Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Какво ни носи подковата?

PostHeaderIcon Какво ни носи подковата?

Какво ни носи подковата?

На всички е известно, че подковата е древен и може би, най-известния талисман, носещ в дома ни късмет, успех, богатство. И това поверие е широко разпространено в най-различни страни по света. Защо хората са започнали да приписват магически свойства на един толкова обикновен предмет?

Малко история

Кога за пръв път са започнали да подковават конете, със сигурност никой не знае. Едно е достоверно, че в древния Рим стопаните са проявявали грижа за конете и мулетата. Надявали са на краката им специални „обувки“, направени от дърво или метал. Закрепвали ги с кожени ремъци.

В древните ръкописи е описано как император Нерон, готвейки се да посети Олимпийските игри, заповядал да „обуят“ няколко хиляди мулета със сребърни пластинки, закрепени към краката им с ремъци.

Първите подкови са открити при погребението на на краля на франките Хилдерик, починал през 482 година през нашета ера. В гробницата са открити останките на боен кон, на който са подковани и четирите крака. Но как са били закрепени, не са успели да разберат.

През средните векове в Европа са започнали да закрепват подковите към краката със специални гвоздеи.

Кога са се зародили легендите за подковите, носещи щастие?

Многочислените легенди и поверия за подковите произлизат от реалния живот. През ранните векове на нашата ера желязото току-що е започнало да се появява в Европа. Било е много скъпо и всяка желязна вещ е имала много висока стойност.

В селските дворове желязото е било изключителна рядкост. И когато някой намерел подкова на улицата, то това се смятало за голяма находка. От подковата можело да се измайстори нещо – например нож или няколко гвоздея.

В различните европейски страни съществуват свои легенди за подковата като символ на благополучието, късмета и щастието. Ето ви една англо-саксонска приказка за преподобния Дънсън и Дявола.

При бъдещия Кентърберийски архиепископ Дънстън, който бил и ковач по съвместителство, дошъл Дяволът и го помолил да го подкове. Дънстън го подковал толкова силно и здраво, че той от болка започнал да вие и да се търкаля. Молейки за свобода, Дяволът се заклел, че никога няма да се опита да влезе в порта или врата, над която има подкова.

И по нашите земи също се е смятало за добра поличба да намериш подкова по пътя. В някои места е съществувал специален ритуал за подобни случаи. Трябвало да се вдигне подковата, да се плюе, да се намисли някакво желание и след това през лявото рамо да се хвърли надалеч, след това без оглеждане, да се върви напред. На други места е съществувал друг обичай: вземали са находката и са я заковавали на входната врата.

Каква подкова е по-добрата?

Разбира се, че най-добрата подкова е златната. Тя притежава голяма магическа сила, носеща щастие. Добри са също сребърната и медната. Но ако сте намерили най-обикновена подкова и тя може да се превърне във ваш щастлив талисман, носещ благополучие и късмет.

Къде да откриете щастливата подкова?

Не е лесна задача. Можете да потърсите в магазин за сувенири и подаръци, където има голям избор от дреболии във вид на подкова. Може също да потърсите и в Интернет, където ще ви предложат всякакви подкови. Но те няма да ви донесат никакво щастие – ще бъдат като утешителна награда – хем я има, хем от нея никаква полза.

Може да купите и от ковач. Но и както преди, такава подкова няма да донесе щастие. Подковата задължително трябва да бъде намерена.

Може би трябва да отидете на хиподрум и да потърсите, току виж, вземе, че ви се усмихне щастието?

Но най-вероятното място, където може да се открие магическа подкова е на село. Ако имате роднини на село е добре да ги посещавате от време на време. Или да прекарвате отпуската си на село. Представете си, че както си първите по селския път и изведнъж виждате в канавката стара ръждясала подкова. Вдигнете вашето съкровище, почистете и скрийте на сигурно място за да ви донесе щастие.

Къде е най-добре да поставим подковата?

Това зависи какво щастие искате за дома си, за себе си и семейството си.

Ако заковете подковата над вратата с „рогата“ нагоре това ще привлече в дома ви заможност, мир и благополучие.

Ако по време на пълнолуние поставите подковата на прозореца с краищата, насочени към дома, вие ще спечелите от тото, лотария, ще получите премия или ще ви увеличат заплатата – т.е. така подковата привлича пари в дома.

Ако подковата се вози в колата ви, тя ще ви запази живота и ще успявате да избягвате разправиите с органите на КАТ.

Ако в дома ви цветята не растат добре, поставената до тях подкова ще реши и тази задача. Бурният ръст на цветята ще бъде подсигурен.

Искате да получите помощ по различни важни дела, тогава закопайте талисмана си в юго-източна посока на дома си. Така навреме ще получите подкрепа и проблемите ви ще намалеят. Само че не я оставяйте дълго в земята, току-виж някой друг търсач на щастие вземе, че я намери…

С какво още може да ощастливи подковата своя собственик? Тя ще ви помогне да привлечете късмет, да ви се изпълни заветно желание, да станете богат, ще ви помогне да регулирате отношенията с близките си, да съхраните здравето, ще ви подари любов, и накрая ще ви изпрати спокойни пророчески сънища.

Както виждаме, намерената подкова е една много функционална вещ, която е много полезна и в дома. Гледайте внимателно в краката си, за да не пропуснете своето щастие! Късмет, щастие и пак късмет!

 

Конска подкова:

 

 

Тагове: поверия, полезни съвети, традиции, поличби, щастие, подкова, конска подкова, късмет

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==