Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Каква бива ТЕКИЛАТА и как трябва да се пие?

PostHeaderIcon Каква бива ТЕКИЛАТА и как трябва да се пие?

Каква бива ТЕКИЛАТА и как трябва да се пие?

Един о митовете, съпровождащи текилата гласи, че нейните разновидности не се отличават особено много една от друга, освен по наименованието и опаковката. И че бива два вида – златна и сребърна, а останалите са еднакви, но с различни цени. Но това съвсем не е така.

Първо, всеки сорт текила притежава свой неповторим вкус и аромат, зависещ от много фактори: условията на растеж на използваната суровина, нейната зрялост, съдържанието на захари и множество други едва доловими нюанси. Според своя качествен състав най-добрата агава расте само в климатичните условия на щата Халиско. Разбира се, отглежда и в други щатове, но там тя няма такива сини листа, няма такъв състав и текилата, която се получава е с по-ниско качество.

Второ, всяка компания произвежда своя текила, по нейни производствени технологии, което слага определен отпечатък върху качеството на произвеждания продукт. Освен това, влияние могат да оказват съдовете, в които отлежава напитката. Всяка дъбова бъчва придава присъщ само на нея оттенък и аромат, понякога даже заглушавайки натуралната миризма на агавата. Съвременните методи на производство допускат оцветяване на текилата чрез добавяне на дъбова есенция за да потъмнее текилата и да изглежда по-отлежала. Това е в разрез с традициите, но … бизнесът си е бизнес.

Съгласно мексиканските закони, официално са утвърдени две категории текила:

1. Произведена от 100% агава;

2. Произведена от 51% захари от агава и 49% от други захари.

Двете категории се подразделят на четири вида: Сребърна текила (Blanko), Златна (Joven), Отлежала (Reposado), свръхотлежала (Anejo). Сребърната текила е получила името си заради прозрачността си, а златната заради присъщия си жълто-кафяв цвят, получен или заради отлежаването в бъчви или заради оцветители.

Текила Blanco представлява безцветна разновидност на напитката, която се налива в бутилки веднага след дестилацията или след кратко отлежаване в метални съдове. Този вид текила се явява основа за всички останали и има най-издържан аромат на агава.

Текила Joven, наричана още Златна – Gold, се получава чрез добавяне в текила Blanco оцветители и ароматизатори (дъбова есенция, карамел, захарен сироп, глицерин).

Но най-качествената текила се получава след отлежаване в дъбови бъчви. Текила Reposado

отлежава от 2 месеца до една година. Текила Anejo – свръхотлежалата – престоява от 1 до 10 години в дъбови бъчви с обем не по-голям от 600 литра. Тя има най-нежният и изискан аромат и често пъти се произвежда в ограничени количества.

Смята се, че текилата получава най-добрите си качества след 4-5 години отлежаване. Тази технология позволява на производителите да получават не просто сорт, а своя собствена марка, в зависимост от множество нюанси – започвайки от възрастта на бъчвите, тяхното импрегниране и завършвайки с определения срок на отлежаване. Смесването на текила от един вид , но от различни бъчви позволява да се получат напитки с неповторимо съчетание на вкуса и аромата.

Например, в чест от годишнината на създаване на винарна е бил пуснат на пазара съвършено нов вид текила – The 1800 Сoleccion, провъзгласен от производителите за най-добрият в света. Всички три негови сорта били наградени с престижната премия Аward Impact в Сан Франциско. За приготвянето му е използвана текила с продължително отлежаване от 10-годишна агава. Напитката притежава удивителен вкусов букет с аромат на пъпеш, бадем и ванилия. И цената съответства на обявената цифра от етикета 1800 долара.

Какво да се прави, истинската качествена текила не може да бъде евтина. Макар, че засега все още е напитка с относително нормална цена, но ситуацията бързо се променя. Рязко завишеното търсене на текила е изненада за производителите и ги намира неподготвени. Суровината не пораства за една година, за разлика от житните култури, чиято реколта се събира само след няколко месеца. А обема на заложените преди години плантации, не са били пресметнати за такова търсене. Най-вероятно, цените ще продължават да растат.

В Европа са популярни най-различни ритуали, свързани с употребата на текила. Макар че в самото Мексико чак толкова не се стараят. Най-вероятно това е успешен маркетингов подход за поддържане на интереса и търсенето на текила. Прието е тя да се пие на екс от специални тесни чашки – кабалитос. Не трябва да е нито много студена, но не и топла.

Най-известният начин на пиене е със сол и лимон. Върху горната страна на дланта между палеца и показалеца изстискват резенче лимон, поръсват със сол, която бързо облизват и на екс изпиват 50 г текила. След това се взема парченце зелен лайм или лимон. Казват, че освежава неимоверно!

Вторият начин, разпространен сред младежите се нарича текила-бум. В чаша с текила се добавя тоник, закриват чашата с длан и рязко удрят с юмрук по масата. Тоникът кипва и напитката трябва да се изпие веднага на екс, докато не е избягала. Този коктейл също е изумителен.

Текила може още да се пие с доматен сок и сок от лайм с добавени люти чушлета чили – сангрита. Добавят я в чай и кафе, в коняк, уиски, в коктейли. Или, още казано, кой където иска и където му изглежда вкусно.

Мексиканското правителство строго контролира производството на текила, издавайки закони относно технологията на нейното приготвяне. Съветът по регулиране на текила (Тequila Regulatory Council) и Асоциацията на производителите на текила (Сhamber of Tequila Producers) следят за съблюдаване на всички правила и закони в производството на текила. Даже етикетите на бутилките говорят за сорта, отлежаването и състава и се регулират със закон. На етикета на истинската текила задължително трябва да присъства надписът Denominacion de Origon – това е разрешението на мексиканското правителство за използването на наименованието „текила“ в съответствие с региона на произход, а също и цифрите ( от вида NOM-006-SCFI-1994), гарантиращи качеството на продукт.

 

 

 

Тагове: сортове, производство, текила, вкус, правила, пиене, алкохол

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==