Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Лапачо – чаят на древните инки

PostHeaderIcon Лапачо – чаят на древните инки

Лапачо – чаят на древните инки

В общо приетия смисъл на думата, лапачо не е чай, а е чае-подобна напитка. Суровината за приготвянето му представлява смляна кора на дървото Lapacho tecome, което също така наричат „мравчено дърво“. Този вид е разпространен в Южна Америка, в тропическите джунгли на Мексико, Перу и Аржентина. Високо, със завидно дълголетие – обикновено достигат възраст седемстотин (!) години, освен това е вечнозелено.

Благодарение на уникалните способности, с които го е надарила природата, мравченото дърво е способно да натрупва в кората си огромно количество витамини и най-различни микроелементи – хром, магнезий, кобалт, манган, силиций, селен, мед, калий, калций, цинк, желязо. Отличителна черта на кората на лапачо е, че не съдържа кофеин. Подготвят кората за употреба като я нарязват на малки ивици, имащи кафяв цвят и размери не по-големи от два сантиметра. Цветът на получената отвара може да варира от кафяво до светло-бежово, на вкус нагарча и накиселява, ароматът е тревисто-дървесен.

Първи, които са се досетили да приготвят лапачо от кората на „мравченото дърво“ са древните инки. Те са го смятали за „дърво на живота“ и са му приписвали най-различни лечебни свойства. Медицината на инките са използвали отвара от лапачо в случаи на артрит, белодробни заболявания, анемия, диабет и при много други здравословни проблеми. Използвана е било и при заздравяването на различни рани.

Чрез различни изследвания е установено, че лапачо активизира обмяната на веществата, повишава имунитета, притежава силно противогъбично, противовъзпалително, антивирусно и антибактериално действие. Наличието на компонента текомин в състава на лапачо, активизира кръвотворния процес, стабилизира сърдечната дейност, по-ефективно се извеждат шлаките от организма, също така спомага за понижаването нивото на кръвната захар.

В съвременната бразилска медицина лапачо се използва за лечение на левкемията и други онкологични заболявания, протичащи при отслабена имунна система. С това се обяснява противотуморното действие на лапачо, благодарение на съдържащият се антиоксидант карнасол. Лапачо се употребява както горещо, така и изстинало.

Лапачо  в youtube:

Тагове: чай, заболявания, тумори, мравчено дърво, здравословен живот, витамини, микроелементи, диабет, онкология

Comments are closed.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==