Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon Ползата и вредата от кока колата

В какво е ползата и в какво е вредата от кока-колата?

В какво е „полезността“ и „ вредността“ на кока-колата и съществува ли в действителност тайна за приготвянето на световно известната напитка?

Общоизвестен е фактът, че не се препоръчват силно газирани напитки на хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревната система. Не си заслужава да се злоупотребява с подобни напитки, в частност с кока-кола и по причина, че излишното постъпление в организма на фосфорна киселина, съдържаща се в тях, може да предизвика дефицит на калций.

Но дори и това, че предизвиквайки проблеми на стомаха при постоянна употреба, газираната вода може да доведе до панкреатит, към чернодробни нарушения и проблеми със задстомашната жлеза и други патологични процеси, далече не е всичко. Американският журналист Рич Бахлер, повече от тридесет години, съпоставя слуховете за вредността на кока-колата, и подобни на нея напитки, с научно обосновани факти и експерименти, публикува данни за това, доколко опасенията на потребителите съответстват на действителността.

Оказва се,че високото ниво на киселинност на любимата на мнозина напитка, прави възможно използването й (вие сигурно сте чували, а може би и не), като почистващо (!) средство за премахване на ръжда и котлен камък, за почистване контактите на автомобилните акумулатори, за придаване блясък на тоалетните чинии и т.н.

Представете си, в САЩ съществуват даже ръководства и „полезни съвети“ за използването на подобна „битова химия“ в домакинството. Както „с обич“ разказват, премахва петна от ръжда от хромираните части на автомобила и корозията на акумулатора в същата тази кола. Прашни са ви стъклата? И тук ще ви помогне кока-колата. Не можете да развиете ръждясалия болт? Не е страшно, тя ще ви помогне – намокрете парче плат, омотайте болта за няколко минути и работата ще е готова!

Може да изперете силно замърсени дрехи, като добавите кока-кола заедно с праха за пране в пералната машина. За да отпушите запушената мивка или тоалетна чиния е нужно просто да излеете кутия кока-кола и да оставите да престои един час. Дистрибуторите на кока-кола вече 20 години я използват и за чистенето на моторите на своите камиони.

Каква е тази,толкова активна съставка на любимата нам напитка? Това е споменатата вече фосфорна киселина, чието рН е равно на 2,8. И заради самата тази киселина, обвиняват най-популярната в света напитка,за нанасяне на вреда върху здравето на потребителите. Изострящ вниманието, е и факта, че автомобилите, превозващи кока-кола, задължително са снабдени със знака „Опасен товар“ и специални антикорозионни дъна за продукцията. Понякога лекарите, препоръчват кока-колата срещу „вируси“, като „лек за корема“.

Защо ли пък не? При тази наша твърда вода, точно тази, която образува котлен камък навсякъде където мине – дали ще в чайника или в пералната машина…, кой знае – може да е полезно понякога да се пие това „почистващо средство“, за да изчистим своите природни „резервоари“ и „тръби“? Така че, не е справедливо да привеждаме само аргументите на „прокурорите-обвинители“. Но безспорно, и „кралицата на напитките“ си има свои „адвокати-защитници“, които твърдят (и то не без основание),че киселината присъства също и в безобидните сокове и в млечните продукти.

Присъства. Но, за съжаление, в повечето газирани безалкохолни напитки – като кока-кола или пепси-кола, разрушителният потенциал на киселината все-пак е 10 пъти по-висок, отколкото на плодов сок и затова те са опасни за зъбния емайл. Този извод е направен въз основата на експерименти, направени от Университета в Южен Илинойс. Изследвани са били 20 марки безалкохолни напитки, в това число и диетичните (т.е. не съдържащи захар).

Да, може много да ни е мъчно, но кока-колата е враг на зъбите! Но знаейки за това, можем да я употребяваме с мярка. Колкото до, какво особено има в състава на кока-колата и заради какво рецептата й се пази „зад седем катинара“? Написаният от ръката на самия Пембертон, секрет на почти свещената, супер доходоносна и легендарна напитка се крие в специален сейф и само най-високопоставеното ръководство на компанията има достъп в него. Но, дори тези висши лица, могат да отварят сейфа, само когато присъстват всички.

Да разкрият тайната са се опитвали неведнъж. Ето ви един от вариантите на разшифрования състав, който открихме в едно списание. Отначало се приготвя тъй-наречения „черен“ еликсир:

  • 80 капки портокалово масло

  • 40 капки масло от канела

  • 120 капки лимоново масло

  • 20 капки масло от кориандър

  • 40 капки масло от индийско орехче

  • 40 капки нерол

  • масло от лайм – на вкус

След това на 10 литра вода се взема 42 грама от черния еликсир, 113 грама кофеинов цитрат, 56 грама ортофосфорна киселина и 28 грама екстракт от ванилия. След това се добавя захар – цели 13,5 килограма. Не знам защо но излиза, че на една чаша напитка се падат 9 лъжици захар – май е доста, но… е вкусно!

Може би и затова помага това „чудодейно средство-еликсир“ и при стрес, и при нерви, при зъбобол и импотентност (както е твърдял самия Пембертон), също предизвиква и приятни вкусови усещания? Само че, нито кока, нито кола там отдавна няма…Въпреки това, не ни пречи да йсе наслаждаваме!

Претеглете всички „за“ и „против“ и употребявайте с мярка най-известната и любима напитка в целия свят и бъдете живи и здрави!


6 Responses to “Ползата и вредата от кока колата”

 • ss says:

  s drugi dumi, kolata e za po4istvane a ne za piene

 • YES says:

  YES FOR COCA-COLA

 • Anonymous says:

  aways кока кола :)

 • Stoyan says:

  That’s it !

 • мишо says:

  sucks coca cola (((

 • ghhk says:

  Истината за популярната напитка

  Знаете ли какво се случва с вашето тяло всеки път, когато пиете кока-кола?
  След 10 минути. 10-те чаени лъжички захар нанасят съкрушителен „удар” по целия ви организъм, тъй като това е ежедневната препоръчителна норма. И единствената причина, поради която не започвате да повръщате, това е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.
  След 20 минути. Настъпва скок на инсулина в кръвта. Черният дроб превръща цялата захар в мазнини.
  След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено. Вашите зеници се разширяват. Кръвното ви налягане се увеличава, защото черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Блокират се аденозиновите рецептори, като по този начин се предотвратява сънливостта.
  След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин, стимулиращ центъра на удоволствията в мозъка. Същият принцип на действие има и хероинът.
  След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций чрез урината.
  След повече от час. В „играта” се включва пикочогонното действие на напитката. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.
  В продължение на няколко години обединена група от медици от няколко европейски страни изучавала свойствата на различни напитки, известни под името „Кола” – кока-кола, пепси-кола и т.н. Резултатите от тези задълбочени изследвания довели учените до неутешителни и дори шокиращи изводи.
  Оказало се, че продължителната употреба на кола води до импотентност при мъжете и до безплодие при жените. Естествено има и изключения, но те само потвърждават правилото. Толкова печален ефект предизвикват не напитките сами по себе си, а колата, която се използва при тяхното производство.
  Преди векове колата е виреела само в Америка и е била използвана от индианските бойци със същата цел, с която в нашата армия се използва бромът: за понижаване на потентността, пълно успокоение на всички полови инстинкти, което не позволява на войниците да се отвличат от служебните си задължения.
  Още едно дългогодишно изследване за влиянието на сладките безалкохолни напитки върху здравето на човека показало, че употребата на такива напитки не само води до затлъстяване, но и представлява причина за национална епидемия от диабет от втори тип в САЩ. Такава диагноза е поставена на почти 17 милиона американци – 90,9% от всички болни от диабет в страната.
  Изследователите от Харвардската школа по здравеопазване наблюдавали в продължение на 8 години 52 хиляди медицински сестри, употребяващи такива напитки. Учените сравнявали здравното състояние на медицинските сестри, които пиели не повече от една стандартна кутия или бутилка сладка безалкохолна напитка месечно, със здравето на тези медицински сестри, които употребявали по една или повече бутилки ежедневно. Във втората група заболелите от диабет били много повече.
  Производителите на сладки газирани напитки, и на първо място „Кока-Кола” и „Пепси-Кола”, веднага се опълчили на харвардското изследване. Американската асоциация на производителите на напитки заявила: „Просто е необяснимо, защо авторите на изследването са взели на прицел изключително сладките безалкохолни напитки”. Вице-президентът на асоциацията Ричард Адамсън се аргументирал с това, че нито сладките безалкохолни напитки, нито употребата на захар не се споменават като причинители на диабета нито от Националния институт за здравето, нито от Американската асоциация за диабета. Резултатите от харвардското изследване Адамсън определил като „провокационни голословни твърдения”.
  Но „провакационните голословни твърдения” се потвърждават от един неоспорим факт: употребата на газирани напитки – висококалорични, но лишени от каквито и да било важни хранителни елементи, е една от причините за това, че Америка затлъстява. Другите причини са „автомобилната култура”, т.е. недостигът на физическа активност и храненето в заведенията за бърза храна. Изследователите напомнят, че една кутия кока-кола от 0,33 л съдържа 140-150 килокалории, което е еквивалентно на 10 лъжички захар. Средният американец изпива годишно около 198,7 литра газирани напитки. Лесно е да се изчисли какво количество захар се съдържа в тях. За сравнение същият този среден американец изпива годишно по 77,1 литра мляко и 63 литра бутилирана питейна вода.
  Изводите от харвардското изследване съвпадат с данните за риска от диабет сред всички категории от населението: тези, които страдат от затлъстяване, и тези, които не страдат от подобен проблем; тези, които водят активен начин на живот, и тези, които предпочитат да си почиват като лежат на дивана; тези, които употребяват голямо количество мазна храна, и тези, които съблюдават принципите на здравословното хранене. Оказва се, че за жените, ежедневно пиещи сладки газирани напитки, риска от диабет от втори тип е с 83% по-голям, отколкото за тези, които не употребяват такива напитки.
  Ричард Адамсън, опитвайки се да отклони критиката от производителите, твърди също, че активни потребители на газираните напитки са хората, които обичат много да ядат, пушат и въобще водят нездравословен начин на живот, т.е. сладките безалкохолни напитки са „виновни” само в съчетание с други вредни фактори, а не сами по себе си. Но авторите на харвардското изследване съвсем не са подценили този факт, че „потребителите на сладки безалкохолни напитки предпочитат малко активния начин на живот, пушат, поглъщат повече мазнини и по-малко белтъчини” и т.н. Именно поради това те анализирали „приноса” на всеки елемент от техния начин на живот, включително също употребата на кофеин, чипс, месо, сладкиши, зеленчуци и плодове. Резултатите се оказали същите: сладките газирани напитки са най-значимия рисков фактор за развитие на диабет от втори тип сред американците.
  Всъщност, когато надигаме студената бутилка с кока-кола, за да се насладим на безспорната й свежест, знаем ли в действителност какъв химически „коктейл” изливаме в гърлото си?
  Активната съставка на кока-колата е ортофосфорната киселина. Поради нейната висока киселинност цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали.
  Нека надникнем в „анатомията” на един от най-рекламираните продукти на компанията „Кока-Кола” – Coca-Cola Light без кофеин. Тази напитка съдържа Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951 , E338, Е330, Аromas, Е211.
  Aqua carbonated – това е газирана вода. Тя възбужда стомашната секреция, повишава киселинността на стомашния сок и провокира метеоризъм – обилно отделяне на газове. Освен това, използва се не изворна вода, а водопроводна, преминала през специални филтри.
  E952 – цикламова киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли. Заместител на захарта. Цикламатът е синтетичен химикал, има сладък вкус, който 200 пъти превишава сладостта на захарта, използва се като изкуствен подсладител. Бил е забранен за използване в хранителни продукти, тъй като представлява канцероген, предизвикващ ракови заболявания. През 1969 г. по нареждане на Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата бил забранен за използване на територията на САЩ, тъй като той, както захарина и аспартама, предизвиква в плъховете рак на пикочния мехур. В същата година бил забранен и в Канада. През 1975 г. забраната обхванала и Япония, Южна Корея и Сингапур. Забранен е за използване в производството на напитки в Индонезия. През 1979 г. Световната здравна организация, кой знае защо, реабилитирала цикламатите, признавайки ги за безвредни.
  E150d – оцветител, получава се по пътя на преработката на захар при определени температури, с добавяне на химически реагенти или без тях. В случая с кока-колата се добавя амониев сулфат.
  E950 – калиев ацесулфам. 200 пъти по-сладък от захарозата. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие на нервната система и може, с времето, да предизвика привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продуктите с този подсладител не се препоръчват за употреба от деца, бременни и кърмещи жени.
  E951 (аспартам) – заместител на захарта за болните от диабет. Химически е неустойчив: при повишаване на температурата се разпада на метанол и фенилаланин. Метанолът е много опасен: 5-10 мл са способни да доведат до гибелта на зрителния нерв и необратима слепота, 30 мл могат да предизвикат смърт. В топлите газирани напитки аспартамът се трансформира във формалдехид, който е изключително силен канцероген. Документално потвърдени са редица случаи на отравяне с аспартам: загуба на съзнание, главоболие, умора, виене на свят, повдигане, силно сърцебиене, увеличение на теглото, раздразнителност, тревожно състояние, загуба на паметта, мъгливо зрение, припадъци, загуба на зрение, болки в ставите, депресия, спазми, заболявания на детеродните органи, загуба на слуха. Аспартамът може също да провокира следните заболявания: тумор в мозъка, множествена склероза, епилепсия, базедова болест, хронична умора, болести на Паркинсон и Алцхаймер, диабет, умствено изоставане и туберкулоза.
  E338 – ортофосфорна киселина. Предизвиква раздразване на очите и кожата. Използва се за производството на фосфорнокисели соли на амоняка, натрия, калция, алуминия, а така също за органичен синтез, в производството на активен въглен и киноленти, за производството на огнеупорни материали, керамика, стъкло, торове, синтетични миещи средства, в медицината, металообработването, текстилното производство, нефтената промишленост. Хранителната ортофосфорна киселина се използва в производството на газирана вода и за получаване на съставки за сладкарски изделия. Известно е, че ортофосфорната киселина пречи на усвояването на калция и желязото от организма, което може да доведе до отслабване на костната тъкан, остеопороза. Други странични ефекти са жажда, обриви по кожата.
  Е330 – лимонена киселина. Широко разпространена е в природата. Използва се във фармацевтичната и хранителната промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в хранителната промишленост в качеството на киселини, консерванти, стабилизатори, а в медицината – за консервиране на кръв.
  Аromas – неизвестно какви ароматни добавки.
  Е211 – натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти, в качеството на бактерицидно и противогъбично средство. Към тези продукти се отнасят мармаладите, плодовите сокове, плодовите йогурти. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирина. Изследване, проведено от британския професор Питър Пайпър, открило, че това съединение нанася значителна вреда на ДНК. По думите на Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент в консервантите, използвани в повечето газирани напитки, не унищожава ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например, болест на Паркинсон.
  И така, какво се оказва? Ами, оказва се, че „тайната рецепта” на кока-колата е просто един рекламен трик. Каква тайна може да има, когато на всички е известно, че това е слаб разтвор на кокаин с консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н. Т.е., това е легализирана кокаинова наркомания плюс чиста отрова, а диетичната кола е още по-лоша, защото аспартамът, който замества захарта в нея, е чиста невротоксична отрова.
  Така че, ако не можете да си представите живота без кока-кола, възползвайте се от следните препоръки.
  • Дистрибуторите на кока-кола в САЩ вече 20 години използват тази напитка за почистване на двигателите на своите камиони.
  • Опитните полицаи в САЩ винаги имат в патрулните си автомобили по двадесетина литра кока-кола, за да измиват кръвта от шосетата след катастрофи.
  • Кока-колата е чудесно средство за премахване на ръждивите петна по хромираните повърхности на автомобилите. За да отстраните корозията от акумулатора на автомобила, полейте го с кока-кола и корозията ще изчезне.
  • За да отвиете ръждясал болт, топнете парче плат в кока-кола и омотайте болта за няколко минути.
  • За да почистите дрехите от петна, излейте кока-кола върху мръсните дрехи, добавете прах за пране и пуснете пералнята както обикновено. Колата помага да се изчистят петната.
  • В Индия за унищожаване на вредителите по селскостопанските култури някои фермери вместо пестициди използват кока-кола – така е по-евтино, а ефективността е напълно задоволителна.
  Така че кока-колата безспорно е много полезен продукт. Главното е да се използва по предназначение, а не да се употребява вътрешно.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==