Free Tell A Friend
Tell a Friend
May 2018
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon Чаят ройбос

Чаят Ройбос

Чаят Ройбос – Менделеевата таблица в една чаша

Стана популярна екзотичната чаена напитка – ройбос. Каква ли е тайната на тази свръх-популярност, ще се опитаме да ви разкажем.

Да започнем с това, че ройбос е храст от семейство бобови, растящи в южна Африка, в ЮАР. От неговите тънки листа, приличащи на елхови иглички, приготвят потресаваща напитка, богата на витамини и минерали. По-точно, името си получава от холандската дума „rooibos” и се превежда така – червен храст. Холандците са били едни от първите европейци, които са се запознали с тази напитка. Именно те имат огромен принос за популяризирането на чая в Европа.

Ройбос се явява като една много добра алтернатива на традиционния чай и кафе, защото не само притежава неповторим вкус, отлично ободрява и то без да съдържа абсолютно никакъв кофеин. През последните години получава широко разпространение далеч извън пределите на Африка, харесва се на милиони хора не само с изключителния си вкус, но и заради полезните си качества. Ройбосът съдържа многобройни антиоксиданти – вещества, предотвратяващи стареенето на организма и на множество други заболявания. Страдащите от високо кръвно налягане и диабет трябва непременно да го включват в менюто си.

Освен това, съдържанието на витамин С не отстъпва дори и на цитрусовите плодове. Дневната доза от желязо може да получите, изпивайки само 3-4 чаши чай. Това далеч не е всичко! Голямо количество на съдържание на флуор, мед, натрий и калий правят ройбоса най-добър приятел на спортистите, бременните жени и децата. Така е, защото натрият и калият позволяват възстановяването на физическата форма, витамин С и цинкът повишават имунитета, медта възстановява нервите и подобрява обмена на веществата, магнезият и манганът нормализират правилната работа на клетките на организма, калцият заедно с всички изброени дотук, укрепва костите, а флуорът се грижи за здравето на зъбите и устната кухина като цяло. Една изключителна находка за тези, които обичат да се наслаждават на прекрасен вкус и се грижат за здравето си.

Висококачественият ройбос трябва да бъде трошлив, с ярко червено-кафяв цвят и приятен аромат. Жълтият цвят на листчетата показва, че продуктът е стар или е съхраняван неправилно. Понякога могат да се срещнат малки жълтеникави частички

от ствола на храста – нищо страшно, нормално е и по никакъв начин те не влияят на вкуса на самата напитка.

Процесът на запарка на чая е много лесен. Трябва просто да се залее с вряла вода и да се изчакат пет минути, докато всички полезни вещества и витамини преминат в чая. Дозировката е почти еднаква с тази на обикновения черен чай. Ройбосът може да се запарва нееднократно, като втората запарка ще отстъпва на първата, само в количеството на витамин С, но не и във вкуса. След запарването ще бъде тъмно-червен, с приятен аромат на цветя и сладковат вкус.

Пиенето на този „чай на бушмените“ не изисква никакви церемонии и ритуали. Прието е да се пие когато се изпитва жажда, сам или в компания, което го прави наистина народен.

Безспорно, може да не сте знаели за всичките му полезни качества, но не бива да оставате равнодушни към неговия вълшебен примамващ вкус и аромат. Древните бушмени са смятали, че самите богове са дали на хората тази напитка, за да бъдат те винаги щастливи. И наистина, изпивайки една чаша ройбос, и се чувстваш малко по-щастлив…!

Бъдете щастливи!

Чай Ройбос:

Търсения : Ройбос, чай, чаят, роибос, roibos, зелен ройбос, чаена, ройбосът, rooibos, Ройбуш

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==