовете на магазините и дори започва да пътешества по света.

Американските войници пренасят семената в САЩ, а по-късно се разпространява по цяла Европа. „Китайското цариградско грозде“ придобива световна известност и получава наименованието „киви“ в чест на нелетящата птица „киви“, обитаваща Нова Зеландия. Днес киви се отглежда в Нова Зеландия, Калифорния, В западна Франция и Израел.

Времето на зреене на плодовете е есен – в Калифорния може да се намери от ноември до май, а в Нова Зеландия от юни до октомври.

Кивито е узряло, когато при натиск с пръста усещате, че плода е малко мек. Най е вкусен в пресен вид. Може да се яде, обелено и нарязано на парченца, или разрязано на две половини за да се получат две чашки, от които може да се яде с лъжичка.

Понякога кивито предизвиква алергия, затова не се препоръчва да се използва в храната на хора, склонни към алергии.

 

 

 

One Response to “С какво е полезно кивито?”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==