Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Чай Пуер

PostHeaderIcon Чай Пуер

Този странен чай пуер ( Какво ободрява по-силно от кафето?)

Пуер е според китайската квалификация, определяща чая по степента на ферментация на хай ча, т.е. черният чай.

Понякога чайовете пуер се наричат още постферментирани чайове. Колкото по-дълго е отлежавал пуер, толкова е по-високо неговото качество. Това е единственият чай, който подобрява качествата си във времето- всички останали видове чай след тяхното приготвяне порядъчно губят от качествата си. Наименованието „пуер“ чаят получава от името на територия в провинция Юнан, от своята историческа родина – провинцията Пуер.

По официални данни съществуват два начина за производство на черния чай: естествено стареете и изкуствено състаряване. Естествено състарения чай се е произвеждал от древни времена. За тази цел пресован зелен чай се оставял за продължително съхранение, минималния срок на престой е 7-8 години. За това време процесите на бавна ферментация качествено променят състава на веществата в чая и той придобива своеобразен аромат и вкус.

Изкуственото състаряване на чая започва да се използва за търговски цели едва в края на ХХ век. При този метод суровината отначало активно се подлага на ферментация, а след това се прави на купи, пръска се с вода и гние в продължение на 30 до 100 дни – този процес се нарича „влажно складиране“ и имитира естественото стареене на чая. След това суровината се изсушава и обикновено пресоват, оставят да отлежи още около една година и след всичко това се смята, че чаят вече е готов.

Пуер най-често се среща в пресован (на тухлички) вид, но се среща и насипен. Насипният най-често е приготвен с помощта на съвременни технологии, което не е особено ценено от истинските любители и специалисти на чая. Но като ежедневна напитка е напълно подходящ.

Насипен пуер

Ароматът на сухия чай пуер често се асоциира с почва, други казват, че мирише на село, че прилича на кората на дъб и други дори по-резки определения. Но много скоро тези несимпатични асоциации се забравят, а този странен чай става любима напитка.

Случва се понякога чаят леко да намирисва на мухъл – като правило това е вследствие от неправилно съхранение. В такива случаи някои леко загряват на сух чист тиган, за да „убият“ миризмата. Но за тази процедура трябва да притежавате известен опит и знания за да прецените времето, температурния режим и за да не развалите продукта.

Пресован пуер

Запареният пуер има тръпчив вкус, понякога със сладка нотка – някои я сравняват с мед , други с орхидея. Има пуери с горчив или леко кисел привкус. Цветът на добре запарения чай е гъст и провлачен в момента на запарката, и по-тъмен от кафето. Понякога в чая добавят различни чайни подправки – съчетава се добре със специални чайни рози, хризантеми. Пуер е по-добре да не се пие веднага след хранене или на гладно. Това се отнася и за други сортове чай, но за пуер се отнася най-вече. Този чай много добре убива апетита, затова се използва при спазване на диети.

Пуер притежава интересната способност да регулира човешкото състояние и силно да ободрява. Пуер (както и други качествени чайове, но за него важи особено) не трябва да се употребява преди сън, защото няма да може да мигнете. Ако шофирате и ви предстои дълъг път, по-добро средство от пуер за повишаване на вниманието и бодростта, няма да намерите. Или ако сте преди изпит и трябва да будувате през нощта. Или имате спешна и неотложна работа и трябва да сте концентрирани и активни. Най-добре е с пуер да започнете деня си – „хубав чай за бодро утро“.

Да не пропуснем и пречистващите качества на пуера. Някои го наричат чай на младостта и красотата, защото при редовната му употреба подобряват дейността на червата, а кожата придобива здрав и свеж вид.

За този чай се носят много митове и легенди, възникващи често пъти заради неточния превод от китайските текстове, а понякога и самите търговци пускат умишлено слухове, защото тайната и екзотиката струва повече от обикновения и разбираем продукт. Но каквото и да измислят, пуер е чудесен чай, здравословна екологична напитка, спомагаща при правилна употреба да укрепи здравето и да подобри самочувствието.

Клип за чай Пуер:

Друг клип за чая Пуер:

 

2 Responses to “Чай Пуер”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==