Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Какви слънчеви очила да си изберем ?

PostHeaderIcon Какви слънчеви очила да си изберем ?

Какви слънчеви очила да си изберем ?

Как правилно да изберем слънце-защитни очила?

Лятото започва, слънцето вече свети достатъчно ярко и силно. На всички ни е известно, че очите трябва да се предпазват от слънчевото излъчване. Та нали не можем да вървим само по сенчести места.

Стъклото (дори прозрачното)не пропуска ултравиолетовите лъчи. Но с пластмасовата имитация нещата стоят по-друг начин. До скоро се смяташе че тя почти не защитава очите. Така си и беше. Но науката не стои на едно място и е изобретено специално покритие. Резултатът е, че леките, удобни и почти нечупливи очила станаха и полезни.

За съжаление, няма смисъл да търсите такива чудесии по уличните сергии. Това, което уличните търговци предлагат не може истински да защити от ултравиолетовото излъчване. Симпатичните разноцветни псевдо-очила защитават очите от ярката светлина на …електрическата крушка. Така че, използвайте ги със здраве за електрическото осветление, но навън, на улицата – не!

Намалявайки яркостта на светлината, затъмнената пластмаса въобще не спира преминаването на твърдото излъчване на ултравиолета. Излъганите зеници се разширяват и пропускат много повече от опасните лъчи, отколкото ако сте без очила. Затова е доста по-сигурно да купувате очила в оптическите магазини. Там трябва да има и специална апаратура за проверка на защитната способност на лещите.

Правилните очила също биват различни: комфортни, защитни и специални..

Комфортните са тези, които са необходими за ежедневна употреба. Затъмнеността не бива да превишава 50 %. Могат да бъдат използвани фотохромни лещи, наричани още „хамелеони“. Те променят степента на потъмняването си в зависимост от състоянието на времето и денонощието. Стават и оцветените постепенно – прозрачни отдолу и тъмни отгоре. Що се отнася до разцветката, е най-добре да се доверите на традицията. Тъмно-сивите, кафяви или зеленикави стъкла – точно това е нужно. Розовите и златисто-жълтите са подходящи за облачно време. А да се използват сини или светло-сини, въобще не е за препоръчване. Тези цветове спомагат разширяването на зениците и правят лещите на очите уязвими.

Защитните очила са необходими на плажа, в планината, за снежни и водни пространства. Изискванията за тях са още по-големи. Такива очила трябва да притежават специална маркировка: вълна, слънце, надпис UV 400 или UV Protection, също и защитно екраниране, за да не преминава светлината отстрани.

Специалните очила могат да бъдат предназначени за шофиране през нощта, работа с компютър, спортни занимания и др. Към специалните се отнасят и очилата с цветни филтри. Например, жълтите увеличават с 25 % контраста на изображението. С такива е удобно шофирането и четенето. Използват се също от спортистите при състезания на спортна стрелба. Прекалено честата употреба на жълти стъкла уморяват очите.

Зелените успокояват. Червените или оранжевите, добавяйки яркост, провокират агресивност. Преди известно време такива очила използваха плувците и бегачите, особено японските. А стрелящите по летящи мишени предпочитат виолетовите очила.

Децата също се нуждаят от защита. Но само качествена. Стъклата трябва да блокират не по-малко от 99 % от вредното слънчево излъчване. От особена важност е да бъдат защитени детските очи от ултравиолетовите лъчи от клас В ( тази функция се отбелязва с абревиатурата UVB). И още нещо важно: за очила на децата е желателно да избирате нечупливи очила, за предпочитане с поликарбонатни лещи. От веселите шарени пластмасови евтинийки детските зеници могат силно да пострадат, Вярно, за мнозина истинската оптика е достатъчно скъпо удоволствие, лечението може да се окаже къде по-скъпо…

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==