Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon За и против кафето

За и против кафето ?

Често чуваме, че кафето вдига кръвното и че повишеното кръвно налягане е нещо лошо. Ако приемем тези мнения за верни, можем да кажем, че кафето е нещо лошо и вредно. Мнозина чуват, че кафето – това е кофеин, кофеинът е наркотик, а наркотиците са вредни. „Сократ е човек и всички хора са смъртни“, следователно е правилно!

От друга страна, тази горчива напитка, заставяща сърцето ни да бие по-учестено и по-силно, има свойството да се харесва на безкрайно много хора. Какво да правим, да пием или да не пием? Ще се опитаме да анализираме и обобщим, но нека преди това да направим кратко лирическо отклонение. Класическият въпрос, обикновено, звучи така: „Имам две новини. Едната е добра, а другата лоша. С коя да започна?“ Аз винаги искам да започнат с лошата, сигурно и други постъпват по този начин. Ще ви разкажа няколко вица на тази тема, вероятно ще забележите, че не винаги героите избират отначало да научат лошата новина.

 • Скъпи, имам две новини за теб: една добра и една лоша.

 • (обречено) Е, започни с добрата.

 • (тържествено) Въздушната възглавница проработи!…

  Жена на мъжа си:

 • Имам за тебе две новини: добра и лоша.

 • Е и кои са те?

 • Напускам те…

 • Така… И коя е лошата?…

  Секретарка към шефа си:

 • Имам за Вас две новини – едната е добра, а другата лоша. С коя да започна?

 • Разбира се, че с добрата.

 • Браво! Оказва се, че ние с Вас, г-н Петров не страдаме от безплодие!

 • Имам две новини: добра и лоша.

 • Давай отначало добрата!

 • Добрата е тази, че няма да ти кажа лошата.

 • А лошата?

 • Лошата е, че няма да ти кажа добрата.

 • … Да, живота няма само добри новини. Още някога, известният ни г-н Мърфи е казал, че никога не е било толкова лошо, че след това да не може да бъде и още по-лошо.

  Минусите на кафето

 1. Кафето е вредно за сърцето, защото вдига кръвното налягане и съответно повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Хипертоници, внимавайте!

 2. Кафето отмива калция, а той е нужен за костите – дефицитът на калций прави костите чупливи и се повишава риска от счупване. Калций се съдържа в млечните продукти, така че, този минус лесно може да бъде неутрализиран.

 3. Кафето обезводнява организма, защото е със силно изразени пикочогонни свойства. Ако обичате кафе, не забравяйте да пиете вода, нека ви напомним, че нормата за възрастен човек, е около два литра на ден.

 4. Кафето съдържа кофеин, а кофеинът е наркотик, т.е. заменя естествените невротропни вещества, изработвани от организма и предизвиква привикване.

  Плюсовете на кафето

  1. Кафето е полезно за сърцето. (нашите достойнства са продължение на нашите недостатъци). Хипотониците – хората, с ниско кръвно налягане имат нужда от неговото повишаване. И тук на помощ идва кафето. Още, кафето е полезно, защото се явява като антиоксидант.

  2. Подобрява концентрацията, съсредоточеността и краткотрайната памет. Американски учени са направили изследване и са установили, че студентите, на които преди изпит са давали да изпият по чаша кафе, решавали задачите си по-бързо и по-правилно (разликата била приблизително 10-15%), от тези на които не били давали. Студенти, нали разбрахте? Но, подобрението има краткотраен ефект и не се натрупва.

   1. Подобрява работата на храносмилателната система.

   2. Подобрява настроението. Оказва се, че американски учени (не знам дали са същите или са други), са направили проучване и са установили, че сред хората, редовно пиещи кафе, процентът на самоубийства е значително по-малък.

   3. Кафето може да бъде полезно при болестта на Паркинсон, при заболявани на бъбреците и диабет, предпазва от рак.

   4. Съдържа полезни за организма вещества: калий, магнезий и фосфор.

   5. Подобрява зрението (от шегата как да измериш височината на едно здание, с помощта на барометър). Просто докато пием кафе, очите си почиват.

Истината, както винаги, е някъде по-средата. Първо, „изследователите“, все още не са достигнали до „единно мнение“, второ, всяко вещество може да бъде и лекарство и отрова – всичко зависи от дозата. Например, препоръчителната норма за водата е два литра на ден, но не и да бъде изпита на екс. За кафето нормата е значително по-малка, но принципът е същия. Да се пие кафе с литри и „кофеин – вътрешно венозно“ също може, но няма да е за дълго. Въобще да не се пие кафе, също може, но изкуствено да се ограничавате, не си заслужава. Чашка една-две на ден, не е беда!

One Response to “За и против кафето”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==