Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Гренландия

PostHeaderIcon Гренландия

Гренландия. С какво ще впечатли туристите „краят на цивилизацията“?

Понякога избирането на място за прекарването на отпуск се обмисля дълго, а друг път се решава спонтанно. Ако пръста ви е посочил на глобуса Гренландия, се пригответе за уникални впечатления и преживявания. Но да караме подред.

За ледените „планини“

Айсбергите са първото, което отличават Гренландия от останалите населени места на планетата. Те са навсякъде и са абсолютно различни. Има и съвсем малки, които като че ли аха-аха да потънат в океанските дълбини. Не, те здраво се държат и „нападат“ рибарските лодки. Но заедно с тях се появяват и огромни, колкото десететажни блокове, такива които са в състояние да потопят Титаник. Ако вечерта запомните мястото на такъв красавец, то сутринта може и да не го откриете, или да е отплувал на някъде, на няколко километра, в зависимост от посоката на вятъра. Или да промени формата си – под въздействието на слънчевите лъчи или вятъра да се обърне на другата страна,

Освен това айсбергите са разноцветни. От класическото бяло до мръсно-черно. Отначало такъв ти изглежда като остров в океана, а в действителност е една грамада лед, посипана с прах. Но най-красиви са синкавите. Сини са и многочислените езера по върховете на континенталния ледник, които можете да видите от илюминатора на самолета когато наближава да кацате на острова.

За градовете

Градовете в Гренландия съвсем не приличат на европейските. Те по-скоро напомнят приказни струпвания на разноцветни къщички, небрежно разхвърляни по скалистите брегове на фиордите. Пътищата и тротоарите са едно цяло. Всички комуникации са поставени в тръби, разположени навън – при тези минусови температури не могат да бъдат заровени в земята.

Градовете не са големи. Но доста често се срещат гробища. Нищо удивително – по традиция не кремират покойниците, а за гробище се налага да се търси равен терен с подходяща почва.

Такива участъци са малки и затова се появяват все нови и нови места за погребване.

Туристите тук няма да открият обичайните магазинчета за сувенири. Обикновено магазинът е един. Като изключение в Голям Илулисат са приблизително пет. Има открити майсторски ателиета и работилници, където може да се види как се правят сувенири от рогата на елена или от бивните на кит. Но за последните възникват проблеми с изнасянето от страната. В магазините не издават сертификати със съответното разрешение. Затова, внимание, могат да ви ги вземат на границата, а те не са евтини – малка фигурка струва около 150-200 $. По тези причини туристите обикновено се задоволяват с изделия от рогата на елен или от камък, или някакви други сувенири.

Много са популярни кожените облекла: ръкавици, шапки, чанти и кожуси и всичко е от тюлени и морски котки. Средната цена на кожухче е около 1 000 $. Със същата кожа са тапицирани всички фотьойли в залите на местните летища.

За отпадъците

В гренландските пътеводители е отбелязано, че природата трябва да се пази. Разбира се, цивилизованите европейци разбират това. Но има неща, различни от нашите, например, водопроводната система. Миете съдове в кухнята или вземате душ в банята – използваната вода през тръба се излива навън. Тоалетните са подобни на био-тоалетните, но не съвсем. В тоалетната чиния се поставя плътен полиетиленов пакет, който впоследствие ще бъде изнесен на улицата, откъдето ще бъде прибран от специален мини-камион.

За кучетата

Кучетата вият срещу луната. Тя сияе на небето редом със слънцето, което по това време на годината свети денонощно, макар и да не топли достатъчно – температурата е малко над +10 градуса. Кучетата се дразнят най-много, когато усетят миризма на храна. Можете да видите как стопаните им носят и хвърлят парчета прясно месо от кит (Гренландия едва ли не е единствената страна на света, в която официално, с определени ограничения, е разрешен лова на тези океанските великани).

Тук кучетата не са малко, дори са повече от хората – населението на острова е само 57 000. Създава се впечатление, че всяко порядъчно семейство има не по-малко от десетина кучета. Живеят по камъните или скалите в близост до домовете на стопаните си. През лятото се движат малко, защото няма сняг и могат да си починат от официалната работа – да служат като транспортно средство. Обикновено кучетата ги впрягат, дори има специални пътни знаци – „Пропуснете шейната“.

За езиците, които се говорят

На острова говорят на два езика: родния гренландски и езика на метрополията – датски. Напоследък се срещат все повече двуезични съпружески двойки. Обикновено мъжът е датчанин, а жената – гренландка. Децата им владеят еднакво добре и двата езика. Когато по-късно идва време да ходят на детска градина или на училище, детето започва да се социализира. И постепенно неволно и неосъзнато прави избор в полза на популярния датски език.

Как да достигнем до Гренландия?

Преки авиолинии до там няма . Най-удобно е през Дания, Копенхаген. От там със самолет на AirGreenland до самата Гренландия. Възможни точки за кацане са: Асиат, Илулисат, Кангерлусуак, Манитсок, Нарсарсуак, Нуук, Сисимиут.

Какво да посетите?

Художествения музей в Кекертарсуаку притежава уникална колекция от рисунки – графики и акварели на гренландския художник на ХХ век Якоб Даниелсен.

Китовете са млекопитаещи с гигантски размери. Периодически доплуват в залива на островите Диско и Уманак, които са в северо-запад от Гренландия.

Сермек-Куджалек със ширина около 5 км е най-големият ледник в северните ширини и ежегодно изхвърля в Световния океан най-голямото количество лед. Именно по такъв начин се образуват айсбергите. Може да го видите наблизо до град Илулисат и е вписан в списъка на обектите за световно наследство на ЮНЕСКО.

 

Гренландия в Youtube:

Тагове: север, екзотика, пътни бележки, турист, пътешествия, лед, пътуване, отпуск, екскурзия

 

Comments are closed.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==