Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Какво (не) трябва да правим по време на гръмотевична буря?

PostHeaderIcon Какво (не) трябва да правим по време на гръмотевична буря?

Какво (не) трябва да правим по време на гръмотевична буря?

През последните години климатът в нашите ширини видимо се промени и това вече е безспорно. Смерчове, проливни дъждове, урагани, бури, приличащи повече на тропически, отколкото привичните за нас, по-малко или повече безопасни… Ежегодно статистиката все по-често показва цифри за пожари, причинени от мълнии, за пострадали или загинали по време на гръмотевична буря хора, макар че допреди двадесет години такива случаи бяха рядкост.

Най-често мълнията поразява човека на открити места, малко по-рядко в помещения и още по-рядко в гора, под дървета. Как да се предпазим по време на гръмотевична буря?

Науката и досега не може да до край да разбере природата на мълнията. Дори гръмоотводът не гарантира пълна защита на една постройка от неприятности. Гръмоотводът защитава от преки попадения на мълнии, но от вторичните прояви – не. Става дума за това, че попадайки в земята или в някакъв обект в радиус до 1500 м от зданието, съществува вероятност от придвижване на електрическите разряди по различните комуникации, способни да провеждат ток: електропроводни мрежи, за връзки, газопроводи. Това причинява рязко покачване на напрежението в електрическите мрежи, водещи до различни аварийни ситуации – от изгаряне на микро-схеми в уредите за бита до пълно излизане от строя на електрооборудване.

Специалистите препоръчват по време на гръмотевична буря да се изключват от контакта !! всички уреди за бита, да не се използват стационарните телефони, да не се стои до прозорците и под вратите, да не се докосвате до водопроводните батерии. Така ще се предпазите от непредвидени проблеми и своята техника и своето здраве. Проверете в помещенията да няма течение, което да привлече кълбовидна мълния. Печки и камини е по-добре да не палите, защото излизащият от комина дим притежава висока електропроводимост и вероятността от попадане на мълния в комина нараства.

Ако се намирате на улицата, в парка или в гората, не трябва да се криете под високо израснали дървета – по-добре е да се отдалечите от тях на 30-40 м. Вероятността от попадане на мълния върху дърво е право пропорционална на неговата височина. Особено, „привличат“ мълниите тополите, дъбовете, елхите и боровете. Брезите, кленовете, орехите практически не попадат под ударите на мълниите. Опасността нараства, ако наблизо има дървета, ударени по-рано от гръмотевици. Ако се намирате в града, се постарайте колкото се може да се скриете в магазин или жилищен блок, защото обикновено те имат надеждна защита за разлика от спирките за градски транспорт. Ако няма такава възможност, можете да изчакате преминаването на бурята застанали на колене под невисоки насаждения. За предпочитане е да изключите мобилния телефон.

Не се препоръчва отварянето на чадър, заради множеството метални детайли! Също така е опасно да се стои до стена, близко до която расте високо дърво. По-добре е да стоите по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени. Не се препоръчва да се намирате на възвишения и по открити незащитени места. Особено ако наблизо са разположени метални заграждения, електропроводи, крупни метални съоръжения.

Безопасно убежище е автомобилът и по време на буря е по-добре да не го напускате. Затворете прозорците и свалете автомобилната антена, спрете край пътя, но не и в близост до високи дървета. Обратно, велосипедът или мотоциклетът представляват потенциална опасност. Те трябва да бъдат оставени легнали и да се отдалечите от тях на разстояние не по-малко от 30 м. Още по-опасен е тракторът в открито поле!

На къпещите или риболовците се препоръчва незабавно да спрат заниманията си още с приближаването на бурята и да се отдалечат от водоема. Не си и помисляйте да се криете в близките храсти. Ако наоколо е голо поле, трябва колкото се може по-бързо – но не и бегом, ако вече е започнала бурята, да достигнете гората, но не под единични дървета в открита местност; или до населено място. При това заобикаляйте поне на около 200 м отделно стоящи дървета или други високи предмети.

За кълбовидната мълния – тя представлява още по-голяма тайна. Никога не знаеш какво да очакваш от нея. Затова при среща с нея трябва да запазите спокойствие и да прекратите и най-малките движения, защото възникващия въздушен поток ще я притегли, а при съприкосновение с предмети тя се взривява.

И накрая, няколко думи за това, как да се научите да пресмятате приближаването на буря. За да определите на какво разстояние тя се намира, дали се приближава или отдалечава, трябва да засечете времето между просветването на мълнията и последващия гръм. Известно е, че скоростта на разпространение на звука е приблизително 344 м/сек, т.е. за 3 секунди звукът преминава приблизително 1 км. Ако времето от святкането до гърма постепенно намалява, означава , че бурята ви приближава. Имайки това в предвид, може да изчислите приблизително разстоянието до епицентъра и да вземете мерки за вашата безопасност. Най- опасна е ситуацията, когато веднага след светкавицата се чува и гърмът – това означава, ме гръмотевичният облак се намира точно над вас.

Пожелаваме ви спокойна, приятна и пълноценна почивка и нека никога не попадате горе- описаните ситуации!

One Response to “Какво (не) трябва да правим по време на гръмотевична буря?”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==