Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Защо са ни нужни сълзите и хремата?

PostHeaderIcon Защо са ни нужни сълзите и хремата?

Защо са ни нужни сълзите и хремата?

Всички знаем, че при силно емоционално разстройство се появяват сълзи и носа потича. Когато се успокоим, всичко преминава. И това е само с една цел – да облекчи психо-емоционалното разстройство и физико-физиологичните нарушения в човешкия организъм. И така, защо хората плачат? Защо са ни нужни сълзите?

Първо, слъзната течност съдържа обеззаразяващи вещества, препятстващи проникването на инфекции през очите. Затова при някои заболявания очите сълзят. Второ, с помощта на сълзите се извеждат вредните вещества, образували се при стреса. Трето, при стреса ,със сълзите се извеждат и психотропните вещества, потискащи напрежението и чувството на тревога. Не напразно са ни съветвали, или ние сме съветвали някого: „Поплачи си и ще ти олекне!“

Слъзните жлези се намират под клепачите, по края им са слъзните канали. За едно денонощие тези жлези отделят около 4000 капки течност, овлажняваща и смазваща окото. Именно затова очите периодически мигат. В състава на сълзите влизат хранителни вещества, витамини, микроелементи, кислород, антитела и ферменти. Те служат за поддържане в работоспособно и здраво състояние такъв важен орган на човека, какъвто е окото, доставящо на мозъка ни основната част от информация за външния свят. Но сълзите са важен показател за емоционалното състояние на човека. Под влиянието на психо-емоционалната възбуда мозъкът дава команди на слъзните жлези и те започват усилено да работят.

Процесът на отделяне на сълзи извежда от организма ни вредни химически вещества – шлаки и токсини, също така и стимулаторите на стреса – катехоламините. Те са особено опасни за детския организъм, което и обяснява честия плач на децата в сравнение с възрастните. Следователно, плачът се явява естествен механизъм, защитаващ от стрес. Задържането на този механизъм, т.е. сдържането на проявата на отрицателните емоции крие сериозна опасност. Именно затова жените, които плачат по-често от мъжете, живеят по-дълго. Повишената сълзливост на жените е свързана с наличието в кръвта им на особен хормон – пролактин, стимулиращ отделянето на слъзна течност, а също така и мляко в периода на кърмене.

Хремата не само съпровожда отделянето на сълзи при стресово състояние, но и се явява следствие от простуда или остра респираторна вирусна инфекция ОРВИ, усложняваща сериозно човешкия живот. Появяват се неприятни усещания, губи се работоспособността и т.н. Хремата рано или късно минава, но за какво пък ни тя? Хремата рядко пъти е самостоятелно заболяване. В човешкото тяло постоянно присъстват и живеят микроби и вируси, в това число и тези, причиняващи ОРВИ. Те навлизат и отвън, но тяхната активност се блокира от имунната система на организма. Преохлаждането на тялото, престоят на течение и др. стават пускови механизми за хремата, а след това и за ОРВИ.

При хремата се разширяват капилярите на лигавицата в носа, препълват се с кръв и нейната течна част преминава през стените на капилярите и на свой ред дразни лигавицата. Лигавичните жлези започват да работят по-интензивно и се появява хрема. Набъбналата лигавица и лигавия секрет от носа намаляват обема на носните пътища. Дишането се затруднява, а това усилва притокът на импулси към главния мозък, повишава възбудата в неговите висши раздели, което на свой ред увеличава действието на защитните сили на организма.

Болестотворните причини се извеждат със слузта, защитавайки организма от навлизане по-навътре. По време на хрема трябва да се предприемат мерки за извеждането и събирането на секрета (например, с кърпички) ида се вземат профилактични мерки против ОРВИ. Ако болестотворните причини все пак продължават действието си, се включва треската с повишената температура. Ако е повишена с 1-2 градуса, тя помага на тялото ни да се справи със заболяването, но при повишаване до 39-40 градуса, трябва да се свали с приемане на медикаменти.

С помощта на хремата организмът се опитва да спре инфекцията в носа и да не допусне разпространението й по-нататък – в гърлото и белите дробове. В слузта, отделяща се от носната лигавица има вещества в големи количества, неутрализиращи бактериите и вирусите. Хремата е защита, тя ще премине от само себе си, ако не й пречим, а й помагаме. За тази цел, ако имате хрема е необходимо да пиете повече течности и да промивате носа си с разтвори, разреждащи секрета – например, разтвор на сода бикарбонат или сол и др. Капките за нос, стесняващи капилярите, трябва да се приемат с повишено внимание и придружени с други средства, защото могат да причинят оток на лигавицата на носа, който след това ще се налага да лекувате.

Сълзите и хремата могат да бъдат следствие от алергия. Алергията може да има сезонен характер (например, като реакция към полените от растенията) или постоянен характер – от въздействието на производствен или домашен прах, медикаменти, храна или от други алергени, проникващи в тялото чрез дихателните пътища, стомашно-чревната система, а също от действието на бактериалните или вирусни антигени. В такива случаи хремата и сълзите присъстват повече като симптоми на алергията и предизвикват необходимостта от лечението й. Но това е друга история.

Уважаеми читатели! При хрема не бързайте да наливате в носа си всичко, което ви попадне. По-добре използвайте носните кърпички, промиване и профилактични средства против ОРВИ. А при стресови ситуации е много по-полезно да си поплачете, отколкото да се опитвате да свалите стреса с пушене, пиене или …по-лоши неща. Природата ни е дала три механизма за справяне със стреса: сълзите, смеха и секса! Така че, поплачете си, след това си изтрийте очите, издухайте си хубаво носа и се посмейте на ситуацията, причинила стреса ви.

Ако все още сте напрегнати, не ви остава нищо друго, освен да използвате третия механизъм за справяне със стреса…! Бъдете здрави!

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==