Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Припадък – как да окажем първа помощ?

PostHeaderIcon Припадък – как да окажем първа помощ?

Припадък – как да окажем първа помощ?

Загубата на съзнанието е доста разпространено явление. Повече от една трета от хората поне веднъж са се сблъсквали с този проблем. И след като почти всеки един от нас е виждал припадане, не е излишно да узнаете как се оказва първа помощ.

Причини за припадък

На външен вид, загубите на съзнанието си приличат. Но причините могат да бъдат най-различни. Но винаги припадъците са тревожни сигнали за неразположение в организма което не е никак за пренебрегване!

През ХІХ век госпожиците много по-често са припадали. Причините са в носенето на корсети. Заради желанието за тънка талия са гладували безумно, до изнемогване. Като следствие, „професионалното заболяване“ на дамите е „хлорозата“ – проява на анемия, чийто характерен признак е бледия зеленоват отенък на кожата. Анемията в миналото е била основна причина за припадъците.

Физиологичните причини за припадъците могат също така да бъдат сърдечно-съдова и захарна недостатъчност, хронични белодробни заболявания, разпространени често сред пушачите, нарушена работа на сърцето и редица други заболявания. Именно по тези причини при първи припадък трябва да се обърнете към лекуващия си лекар.

Нерядко припадъкът може да бъде провокиран от стресови ситуации, понякога и най-дребни: при вида на кръв, спринцовка и др. Също така, повод за припадък може да бъде и бременност, пребиваване в задушно помещение, загуба на кръв, продължителна неподвижност или седящо положение. Обикновено загубата на съзнанието е причинена от недостиг на кислород в главния мозък.

Симптоми на припадъка

Характерните признаци на припадането са гадене, виене на свят, шум в ушите, притъмняване пред очите. Появява се слабост, кръвното налягане пада, дишането става повърхностно. Припадъкът продължава от няколко секунди до няколко минути. Също така трябва да се знае, че обикновено припадат хора, седящи, стоящи или вървящи. Лежащите хора обикновено не припадат.

Оказване на първа помощ

Пристъпът на загуба на съзнание е предизвикан от намаляване на потока кръв към главния мозък. Затова, преди всичко, болният трябва да бъде поставен в такова положение, че краката да бъдат по-високо от тялото. Ако сте в помещение, отворете всички прозорци. Разтворете яката и всичко останало, пречещо на дишането. Дайте му да помирише нещо ароматно – парфюм, или каквото друго имате под ръка, но внимателно за да не попадне на лигавиците и да причини изгаряне. Напръскайте лицето му с вода. Ако болният не идва на себе си, извикайте Бърза Помощ.

Профилактика

Не бива да се забравя за профилактиката на припадъците. Изключително полезни са редовните физически упражнения, те укрепват кръвоносните съдове и подобряват кръвообръщението. Никак не са излишни всекидневните разходки на чист въздух. Ако усещате приближаването на припадък, постарайте се да дишате дълбоко. Така ще подобрите притока на кръв към вашия организъм.

Още веднъж, не забравяйте, че припадъците най-често са следствие от сериозни нарушения в организма. Затова задължително се консултирайте с лекар! В никакъв случай не отлагайте, защото здравето е ваше и най-вече вие сте отговорни за вашето здраве!

 

Първа помощ

Д-р Мария Пеева, “Бърза помощ” София

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==