Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon Как да направим сувенири от солено тесто?

Как да направим сувенири от солено тесто?

Често пъти, особено преди празници, часове наред ходим по магазините за да изберем подарък на приятел или близък. И колкото и да обикаляш ти се струва, че многообразието от подаръци ти изглежда някак си еднообразно и се затрудняваш какво да избереш. А може да направиш подарък със собствените си ръце – хем ще бъде оригинален, хем ще ти достави удоволствие докато го правиш, а да не говорим, че ще ти излезе и без пари. Ще ти помогне тестото, но не обикновеното, а солено тесто! От него можете да направите истински произведения на изкуството: сувенири, играчки, гердани, гривни, елементи на мартеници и други интересни дреболии…

В една купа се слагат брашно и сол – 3 чаши брашно, 1 чаша сол (брашното е три пъти повече, защото е по-леко). Добавете 1 супена лъжица мазнина, разбъркайте и налейте 150-200 г вода и омесете. Ако тестото се рони или е меко, добавете съответно вода или брашно. Соленото тесто трябва да бъде много плътно и да запазва формата на топка.

Готовият материал сложете веднага в полиетиленов плик. Съветът ми е да приготвите цветно тесто. Така е по-весело – цветовете ще разбудят вашето въображение. Цветното тесто ще приготвите, като основното, но във водата добавите водни бои или акварелни. Не прекалявайте с боята – прекаленото количество лошо попива в тестото,ще ви цапа ръцете и масата, където ще работите. Внимавайте отделните топки цветно тесто да са еднаква плътност. Сложете всеки един цвят тесто в отделен полиетиленов плик и нека те бъдат затворени – при контакт с въздуха се образува солена коричка. Ако такава вече се е образувала, премахнете я, защото ще ви пречи при оформянето и слепването на малките елементи. От така приготвеното тесто можете веднага да започнете да работите, а може и дълго време да го съхранявате в хладилника. Ако ви се стори, че е омекнало, добавете малко брашно и отново омесете.

За по-добра организация си пригответе всичко допълнително, което ще ви бъде необходимо -картон, лепило, мъниста, четка, бои, конци, лъжичка, ножче…

Можете да оформяте какво ли не – от животни, цветя, сувенири, гердани от най-различни по вид и цвят елементи (не забравяйте да ги пробиете предварително с игла).

Готовата фигурка оставете да изсъхне на открито. След едно денонощие тя ще се покрие със солена коричка и ще изглежда напълно готова, но не вярвайте на очите си – във вътрешността ще бъде влажна и много крехка. Вашият шедьовър окончателно ще бъде готов след 1 до 3 седмици. През лятото можете да сушите на слънце, а през зимата върху радиатора на парното. Ако много бързате, можете да сушите във фурната на печката, като я оставите леко отворена за да се изпари водата.

Изсъхналата фигурка ако е от основното (небоядисано) тесто или някои части се нуждаят от боядисване, може да ги разрисувате с боя. Тъй като тестото е хигроскопично, е по-добре да лакирате вашето произведение. Ако някоя част се е отлепила – спокойно, залепете я с безцветно лепило.

И вашите деца могат да се занимават и да правят фигурки със солено тесто. Вярвам, че ще им бъде приятно и интересно.

Приятни занимания – фантазирайте и творете!

 

Час по майсторство – 3 в кл – солено тесто:

 

Търсения: солено тесто, тесто, солено, фигурки, соленото тесто,

One Response to “Как да направим сувенири от солено тесто?”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==