Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Коя порода кучета е най-умна?

PostHeaderIcon Коя порода кучета е най-умна?

Коя порода кучета е най-умна?

Почти всички смятаме кучетата за умни животни. Кучето е стар и проверен приятел на човека и това е неопровержима истина. За времето, през което общуваме с тях са създадени стотици кучешки породи. На въпроса „Коя порода е най-умна?“ неотдавна отговориха британските учени.

В хода на изследванията на интелектуалните способности на нашите четириноги приятели учените установяват следното. Обикновеното куче, според развитието, си съобразява като двегодишно дете и разбира смисъла (по-точно го улавя) на около 160 думи. Има и по-ерудирани, способни да разбират до 250 думи. В областта на аритметиката те не отстъпват на три- и даже четири-годишни малчугани. В социално развитие кучетата са още по-развити и достигат нивото на подрастващите. Изследователите разделят породите кучета на „най-умни“ и „не много умни“.

Коя порода кучета е най-умна на света? Лидери са три породи.

На трето място е немската овчарка, която няма нужда от особено представяне. На второ място са пуделите – къдравите домашни любимци. Лидер сред интелектуалците е породата бордър коли.

След тройката-първенци идват доберманите, голдън ретривиерите, лабрадорите и шелтите.

В резултат от проведените тестове за най-умно куче в света е призната 6-годишната кучка бордър коли на име Чейсър. За 3 години ежедневни тренировки тя се е научила по наименованията да разпознава над хиляда различни предмета. Например, Чейсър може от един куп плюшени играчки да намери точно тази, за която я моли собственикът й. Нещо повече, това най-умно куче разпознава предметите по цвят и форма, на което започват да учат децата към три-годишна възраст. Направените опити установяват, че умницата е запомнила наименованията на над хиляда различни играчки. Била е също научена на различни манипулации с тях: по команда тя ги бута с нос, движи ги с лапа и др.

Породата кучета бордър-коли е типичен пастир. Тя притежава непривличаща окото външност и доста често може да бъде сбъркана с обикновено черно-бяло улично куче. Само че, тези кучета са извънредно подвижни и неукротими в работата или играта. Отличава се от другите кучешки породи с пронизващия си поглед. Пастирите твърдят, че хванатата на „прицел“ овца, буквално „се панира“ и изгубва сили, а зайчето въобще може да умре от разрив на сърцето.

Бордър колито притежава честен и открит характер, изпитва преданости любов към своя собственик. В семейството винаги са любимци на всички. Но все пак, това куче не е за всеки. Трябва всеки ден дълго да бъде разхождано и занимавано, за да не скучае от безделие, лежейки на канапето.

Най-вероятно, ако ви попитат, кое, според вас, е най-умното куче, вие ще посочите вашето куче. Нали и то умее да прави различни неща.

Трябва да отбележим, че котките по съобразителност и ум не отстъпват на кучетата. Само че, конкретни резултати за техните способности не могат да бъдат посочени. Тези мъркащи създания са прекалено свободолюбиви и затова на дресиране и тестуване практически не се поддават.

 

Куче – феномен, което знае над 1000 думи VBOX7

 

Куче – феномен, което знае над 1000 думи в Youtube

10 Responses to “Коя порода кучета е най-умна?”

 • pesho says:

  Мойто куче е най-умното :Р

 • азтитои аз тя не аз says:

  немската овчарка си е най-умната лично имам немски овчарки и един питбул бордер коли не еумно то просто е обучено здравата големи тъпанари и едно куче не с интелекта на едно хлапе на 2години с интелкта на възрастен може да е! тъп саит!

 • стопанин says:

  Коли, определно! Изключително самостоятелно куче когато се гледа в подходящи условия. За разлика от класическото служебно куче не обича и не се подчинява на безмислени команди , но никога не доуска лоша изненада. Няма друго куче , което да се справя само с пашата на овцете в продължение на месеци,без човешка намеса. В Австралия са бордер колита, но в Шотландия имат и обикновени колита. Много са уязвими при гледане на тясно и затова масовите ‘градски’ колита са хленчовци и нервни

 • rex says:

  az mislq i ne samo mislq i e vqrno 4e nemskata ov4arka e nai umnoto ku4e v sveta i e taka!

 • milko says:

  az tvardq 4e nemskata ov4arka e nai-umnoto ku4e na taq planeta!

 • Marin Detelinov 4avdarov says:

  spored mene naistina nemskata ov4arka e nai-umnoto ku4e na toq svqt,shtot az imam nemska ov4arka krastosana sas kanadski valk i pak tvardq 4e nemskata ov4arka e nai umnoto ku4e v sveta.

 • eba4 says:

  na mene hi4 ne mi puka za teq smotani ku4eta i ku4ki shtot sam zaet da 4elastrq vsi4ki osobeno tebe pesho.

 • Anonymous says:

  moito ku4e e nai umnoto

 • 522555 says:

  моля званете на телефон 0878499413 на име роно моля звънете на телефон 0878499413 моля ако продавате куче мъжко порода хъски бл 53 вх А ет 2 ап 4 моля званете на този номер много ви благодаря

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==