Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Здравето на гръбначния стълб

PostHeaderIcon Здравето на гръбначния стълб

Здравето на гръбначния стълб?

Още древните мислители са забелязали, че гениалното е просто. Може да чуем и друг вариант: „Колкото е по-просто, толкова е по-добре“.

Законът на Простотата в сферата на техниката, изкуствата и дизайна се използва отдавна. Ще се опитаме да използваме Закона за простотата и по отношение здравето на гръбначния стълб. Как да използваме тези правила за придобиване и оценка на физическото си здраве?

1. Правилото на очевидното

Простотата в очевидното, което се заключава в безупречната логика: причина-следствие-извод-решение-резултат. Ние можем да разберем и приемем това, което за нас е очевидно. Ако не можем да открием истинската причина и да разберем причинно-следствената връзка, е невъзможно да се направи верния извод и да се вземе правилното решение. Невярното решение може да попречи да се реализират плановете и да ни отдалечи от целта. Правилното решение, ако е разбираемо и нищо не пречи да бъде използвано, ни води към поставената цел.

С други думи, простотата, това е здравият смисъл. В хода на развитието на тялото това правило също работи.

2. Правило за използване на знанията

Знанията облекчават живота ни. Но не всички знания са полезни. Ако знанията за подобрение на здравето, изменението на начина на живот, се натрупват, но на практика не се използват – тогава само пълнят и мътят главата, а от това страда тялото. Може да сте лекар по традиционна медицина или енциклопедист в областта на нетрадиционните оздравителни методи и въпреки това да страдате от цял букет болести (често пъти, според причината на възникване, са свързани помежду си). Кому и за какво са нужни такива знания? Новото знание може да се оценява дали е нужно, дали е правилно или не, само след като се използва; или ако не е качествено – да се забрави. Това правило помага във вземането на решения. Най-простичко казано, само четене на книги в областта на здравето, но без да бъде използвано прочетеното на практика е дело абсолютно безсмислено. Това е мъртво знание.

3. Правилото на резултата

Използвайки по-горните правила, се движим постепенно към целта с разбирането, че не е възможно на часа всичко да получим. Нашият организъм, който е част от живата природа, е инертен в привичките си. Революционни изменения са невъзможни, дори и да са безкрайно положителни. Ако на един нетрениран човек му предложат да тренира по програмата на един шампион, той неминуемо ще получи травми – както физически, така и емоционални. Само постепенно, от простото към сложното, преценейки силите си от първата до последната стъпка, ще се движим правилно и директно към целта.

Навярно знаете защо възникват сколиозата, остеохондрозата, артрозата, остеопорозата, радикулита. От къде е болката във врата, главоболието и виенето на свят… хроничната умора, хипертонията, стенокардията (и те имат отношение към нашата тема).

Нашата цел е да предпазим, спрем и да победим болестите на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система.

Нека и тук приложим правилата на Закона за простотата!

При изясняването на причината за заболяването, се оказва, че изпълняваме обем движения, недостатъчни за човешката природа. При това се стремим да ги правим с минимални мускулни загуби. Както казва шопа: „Най искам да съм змия, га одим да лежим!“ Ако туловището все пак някак си го движим, то със шията нещата стоят съвсем зле. За това трябва да благодарим на компютъра и автомобила. В крайна сметка страда стойката, походката, здравето, появяват се болести. Едва ли някой ще възрази, че това не се отразява на увереността, самочувствието, привлекателността и прочее важни неща.

Малка, но неприятна истина, за да не развалят илюзиите реалната картина: повечето движения на тялото в бита правим неправилно. Това е свързано със слабостта на една група мускули и напрежение в други. Недоразвитите мускули не разрешават да се изпълнява определено движение, а напрегнатите пречат за такова. И движенията се оформят от състоянието на мускулите. „Ненужните“ мускули отслабват и атрофират още повече, а заедно с тях и ставите. Не веднага, а постепенно с напредване на възрастта. Освен това, владеейки лошо мускулите, ние не умеем да ги отпускаме. И на гръбначния стълб му се налага да се съобразява и да се изкривява – нарушава се стойката, появява се сколиоза, след това и остеохондроза. Последващият сценарий се определя от индивидуалността на всеки един.

Следствие

За здравето си можем да се грижим по най-различни начини. Но ако забравим за активните форми на свободно време и развлечения – спорт, танци, плуване, туризъм, ски (за секса няма да говорим, той е природна необходимост), тялото ще остане инфантилно, на нивото на училищните часове по физкултура, когато доста деца, по всякакъв повод се стараят да пропуснат. В живота ни на възрастни, избягвайки физическата активност, ние се стремим да облекчим всеки един вид труд с помощта на всевъзможни технически новости. Но от гледна точка на здравия смисъл и здравето на гръбначния стълб, това не е оправдано.

Не си заслужава месеци наред да ходите по клиниките в търсене на истината и да харчите парите си за медицински услуги и медикаменти. Медицината е способна да изследва и лекува много дълго, но не толкова ефикасно. А за резултата никой освен нас не е заинтересован. Още повече, че лечебния процес е важен за лекуващите, защото получават пари от здравната каса. За лечението, а не за резултата. Фармацевтичната промишленост също ще остане доволна ако останете неин клиент за дълго време. Вие към това ли се стремите?

Някои се опитват да заповядват на мускулите да поддържат правилна стойка, да балансират тежестта на тялото. Абсолютно безполезни занимания. Първо, заповедта действа докато главата е свободна от мисли и грижи; второ, инфантилните мускули са неспособни дори при участието на умна глава да поддържат правилна стойка.

Извод

Ако сте правили дори отчасти гимнастика, или йога да речем, ще сте разбрали Истината, която е банална до невъзможност.

Добър е здравият гръб! И колко е добре да имате такъв! Здрави мускули, стави и съдове, привикнали с натоварвания, са способни да предпазят от травми и да защитят във възлов стресов момент. За младите жени, бъдещите майки, здравият гръбначен стълб е първостепенна необходимост, от която може да зависи раждането на здраво дете, а и благополучието на семейството като цяло.

Каквито и медикаменти да вземате, ако продължавате да сте обездвижени, няма да получите никакъв положителен ефект. Вие самите трябва да участвате в процеса на оздравяването на гръбначния стълб. „Проблемът на давещия е на самия давещ!“

И така, достигнахме до решението за необходимостта да се развива и укрепва мускулатурата на гръбначния стълб, обличайки го в „активен мускулен корсет“. Да се предпазят, спрат и даже да се излекуват болестите на гръбнака, мускулите и ставите, е възможно само и само благодарение на редовните занимания с танци, спорт, гимнастика, йога, т.е. всевъзможни физически занимания. Правилната стойка, здравето, сексуалността и другите качества се появяват като резултат от приложените усилия.

Не вярвате? Проверете! Започнете да се занимавате с физически упражнения, използвайки правилата на Закона за простотата! Подберете според настроението си, състоянието или усещанията, това, което ви подхожда и харесва. Каквото и да е – аеробика, танци, йога, бойни изкуства, тренажори, басейн – не е възможно всичко да се изброи. Пробвайте всичко, което ви е интересно и смятате за нужно.

Ефектът ще бъде значително по-голям ако комбинирате заниманията в свободното си време и спорта. Например, аеробиката тренира сърцето, мускулите, а плуването отпуска добре. Фехтовката развива равновесието и подобрява концентрацията; волейболът активизира дишането, работата на сърдечно-съдовата система, тренира краката, развива отскока и лидерските качества. Йога и акробатика, йога и танци, карате и танци…

Движението е живот и е най-добрата почивка след учебни занятия, работа, след умствена или еднообразна работа. Физическите упражнения помагат не само за развитието на тялото, но и подобряват храненето на мозъка. Отдавна е известно, че хармонично развитите хора са съобразителни и активни. Освен това, те са по-здрави и по-уравновесени от тези, които не се занимават с нищо, защото с потта от тренировките излизат токсините и излишните хормони.

Започнете да се занимавате, редовно и отговорно! Какво по-просто от това?

 

 

 

Тагове: гръбначния стълб, физическо натоварване, движения, удоволствие, здравословен начин на живот, гръбначен стълб, гръб, избор, здраве.

 

Comments are closed.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==