Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Как да се избавим от пърхота?

PostHeaderIcon Как да се избавим от пърхота?

Как да се избавим от пърхота?

Какво е пърхотът: страшна приказка за лека нощ, или дребна неприятност, от която лесно можем да се избавим с помощта на което и да е подръчно средство? Да се опитаме да се ориентираме в този сложен въпрос.

Учените и досега не са достигнали до едно общо мнение за това, откъде се взема пърхотът. Предполага се, че той е следствие от дейността на микроскопична гъбичка, живееща постоянно върху кожата на главата. Обикновено не я забелязваме, но при неблагоприятни условия тя започва да става агресивна, което и води до „сняг в косата“. Гъбичката може да се активизира от лошото състояние на обкръжаващата среда, стреса, натрупала се умора, приемане на хормонални препарати, обезводняване на организма, недостиг на витамините В6, В12, F и микроелемента селен; не са за пренебрегване и неправилно избраните средства за поддържане на косата. Причина за появяването на пърхота може да бъде и работата на недобросъвестния фризьор, който забравя да обработи инструментите преди да се заеме с вас.

Пърхотът може да бъде различен.

Ако скоро след измиването на главата се появява сърбеж и започват да се сипят бели прашинки, пърхотът е сух. Появата на такъв вид е свързан с нарушаването на клетъчната обмяна, когато деленето на вроговените клетки става прекалено бързо. Ако мастните жлези отделят малко мазнина, т.е. главата е суха, огромно количество клетки се натрупват на повърхността и започват да се отлюспват. Косите започват да се късат, стават тънки и без блясък.

Понякога за да се овлажни кожата на главата е достатъчно да се възстанови нормалния воден баланс в организма, което означава да се пие повече минерална, преварена или пречистена вода.

Ако след миенето вашата коса започва силно лъщи, а появилите се люспи са големи и и по-редки, това е мазен пърхот. Този вид не е толкова забележим както сухия пърхот. Люспите се маскират, прилепвайки към кожата, залепват се и пропити с мазнина служат като допълнителни хранителни източници за микроорганизмите. В резултат се образуват мастни натрупвания, кожата се възпалява, умират космени фоликули, косите започват да падат и ако процесът не се преустанови, бързо оредяват.

Понякога пърхотът може да бъде съпроводен с едно или друго дерматологично заболяване. Ако кожата на главата се възпали, зачерви и сърби, се обърнете съм дерматолог.

Шампоани против пърхот

Повечето шампоани против пърхот само отмиват горният слой от люспички, борейки се със симптомите, а не с причинителя – гъбичките. Ако миете главата си всеки ден, илюзията, че нямате пърхот, може да продължи достатъчно дълго. Но всеки път посипващият слой прашинки от кожата ще се възстановява все по-бързо, а самата гъбичка ще привикне с вашия шампоан и ще започне да го игнорира.

Ако пърхотът се прояви внезапно, например, в навечерието на някакво важно събитие и вие нямате време да го лекувате, противопърхотния шампоан не е лошо решение. Само че, не забравяйте да обърнете внимание на състава на средството, написано на флакона. Такива съставки като Zinc Pirythione, Climbazole, Ketoconozole, Selenium Disulphide имат антимикробно действие; Octopirox, Coal Tar (деготь), Selenium Disulphide премахват „снега“ от пърхота; Coal Tar (катран), Sulphur (сяра), Salicylic Acid намаляват скоростта на възпроизводство на клетките. Ако не сте открили нищо от написаното по-горе в описанието върху флакона, означава че този шампоан с нищо не може да ви помогне.

Медикаменти против пърхот

В аптеката помолете да ви покажат именно лекарствени препарати против пърхот, защото само те лекуват причината на пърхота – гъбичката, а не просто да отмиват люспите кожа от косите. Най-често такива средства са по-скъпи от обикновените шампоани и ефектът от използването им не се проявява веднага. Но пък ще ви избави от пърхота ако не за винаги, то за продължително време.

Народни средства

Направете отвара от коприва. Залейте една супена лъжица изсушена, стрита на ситно коприва, с една чаша вряла вода, оставете да престои едно денонощие и след това прецедете. С тази отвара е нужно да се лекува пърхота в продължение на два месеца. Два пъти в седмицата (може и по-често) за през нощта втривайте отварата в кожата, косата не я изплаквайте, а сутринта я измивайте с шампоан против пърхот.

Ако имате мазен пърхот и косата ви пада, 2-3 пъти в седмицата използвайте отвара от невен. Масажирайте разтвора в кожата на главата, след това завийте главата си с хавлия за 30 минути. След това изплакнете с топла вода.

Още една рецепта: вземете кисело мляко и намажете гъсто косата от корените до краищата и леко втрийте в кожата на главата. Оставете да престои около 30 минути, след това изплакнете с топла вода и горчица (супена лъжица горчица на 1 л вода).

Надяваме се да използвате нашие предложения и съвети. Късмет и здраве!

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==