Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon Избелване на зъбите – как да го направим правилно?

Избелване на зъбите – как да го направим правилно?

Зъбите са ви пожълтели или потъмнели, а вие искате да придобиете белоснежна усмивка. Не ви помагат пастите за зъби, водите, геловете и другите средства за избелване на зъбите, които предлагат телевизионните реклами. Изпробвали сте целия аналогичен асортимент на аптеките и магазините, а резултат все няма е няма.

Получава се така, защото подобни средства само премахват хранителното или никотиново оцветяване от повърхността на зъбния емайл, т.е. изсветляват, но не избелват. Истинско избелване на зъбите се получава само от професионална зъболекарска процедура. Съвременните избелващи системи позволяват да се избелва емайла не на един оттенък, както при механичното изсветляване, а на два, три.

Защо трябва да се избелват зъбите и какво е необходимо за тази цел?

Показания за използване на избелването са:

Тъмни или със силно променен цвят на зъбите

Флуорни петна по зъбите

Оцветяване от тетрациклин

Частично или пълно вътрешно потъмняване на зъбите

Оцветяване вследствие лечение на зъбите със специални медикаменти

Избелване на зъбите се препоръчва да се прави преди смяна на пломби, също преди протезиране, защото реставрационните материали и коронките не се избелват. Към пломбиране или протезиране се пристъпва едва след две седмици, когато напълно се неутрализира остатъчното действие на съставките в тъканите на зъбите.

Преди избелването на зъбите е необходимо:

– Да се направи обща диагностика на устната кухина и да се убедите, че меките тъкани (венците) са здрави

– Да се отстранят кариесите

– Да се направи професионално почистване на зъбите (да се премахне мекия зъбен налеп и зъбния камък)

-Да се определи оттенъка на зъбите по скалата на Вит.

Противопоказанията за избелване са:

– Бременност

– Възпаление на пародонта

-Алергия или чувствителност към перхидрол или карбамид

– Неудовлетворително хигиенно състояние на устната кухина

– Възраст -На деца до 17 -годишна възраст въобще не се препоръчва

– Относително противопоказание се явява тютюнопушенето (възможно е много скоро да се появи незначително пожълтяване на зъбите и постепенно ефектът от избелването ще бъде сведен до нула).

Във всеки случай, ако сте решили да избелите зъбите си, е най-добре да се посъветвате със своя зъболекар – той знае най-добре състоянието на емайла на вашите зъби и заедно с вас ще избере оптималния вариант на избелване.

Избелването на зъбите може да бъде направено в кабинетни в домашни условия.

При избелването в кабинет, от зъболекари, обикновено се използват системи, съдържащи 35% или 38% перхидрол. Механизмът на избелване се състои в това, че пигментацията на зъбните тъкани се разрушава от активния атомен кислород, получаващ се от интензивното разпадане на перхидрола ( за ускоряване на процеса се използва синята светлина на обикновената фотополимерна лампа). За да не попадне избелващото вещество върху меките тъкани на устната кухина, на венците се нанася специална светоотражателна защитна смола. Тя лесно се премахва след процедурата на избелване. След това, избелващият гел, с помощта на спринцовка се нанася върху зъбите и остава върху тях в продължение на 15 минути. По време на процедурата, зъболекарят контролира състоянието на пациента и цвета, който се получава. При отсъствие на проблеми и неприятни усещания избелването продължава. След приключването на процедурата (от един до три пъти по 15 минути), върху избелените зъби се полага гел, снижаващ повишената чувствителност на зъбите.

След избелването в кабинет, пациентите в продължение на едно денонощие трябва да се въздържат от употребата на хранителни продукти, съдържащи оцветяващи вещества: силно кафе, цвекло, домати, червено вино, грозде и други подобни.

Домашното избелване на зъбите е подобно (всъщност е по-сложно по отношение на организацията на процеса) на процедурата в кабинета на зъболекаря, прави се в продължение на две седмици и един обикновен пациент едва ли ще се справи (а и при нас, в България, няма да му е изгодно финансово), затова няма смисъл от подробни обяснения.

След избелването на зъбите е необходимо постоянно да се ползва специална паста за зъби, (препоръчана от зъболекаря), поддържаща ефекта на избелване и не по-рядко от един път на три месеца да се прави професионално почистване на зъбите при специалист.

Странични ефекти при избелването на зъбите

Избелването уврежда зъбите, защото причинява повече (в сравнение с неизбелените зъби) външни набраздявания по повърхността на зъбния емайл. Тези набраздявания повишават чувствителността на зъбите към механични натоварвания.

Активният атомен кислород разрушава и извежда от тъканите на зъба не само пигментацията, но и минералните соли на калция, флуора и фосфора, а това води до деминерализация на твърдите тъкани на зъба и към по-нататъшно образуване на кариеси. Затова, при някои случаи е необходимо провеждане на възстановяваща реминерализираща терапия и дълбоко флуориране на зъбите с флуорни препарати.

След избелването на зъбите почти при всички пациенти се наблюдава повишена чувствителност на зъбите към температурни и химически дразнители, продължаваща от един до три дни и преминава от само себе си. В противен случай на пациентите им се налага да вземат обезболяващи медикаменти и да използват специални пасти за чувствителни зъби.

Възможно е избелващият гел да попадне под защитното покритие на венците и да се появи парене.

Ако избелването на зъбите се прави при неизлекуван кариес или лошо фиксирана коронка, избелващият гел може да проникне във вътрешността на зъба и да причини увреждане на пулпата и като следствие, остър пулпит.

Както се вижда от написаното по-горе, за да се сдобиете с красива белоснежна усмивка, е необходимо да се избелят зъбите. Зъболекарите препоръчват да се доверявате само на специалисти за тази не толкова проста процедура и тогава постоянно ще радвате себе си и околните с ослепителна усмивка!

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==