Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Порядъкът в къщи и как да научим децата на ред и помощ?

PostHeaderIcon Порядъкът в къщи и как да научим децата на ред и помощ?

Порядъкът в къщи и как да научим децата на ред и помощ?

 

Обикновено с домакинството в къщи се занимават жените. Някои от тях могат да претендират за титлата на най-неорганизираните домакини на света. Но и доста са тези, които са като навита пружина на часовник – действат, точно, бързо и безотказно. Ако вие сте такава домакиня – браво, от вас вероятно тайничко се учат. Ако не, „купувайте“ как постъпват организираните домакини, ще спестите много ценно време и нерви. Или изпробвайте нашите съвети.

Като за начало, организирайте система

Етикетчета и лепенки. Всяка вещ във вашия дом трябва да има свое място. Залепете лепенки на чекмеджетата, където са вещите на децата ви – бельо, тениски, чорапи и др. подобни. На кашона с играчките, на закачалката – навсякъде, където прецените, че трябва да има ред. Така ще помогнете на децата си по-лесно да оставят нещата си на едни и същи места. Превърнете този процес в игра – заедно надпишете етикетите или нарисувайте подходящи картинки (за по-малките). Отначало заедно подредете, а след това те сами. Така хаосът ще намалее.

Ако вещите вечер така и не отиват по местата си, използвайте „седмичния“ кашон и ги слагайте там. Ако до края на седмицата „собствениците“ им не ги приберат, на някое време ги скрийте – ако децата се вразумят им ги върнете, ако не – ги подарете или изхвърлете.

Напишете видовете сандвичи, които смятате да правите на децата за училище или на мъжа си за работа. Залепете го на хладилника (ако те желаят нещо различно, да допишат)и нека отбележат какви искат за следващия ден. Това ще ви освободи от сутрешните мъчителни размисли.

Направете си папка за бъдещи събития. Там може да съхранявате покани, билети, някои касови бележки и др. подобни. Добавете и един бележник с дните от седмицата и годината, там отбележете рождени дни, семейни празници, дати на предстоящи срещи, или други важни неща. Така няма да пропускате нищо и ще освободите паметта си, а когато ви потрябва нещо ще го откриете за броени секунди.

Направете и кутия за всяко дете. Това може да бъде обикновена картонена или пластмасова кутия, Събирайте вътре рисунките или други неща, които са направили вашите деца. Ако те украсяват тези кутии ще имат допълнително занимание, а и възможност за творчество. Периодически проверявайте съдържанието и ако нещо не желаят, можете да го изхвърлите.

Избирайте правилното място за всяка вещ. Ако постоянно губите ключовете, направете още едни резервни и ги оставете на лесно за намиране място. Не отлагайте днешната работа за утре.

Не отстъпвайте от изискванията си и не гасете светлината до тогава, докато прибирането не е завършило. Не разрешавайте децата да се крият в леглото, ако не са приготвили раниците си и дрехите за другия ден. Докато не са прибрали играчките. Това ще направи утрото ви по-малко хаотично, а и няма да се спънете или подхлъзнете в някоя играчка.

Нерешителността води до хаос. Ако вие отстъпвате и не намерите мястото на всяка вещ, постепенно ще започнат да се събират на камари по столовете и пода и няма да знаете какво да правите с тях. Сортирайте ги и им изберете места, ако има непотребни, ги изхвърлете. Така се отнасяйте и към домашните задължения, не ги оставяйте да се натрупват. Така например измивайте съдовете веднага след хранене, а не да се трупат в мивката.

Организирайте си помощ. Ако имате финансова възможност, за големи домашни почиствания – годишно почистване, след ремонт или миене на прозорци например си наемете помощница. Значително по-икономично и стратегически по-правилно е да организирате с останалите членове на семейството. Не се наемайте да правите всичко само вие – малко съпрузи оценяват това, а и домът е на всички и всички трябва да допринасят за реда и чистотата в къщи.

Учете децата какво трябва да правят. Нека да имат листчета с подсказано (написано или с картинки) какво трябва да правят, да речем преди закуска: да си оправят леглото, да си измият ръцете, лицето и зъбите, да се облекат, да изключват осветлението в стаята си.

Направете си график на домашните задачи. Преди това направете списък на всички домашни дела. Решете как ще организирате реда и почистването – всяка вечер или веднъж седмично. Но преди това трябва да сте сигурни дали ще ви стига времето и силите да свършите до края нароченото.

Включвайте и останалите в почистването. Таткото ще дава положителен пример на вашия син ( когато порасне няма да има проблеми с жена си, или вие с нея, да има упреци, че не е научен на нищо). Дъщеря ви също трябва от малка да се подготвя за бъдещия семеен живот.

И на малки, и на големи в къщи им е нужно ръководство. На вас се пада честта. Големите гледат да пропуснат домашните задължения, а малките още нямат навици и не винаги разбират как да го направят и вие трябва да ги научите. Покажете им! Ще дойде и прекрасният ден, когато те сами ще могат да се справят. Но най-важно е децата да не се усещат задължени. Нека всичко бъде развлечение – като на шега, на игра. Така няма да се изнервяте, ще бъде по-весело и забавно за всички – със смях и веселие всичко ще става по-бързо. Например, веднъж седмично, връчвайте на децата по една кутия и им отделяйте по една стая. Помолете ги да съберат в нея, всички вещи, които не трябва да се намират в нея. След това ги оставате на техните истински места.

Поощрявайте ги. Измислете някакви награди – натрупване на определени точки, звездички, които носят определен подарък. А може би и финансово възнаграждение. Сменяйте домашните задължения – не само едно дете да изхвърля боклука, а ида не се сърдят или скучаят .

Добавяйте и музика. Така по-весело, по-леко и неусетно се работи. Дори ще се свършва повече работа. Позволявайте на децата си да вземат решение. Дори и три годишното дете може да избере какво да облече. По-важно е да има избор между „да измия чиниите“ или „да изтрия праха“, а не между почистването и разходката!

И накрая, един съвършено различен начин. Наша близка от време, навреме, се преструваше на болна – хем си почиваше по малко от домашните задължения, хем тарикатски учеше на труд, домашни задължения и уважение на нейния труд, останалите членове на семейството си. Пътищата са много, важен е крайният резултат!Домът не е само на майката и жената, нали?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==