Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Как да бягаме правилно?

PostHeaderIcon Как да бягаме правилно?

Как да бягаме правилно?

“Ако искаш да бъдеш силен – бягай,

ако искаш да бъдеш красив – бягай,

ако искаш да бъдеш умен – бягай!“

Да бягат, практически умеят всички, но да бягат така, че бягането да им бъде от полза, далеч не всеки го умее.

Каква е ползата от бягането?

– Когато бягаме се задействат почти всички мускули на тялото ни, а при едно правилно тичане те даже се и тренират. Здрави мускули – здрави стави.

– По време на бягането става прочистване на организма. Отделя се пот, а заедно с нея и всякакви шлаки и токсини.

– Тренира се сърдечно-съдовата система – сърцето, подобрява се кръвообръщението, следователно и снабдяването на всички органи с кислород.

– Бягането помага да се борим с депресиите. След едно добро натоварване в организма се отделят ендорфини – хормоните на щастието.

– Благотворно се влияе върху имунната и централна нервна системи.

– Ако се бяга навън, на чист въздух, се спомага закаляването.

– Развиват се положителни личностни качества като дисциплина, самоконтрол, воля, упоритост, целеустременост. Самооценката и самочувствието на физически тренираните хора е по-високо.

Можем да продължаваме с изброяването на ползите от бягането, по принцип те са разбираеми за всички. Ако у вас е възникнало желание да бягате, сигурно се е появил и въпросът: „Как да започна да бягам?“. Отговорът е: „Лесно“. Задайте си въпроса, какво ще ви попречи утре да отделите 20 минути от времето си за укрепване на здравето ви и да пристъпите към първата си тренировка? Ако откриете поне три сериозни причини, можете да не четете по-нататък.

Какво е нужно за да започнете да бягате?

1. Желание.

2. Увереност в себе си. Защото бягането не е за една седмица, за един месец, или до идването на зимата, ще бягате през цялата година, при всякакви атмосферни условия, цял живот! В противен случай е по-добре да не започвате.

3. Физическа форма. Ако лекарят ви е предупредил, че натоварванията са ви противопоказни, е по-добре да не рискувате.

4. Спортно облекло. За бягането маратонките са задължителни. Добрите спортни обувки с мека подметка ще предпазят ставите ви от натоварването при стъпването. Също и облеклото трябва да бъде удобно, добре е да е памучно за да поема потта – през топлото време да е по-леко и открито, при по-студените месеци – анцуг.

5. Трябва да изберете мястото, където ще бягате. По-добре е това да бъде парк или стадион. В парковете кучетата са по-малко, а по стадионите едва ли ще откриете. Второ, там няма коли. Трето там има пътечки, по които можете да бягате и през зимата, защото ги почистват. Освен това, в парка има природа, също са възможни височини, завои, които ще разнообразят тренировките. Можете да бягате и около дома си, но удоволствието ще бъде далеч по-малко. Може и в къщи, стига домашните ви да не са против. Разказват, че един американец е разработил методика как да се бяга около масата в кухнята.

6. Изберете си маршрут, минете го пеша и се убедете, че никъде не ви дебне опасност.

7. Задължително си съставете график на бяганията. Решете как и кога ще бягате: всекидневно (сутрин или вечер), или два-три пъти през седмицата. За новаците е най-добре да започнат с всекидневни утринни бягания. Пробягванията трябва да се правят със средно темпо и да продължават от 1 до 20 минути ( в зависимост от физическата подготовка и вашето тегло). Например, ако досега не сте бягали и сте водили по-заседнал живот) е добре да започнете с 1 минута и всяка седмица да се стараете да увеличавате постепенно с по някоя и друга минута. След два месеца можете да се прехвърлите в парка.

Ако сте в добра физическа форма, например, занимавате се с други видове спорт, можете да тренирате два-три пъти в седмица и да бягате за скорост (в ускорено темпо не повече от 12 минути), или за издръжливост (бягане в бавно темпо от 20 минути до няколко часа). Препоръчва се да се редуват тренировки за скорост и за издръжливост.

Преди да започнете бягането:

– Направете загряване на тялото, така ще раздвижите кръвта. Достатъчно е да побягате съвсем малко бързо, толкова, че да ви се ускори пулса. След това направете няколко дълбоки вдишвания през носа с пълно издишване през устата. Направете кръгови движения с ръцете и краката, също и с тялото.

Полезни съвети:

– Започвайте бягането в бавно темпо, и го усилете постепенно (ако разбира се не бягате за скорост – в този случай преди тръгване трябва добре да загреете).

– По-малко излишни движения. Излишните малки крачки претоварват организма. Малкият наклон на корпуса напред пренася центъра на тежестта и спомага да се избегнат излишните движения.

– Трябва да се бяга, без да подскачате нагоре-надолу.

– Бягайки, стъпалата трябва да ги спускате меко към земята, без резки удари на петите. От ударите могат да пострадат ставите.

-По-малко сцепление със земята. Това не е разходка, а бягане. Поставяйки крака на земята, трябва колкото по-скоро да го откъснете от земята.

– по време на бягане трябва да се диша през носа. Ако започнете да дишате през устата, означава, че тялото се претоварва – не достига кислород, а ако и физиономията започне да се криви, значи, трябва да се намали темпото.

-Трябва да се бяга систематично, иначе, няма да има полза.

– След приключване на бягането, в никакъв случай не спирайте веднага. Повървете дотогава, докато не възстановите пулса си.

– За възстановяване на водния баланс, се препоръчва след пробега да се изпие една чаша вода, или повече, но със стайна температура.

– По време на бягането колената може да започват да се огъват. След първите тренировки може да получите мускулна треска на всякакви групи мускули. Защото практически се натоварват всички мускули и болката говори за нетренираността на тялото. С времето всичко ще премине. Най-важното е да не се предавате!

Не забравяйте, че ще имате полза само при постоянни тренировки и периодично увеличаване на натоварването.

Успех и крепко здраве!

 

бягане:

Тагове: бягане, тичане, тичам, бягам, бягаме, тичаме, тичам, тича, бяга, здраве, тренировки, джогинг,  бягай, бягайте, тичай, спорт, бягате

 

 

 

One Response to “Как да бягаме правилно?”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==