Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Как да не ме тормозят

PostHeaderIcon Как да не ме тормозят

Получих доста сърцераздирателно писмо от дете което описва как го “тормозят” в училище и пита как да се справи с насилниците и как всичко  това да спре.  Поканих “специалист” в областта, стар приятел от основното ни училище. Той пожела да остане анонимен.

На Английски си имат специални термини за това “bully и bully-ing”(bully е тормозещият, а bully-ing е процесът на тормозене, тоест глаголът.). Някои деца, научават (около 2ри -4ти клас и не спира чак до.. примерно да края на образованието ви), че ако тормозят околните, другите деца ще се страхуват от тях, и ще им обръщат повече внимание. Те могат да станат “bully”. Трябва да се отбележи, че тези “bully” (превежда се като кавгаджия, грубиян, побойник, хулиган, тирании),  не са били винаги такива, и няма да са винаги такива. Някои от тях спират да “тормозят”  “bully-ing” околните,  още след 3-ти клас, а някои чак след края (или към края) на средното си образование. А някои и цял живот не спират.  Почти винаги “bully-ing” е форма на защита. Тоест “тормозещият” се опитва да се предпази от нещо по този начин.  Може и да го прави и просто за да привлече внимание.  За целта този “bully” си набелязва жертва която няма да се съпротивлява много и понякога целенасочено държи тази жертва слаба, точно с цел да се прекратят всякои такива опити още в зародиш. (“а бе ти пра’иш ли ми се нещо, а ?!”) . Логично погледнато, стратегията която да не бъдеш жертва (или да не бъдеш вече жертва) е именно да се съпротивляваш. По такъв начин, че опитите за привличане на внимание да имат негативен резултат или пък, да направиш така че, атакуващият да се почуства на свой ред заплашен. Как става това ? Има много различни начини, но те не стават за един ден, а са бавен и често мъчителен процес.

Най – бързият вариянт , е да намерите бивш “bully” които има репутация и/или знае как да се справя с “bully-ing” ситуации и да се сприятелите с него. Често, така можете да намирите и добър приятел. Особено когато човекът не е повече “bully”, понеже, така да се каже му е “дошъл акъла”. При мен това се случи около 5-6ти клас, когато едно от децата които “закачах” пострада леко и осъзнах че вече не съм дете и мога да причинявам сериозни щети на околните. Аз не спрях да се “Бия”, но вече не със по-слабите, а с други “Bully”-та (обикновено новоизлюпени такива, жадни да докажат себе си) и то не сериозно, а по едни сложни наши “правила”.

Важно е именно оказването на съпротива, независимо от всичко! Ако с вас ви “bully-ing” от години, тогава ще е много по трудно и болезнено. Важно е да кажа, че ако Хулиганът,  не е пиян или нещо подобно, той никога няма да ви нарани сериозно ! Това е почти 100% сигурно ! Може би ако са няколко в група, или има момичета наблизо, тогава да, но САМО ако няма твърде много свидетели. Хулиганът трябва да се чувства сигурен в себе си. Затова ако ще се “съпротивлявате” изберете си момент когато има твърде много хора наблизо.  Най добият (според Мен !) начин за съпротива е .. физическият. И важно е да нанесете поне един добър удар, на “лошият”.  Пак повтарям, ако има много хора наблизо (в коридорите в у-ще, през голямото междучасие. На място където всеки момент ще се появи учител които да ви спре!  Повечето от тормозените деца, изпитват едва ли не ужас от това че ще понесат няколко удара.  Няма страшно, ако сте под 14-15 годишна възраст  е изключително трудно да се нараните. Ако сте под 18-20, тогава може би има шанс за някакви телесни повреди, но пак ви казвам, в трезво състояние, почти почти никога не се стига до нещо сериозно! Всъщност, аз съм готов да платя с повече от сериозно, за да ме оставят намира!

Има и други начини, освен физическият, но аз не съм психолог или нещо такова и не знам точно как работят. Но пък мога да ви дам пример. Имаше едно дете, по нисичко от другите, но по – пъргаво. Неговата защита бяха нападките и съответно комплиментите.  Незнам как точно ги съчетаваше, но работеше безотказно.

Сега за по късно излюпелите се “bully” -та. Те са по – опасни и почти винаги по – жестоки. Обикновено това са деца, които са били тормозени, но в един момент са станали по – силни от други деца  и се опитват да тормозят на свой ред. В един момент, те разбрали как да се справят с “bully-ing” – а и постепенни е започнало да им харесва те да “bully-ing” околните. Не ставайте такива! Ако познавате хора които се превръщат в такива, обяснете им че не е правилно (дайте им да прочетат тази статия например).  На тях искам да им кажа – другите също имат чувства. Не си мислите, че така печелите нещо кой знае какво. А рискът винаги го има. Брат, братовчед, новото гадже на сестрата на тормозения от вас, или може би друг “bully” които иска да се докаже. Друг пример: имахме всяка седмица по 1 час “трудово обучение” в друго училище.  Там видях бивш съученик, които се премести в трети клас, да го тормозят негови съученици, единият от които – новоизлюпен “bully” (побойник, хулиган, кавгаджия).  Аз обаче бързах и нямах нито време нито желание да ги чакам “да свършат” и затова след едноминутната размяна на реплики, се наложи на набия двама от тях. И понеже те бяха още нови и по – неопитни, след като ме нападнаха (к’ъв пък е тоя от друго училище бе, я….) единия пострада малко по сериозно (нищо трайно). Така че, колкото и да сте “отворени” (такъв беше лафа навремето) винаги има по-опасни от вас. Ако сте в “играта” можете доста да пострадате, а няма смисъл ! Тези които спират със “bully-ing” го правят защото са го надраснали и са видели че няма смисъл. Така че вземете пример точно от тях и не се занимавайте с глупости!

Много полезна може да е намесата на учител или човек който “bully” уважава (поне малко).  Примерно учител (по физическо или по някои предмет по който му “върви”) .  Ако този човек, спокойно обясни, че да се тормозят “другарчетата” не е правилно, понеже и те имат чувства и също изпитват болка. В много (настина много) случай помага да помолиш “bully” да се грижи за детето което е тормозил до вчера. Това е от мен, можете да коментирате статията, и в коментарите да изкажете вашето мнение по въпроса, понеже, както казах, аз не съм педагог или още по – малко психолог. Всеки си има различна гледна точка, която може да сподели с нас. Дано така помогнем на някое дете.

2 Responses to “Как да не ме тормозят”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==