Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Кой побеждава в семейните разправии?

PostHeaderIcon Кой побеждава в семейните разправии?

Кой побеждава в семейните разправии?

Колко пъти семейната идилия се нарушава от разногласието на съпрузите, колко често разногласията се превръщат ако не в сериозен скандал, заплашващ с развод, то в разправии, след които партньорите се чувстват разбити и неудовлетворени. Дори този, който изглежда, че е победил, изпитва удовлетворение само за кратко. Защо? Известно е, че в разправиите, както и в споровете няма победители. Още повече пък в семейните проблеми.

Има ли някаква възможност някой от съпрузите да стане победител? Не говорим, да се избягват разправиите, защото така е по-сложно, а ефектно и правилно да излезете от получилата се ситуация, когато вече има скандал. Знаете ли, че във вашата борба против конфликтите имате избор? Ще ви представим пет различни възможни начина за разрешаване на спорни ситуации между съпрузите.

1. Оттегляне. Ако разглеждате конфликта като неконтролируема и безнадеждна неизбежност, тогава може и да не пробвате. Можете да отстъпите физически, отивайки в друга стая или на друго място. Или може да напуснете сцената психологически, като не слушате, просто изключвате – изолирайте се така, че случващото се да не ви засяга. Когато използвате оттеглянето като обичайна реакция в протичащия конфликт, ще страдат вашите взаимоотношения и вашите взаимни нужди няма да бъдат удовлетворени. Този начин е най-неефективния за борба с конфликтите. Вашите отношения няма да се развиват и укрепват. Такъв начин се използва най-често поради страх – страх от другия човек или от собствения характер.

2. Победа. Ако под заплаха се оказва вашето самосъзнание или сте сигурни, че трябва да защитавате интересите си, тогава това е вашият начин. Вие притежавате някаква власт и тя е под заплаха. Тогава, в името на победата, преминавате в контраатака. Победата е вашата цел и вие няма да се поскъпите за цената. Победата ще ви помогне да постигнете целта си, но… принасяйки в жертва вашите отношения. Може да спечелите битката, но да загубите войната. В семейството личните взаимоотношения са по-важни от целта и победата може да се окаже напразна победа.

3. Отстъпки. По пътищата най-редовно виждаме забранителни знаци; те са поставени за да ни защитят. Ако сме готови на отстъпки в конфликтите, тогава можем да защитим себе си. Така ние не рискуваме да се противопоставяме – отиваме на частична отстъпка, за да се оправим с партньора си.

Отстъпките са доста ценни, защото в известна степен върху тях се строят взаимоотношенията. Не е възможно върху отстъпките да се строят толкова успешни отношения, както върху убеждения. Защото, ако отношенията бяха толкова важни за дадения човека, той би поискал да споделя преживяванията си със своята половинка, да се бори и да бъде по-уверен в себе си.

3. Компромиси. Давате по малко от себе си, за да получите нещо. Открили сте, че е много важно да намерите опора в някакви идеи или изисквания, за да накарате човека до вас да ви даде малко. Не искате през цялото време да печелите, но не желаете и вашият партньор да печели винаги. Такъв подход включва отстъпки от двете страни и се нарича „ техника на променливия успех“.

Компромисите се явяват опит да се изработят някакъв вид взаимоотношения и да се удовлетворят някакви нужди. Получаващото се „търгуване“ означава , че някои ценности в хода на отстъпките могат да бъдат занижени. Вероятно ще откриете, че не сте удовлетворени от крайния резултат, но все пак е по-добре, отколкото нищо. Но в действителност, това може да заплашва вашите взаимоотношения. След постигнатото съгласие у вас, или у партньора ви

може да възникне недоволство.

5. Решителност. Такъв стил на разрешаване на конфликта предполага, че ситуацията, отношението или поведението ще се променят чрез открито и пряко обсъждане. Двойката е готова да загуби достатъчно време за да работят над различията си, така че дори и някакви първоначални желания и идеи да не се променят, все пак ще бъдат удовлетворени с решението, което ще вземат.

Идеалното решение, върху което ви съветваме да поработите, е решителност в конфликта. Когато се разрешават конфликтите, семейните отношения стават по-стабилни и нуждите на двете страни се удовлетворяват. „Губи се“ повече време, но си струва да бъдат изслушани и обсъдени и взети в предвид мненията и на двете страни, но пък си заслужава.

Някои жени се оплакват, че мъжете им не се затормозяват с обсъждане на проблемите с цел разрешаването им. Напомняме ви, че в мисленето и пътищата за разрешаването на проблемите, при мъжете и жените се различават. Жените по-често от мъжете предявяват претенциите си относно съществуващите проблеми или своята неудовлетвореност в брака. Мъжът по-скоро ще отстъпи и ще се постарае да да избегне конфликта. Това може да се обясни с това, че мъжът при един конфликт изпитва по-силен физиологически подем от жената, което дава възможност на жената по-продължително да понася нарастващите по интензивност фази на конфликта. На мъжът му трябва повече време за да възстанови силите си след подема, причинен от конфликта и това му състояние предизвиква усещане на дискомфорт.

Бракът предполага взаимна договореност във всичко, в това число и в разрешаването на спорните моменти. Победител ще бъде този, който изгуби време и сили и направи всичко възможно за да изясни ситуацията и да изпробва всички възможни пътища за разрешаването на дадения конфликт. В крайна сметка ще победи самото семейство, ще победят двамата съпрузи и техните отношения ще укрепнат.

Разбира се е най-добре да се научите да се справяте без разправии и караници. Ако не се получава, побеждавайте „споровете“ за да сте победители и двамата! Успех!

 

 

One Response to “Кой побеждава в семейните разправии?”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==