Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Как да запазим сърцето си здраво?

PostHeaderIcon Как да запазим сърцето си здраво?

Как да запазим сърцето си здраво?

Шест съвета от кардиолог

1 – Когато на сърцето му стегнато (задъхва се)

Здравото сърце обикновено не се усеща. То бие учестено само в моменти на силни емоции – от страх или радост, любов или омраза. Отеква равно и силно в ушите при големи натоварвания – продължително бягане, при изкачвания в планината, в момента на скачане с парашут.

Ако то изведнъж, незнайно защо започне да тупти, да бие неравномерно или изчезне някъде; ако в гърдите се появи остра болка разпространяваща се зад гръдната кост, към лопатката, шията, зъбите; лекарят на когото опишете вашите усещания веднага ще заподозре исхемическа болест на сърцето (ИБС). Това означава, че на вашето сърце не достига кислород и то се задъхва.

Какво представлява Исхемичната болест на сърцето?

Исхемията се характеризира с недостиг на кръв към сърдечния мускул (миокарда), който изпълнява ролята на помпа. За да работи сърцето, на миокарда са нужни кислород и храна, които кръвта през коронарните съдове му носи. От сърцето кръвта трябва да изнася „продуктите на изгарянето“. Ако отворът на коронарните съдове е стеснен от спазъм или склеротични образования, кислородът няма да бъде достатъчен; а „отпадъците“ много – миокардът започва да се задъхва и да отслабва. Започва лошо да помпа кръвта и възниква хронична сърдечна недостатъчност.

Първата форма на ИБС е стенокардията, при която отворът на коронарните съдове е стеснен, но не напълно. Основният синдром е болката в гърдите, разпространяваща се към лявата ръка, под лопатката, лявата част на долната челюст, дори зъбите. Стенокардията бива стабилна и нестабилна, появяваща се при напрежение и дори при покой.

Втората форма на ИБС е инфаркт на миокарда. Когато един или повече коронарни съдове се запушват напълно, част от мускула престават да получават храна и кислород и фактически умира. По нататък животът на човека зависи от размера на загиналата част и скоростта, с която ще помогнат лекарите. У нас инфарктът на миокарда е една от основните причини за преждевременна смърт.

10 рискови фактора

Обективни (неуправляеми):

1. Наследственост

2. Пол (мъжете по-често боледуват от жените)

3. Възраст (колкото е по-напреднала, толкова рискът нараства)

Субективни (управляеми):

4. нарушаване на мастния обем, повишено ниво на холестерол

5. Повишено кръвно налягане

6. Тютюнопушене

7. Нарушение на въглехидратния обмен, захарен диабет

8. Наднорменото тегло

9. Недостатъчно движение

10. Психо-емоционално пренапрежение, стрес

 

Как работи сърцето?

Сърцето представлява четирикамерна мускулна помпа и тежи обикновено около 300 грама. За едно съкращаване то изтласква по съдовете 60-75 мл кръв. За едно денонощие сърцето се съкращава около 100 000 пъти, изпомпвайки от 6 000 до 7 500 л кръв или 30-37 пълни вани с обем 200 л.

Кръвта в сърцето се движи по осмица: от вените отива в дясното предсърдие, след това дясната сърдечна камера я изтласква в белите дробове където се насища с кислород и се връща в лявото предсърдие. След това от лявата сърдечна камера през артериите кръвта постъпва към всички органи в тялото. Храненето и дишането на самото сърце се осигурява от коронарните съдове.

Бягай зайче бягай!

Всички ние знаем, че лежането на канапето е по-вредно от разходките и заниманията с гимнастика. И защо е така? Учени са направили следния експеримент: Поставили са зайчета в тесни клетки (почти според размера на тялото) и 70 денонощия са държани без движение. След това под електронен микроскоп са разгледани сърцата им. Наблюдаваната картина била страшна. Много миофибрили – влакната, благодарение на които мускулът се съкращава, са атрофирали. Нарушени били връзките между клетките, съгласуващи работата им. Измененията засегнали нервните окончания, управляващи мускулите. Стените на капилярите, носещи кръвта са се били разрастнали навътре, намалявайки отверстията на съдовете. Ето ви и „ползата“ от канапето!

Защо хората харесват комедиите?

Лекари от Университета в Мериленд правят следните експерименти: На доброволци са показвани по два филма: весел и тъжен. След трагичния филм при 14 от 20 -те доброволци потокът кръв в кръвоносните съдове се е намалил средно с 35%. А след смешния, обратното – се е увеличил с 22% при 19 от 20 наблюдавани.

Измененията в съдовете при смеещите се доброволци са сходни с тези които възникват при занимания с аеробика. Като при това няма болки в мускулите, умора и пренапрягане, които често съпровождат големите физически натоварвания. Учените правят следния извод: смехът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Синдромът на разбитото сърце

Тази нова диагноза се появява в кардиологията. Описан е най-напред преди 12 години от японски учени. Сега е признат и в други страни по света. Синдромът, като правило, възниква при жени, над 40 годишна възраст, преживели любовна несполука. Кардиограмата и ултразвука показват същите нарушения както при инфаркт, макар че коронарните съдове да са наред. Но нивото на хормона на стреса – адреналин е 2-3 пъти по-висок от колкото при болните от инфаркт. А по-сравнение със здравите хора адреналинът е превишен от 7 до 10 пъти, а в някои случаи дори до 30 пъти!

Лекарите смятат, че именно хормоните „стрелят“ по сърцето, принуждавайки го да реагира с класическите симптоми за инфаркт: болки зад гръдната кост, течност в белите дробове, остра сърдечна недостатъчност. За щастие болните от новия синдром, ако бъдат лекувани правилно, се възстановяват достатъчно бързо.

Защо се страхуваме от рак, а от инфаркта не?

Учените предполагат две основни причини:

– Първата е митът, че ракът е неизлечим, макар че доста от неговите разновидности се лекуват успешно. Втората – сърдечно-съдовите заболявания продължават дълго, като началният стадий е почти без симптоми. Само една част от тези болни (25%) умират внезапно, понякога не успявайки „да поболедуват“. Останалите, ако получават съвременно адекватно лечение, живеят достатъчно дълго. От ИБС и хипертония боледува почти половината от възрастното население у нас. По сравнение с болните от рак тази прогноза е къде по-тревожна. Но правилния и здравословен начин на живот и своевременното консултация с лекар позволяват да поддържате сърцето си здраво до дълбока старост.

Според кардиолозите, за да запазите сърцето си здраво за дълги години, е необходимо да съблюдавате няколко важни правила:

1. Да не пушите.

2. Правилно и разнообразно да се храните (месо, риба, плодове, зеленчуци, хляб от пълнозърнесто брашно, булгур, бобови храни, растителни масла, по- малко мазнини от животински произход, сладкиши), поддържане на нормално телесно тегло.

3. Повече движение, най-вече навън, на чист въздух: например, разходки с по-бърза крачка не по-малко от 3 км, още по-добре са 5 км.

4. Да контролирате кръвното си налягане. При стабилно повишение или чести промени задължително отидете на лекар и поискайте изследване.

5. След 40-годишна възраст редовно проверявайте нивото на холестерола и кръвната захар.

6. Два-ри пъти седмично на вечеря изпивайте по чаша червено вино.

 

Шестият сърдечен тон:

 

Световен ден на сърцето:

 

Тагове: здраве, здравословен начин на живот, исхемична болест на сърцето, кръвно налягане, кардиолог, здравословно хранене, аритмия, сърце, здраве, сърдечен, сърдечни, проблеми

Comments are closed.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==