Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Авитаминоза

PostHeaderIcon Авитаминоза

Авитаминоза. Как да се справим с природни средства?

Лятото си отиде, изнизват се последните дни и на есента. А зимата идва със със спътницата си – авитаминозата. В зависимост от това, какви витамини не достигат на организма ни, авитаминозата се проявява по различни начини.

При недостиг на витамин А, се появява пърхот, косите стават чупливи и започват да падат, влошава се зрението, а очите се уморяват значително по-бързо.

Ако се появява безсъние, настъпва бърза умора, губи се апетита, по-често ви боли глава, организмът напомня, че не му достигат витамините В1 и В9 . Появата на язвички в устната кухина, напуквания в ъгълчетата на устните, лющене на кожата и дерматит на лицето е признак на недостиг на витамин В6.

Изтръпването на ръцете и стъпалата на краката, влошаването на паметта, проблеми със стомаха и усвояването на храната, говорят за недостиг на витамин В12. Болки в ставите, кървене на венците, продължително зарастване на ранички и охлузвания напомнят за недостиг на витамин С.

Недостигът на витамините D и Е обикновено не се проявява веднага. Но ако се започне безпричинно намаляване на теглото, повишено изпотяване и да не дава Господ, мускулна дистрофия, е необходимо спешно вземането на тези витамини. Също така е трудно да се определи недостатъка на витамините В15, К и РР. Дневната нужда от тях е незначителна, но ролята им за организма е огромна, защото те влияят на обмяната на веществата, на дейността на черния дроб и бъбреците, спомагат за намаляването на холестерола в кръвта.

В медицинските справочници могат да се открият най-различни признаци на недостига в организма на витамини и микроелементи – трудно е да се изброят всички. Най-важното е да не се допусна липсата им.

В периода на на най-голяма вероятност за поява на авитаминоза (края на зимата), доста хора започват да гълтат големи дози витамини, поливитамини и витамино-съдържащи препарати. Най-често това се прави без консултация с лекар. Прекомерната употреба на синтетични витамини може да нанесе сериозна вреда на организма и да причини нарушение на тяхното усвояване в червата, а това още повече ще задълбочи проблема.

Лекарят е този, който трябва да подбере за всеки конкретен пациент, конкретен комплекс от витамини. Той трябва да вземе под внимание заболяванията на пациента, възрастта му и други подобни характеристики.

Това, което можем ние, е да се храним правилно – така че с хранителните продукти да получим нужното оптимално количество витамини, необходими за нашия организъм.

Обикновено най-малко проблеми възникват с попълнението на витамин С. Дневната доза на възрастния човек е около 100 мг. Този витамин в значителни количества присъства в много плодове и зеленчуци.

Трябва да се отбележи, че много продукти, особено плодовете и зеленчуците съдържат цели комплекси от витамини. Процесът на продължителното съхраняване значително намалява количеството им, а топлинната обработка може да ги унищожи въобще. Затова е най-добре плодовете и зеленчуците да се употребяват в сурово състояние, а ако се налага топлинна обработка е желателно да е на пара. Подобен начин е добър и за месото и рибата.

Редно е да се обръща най-голямо внимание на традиционните местни (от нашето географско разположение) хранителни продукти. Още повече, че те са най-евтини и организма се влияе най-добре от тях.

Обикновеният лук съдържа желязо, калий и редица други микроелементи. В него има много витамин С, РР и от групата В; също така каротин, фитонциди, кварцетин, подпомагащ предотвратяването на рака. Според мнението на медиците е желателно месечно да се употребява в храната не по-малко от 600-700 г лук.

Природна „касичка“ на витамини е чесънът. В него се съдържат витамините А, В, С, D и най вече витамин В1. Освен това чесънът е богат на етерични масла, магнезий, цинк, сяра, калций, калий. В малки количества присъстват желязото и селена, който по въздействие е близък до витамин Е. За съжаление спътник на лука и чесъна е силната характерна миризма, но както знаем, здравето е по-скъпо!

Значително количество витамини се съдържат в обикновеното бяло зеле. Освен това зелето съдържа и много микроелементи и над десет аминокиселини, които възпрепятстват превръщането на въглехидратите в мазнини. Трябва да отбележим, че когато правим кисело зеле, част от витамините С, В2 и РР преминават в саламурата. Не по-малко полезни са цветното зеле и броколито.

През зимния период е желателно да се яде цвекло, което, благодарение на удачното съчетаване на витамините С, В9 и калий, спомагат за преодоляване на умората и депресивните състояния. Освен тях в цвеклото се съдържат витамините В1, В5, В6, РР, Е, провитамин А, много микроелементи, включително магнезий, желязо, цинк и калций.

Морковите също са богати на витамини. Съдържат В1, В2, В6, С, Е, РР, К, множество микроелементи и минерални соли. Те са шампиони сред зеленчуците по съдържание на бета-каротин. Спомагат за подобряването на зрението, предотвратяват анемията, благоприятно влияят върху състоянието на кожата.

Практически целият спектър от витамини и микроелементи се съдържат в краставиците и доматите. Независимо, че при правенето на туршии, известна част от витамините се губи, през зимата не бива да игнорирате използването им, особено ако нямате противопоказания за консумирането им.

От плодовете, през зимния период най-напред трябва да се предпочитат цитрусите и ябълките. Освен това, замразените плодове прекрасно съхраняват полезните си свойства. Можете в замразено състояние да съхранявате и гъби – те съдържат също много минерални вещества и витамини – най-вече витамините D, и РР, толкова необходими за организма ни през зимата.

През зимния период са извънредно полезни и ядките, слънчогледовите и тиквени семки – те съдържат множество витамини, в това число А, В15, Е и микроелементи. Но не прекалявайте – те са силно калорични и трудно усвоими.

Изброихме ви плодовете и зеленчуците родно производство, които можете да намерите на пазара или сами сте отгледали.

Трябва да отбележим, че в плодовете и зеленчуците, отделните витамини се съдържат все пак в незначителни количества. Но пък ги има в голямо количество в месото, рибата, млечните продукти. Това е характерно за витамин А – в говеждия черен дроб, рибеното масло, в жълтъците на яйцата; В12 – в тлъстата морска риба, в птичето месо, кашкавала; D – в тлъстите риби и хайвера.

През зимата, при добро желание, можете винаги да съставите качествено и не толкова скъпо меню, съдържащо повечето необходими за човешкия организъм витамини и микроелементи. Разбира се, не бива да пренебрегвате и витамините от аптеката, но само след консултация с лекар. Най-вероятно е, ако употребявате правилната храна, да нямате нужда от такива и „природните“ витамини да са ви съвсем достатъчни!

Желаем ви крепко здраве!

Авитаминоза в Wikipedia:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==