Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Детето пред телевизора – ползи и вреди.

PostHeaderIcon Детето пред телевизора – ползи и вреди.

Детето пред телевизора – добре ли е или лошо?

Днес телевизорите и компютрите толкова трайно са се настанили в нашия живот, че в някои домове те работят почти денонощно. Едни включват телевизора за „фон“, други буквално се потопяват в света на „синия екран“, че буквално не можеш да ги измъкнеш от там. А децата едва ли не от пелените започват да гледат телевизия и с всяка изминала година прекарват пред телевизора все повече и повече време.

Ако едно дете всекидневно прекарва дълго време пред телевизора, родителите трябва да бъдат нащрек защото всичко говори, че детето няма с какво друго да се занимава. За това са виновни те самите. Някои родители възприемат телевизора като на бавачка на деца: върна се от детската градина, сядай пред телевизора и не пречи на никого.

Едва ли някой ще започне на сериозно да отрича вредата на телевизията върху детското здраве. Всички разбират и знаят, че е така. Например, върху психиката на подрастващите изключително отрицателно влияят съмнителните иновации на режисьорите и шоумените – те ги приемат като норми за поведение. Всекидневните кървави сцени на екрана изработват неестествено отношение към смъртта, което преминава в насилие, терор и умишлени или непредумишлени убийства. Децата възприемат отношенията между героите като еталон и започват сляпо да ги копират.

Физическото здраве също страда. Започват проблеми със зрението. Детското късогледство е истинска световна епидемия. Когато детето стои пред телевизора, неговите очи възприемат изображението като светлинен поток, пречупващ се вътре в очната ябълка, проектирайки се върху ретината. Без да се усети, детето напряга очите си за да види изображението по-ясно. Постоянното движение на екрана го заставя внимателно да се вглежда в детайлите и още повече да се напряга. Ако детето ежедневно прекарва много време пред телевизора или компютъра; ако се гледа и в лошо осветено помещение, натоварването върху очите става прекомерно. Резултатът е – зрително претоварване. Ако не се вземат мерки, зрението рязко ще се влоши.

Днес телевизията активно измества четеното, а това пряко влияе върху интелектуалното развитие – децата загубват способността си да мислят. Много психолози са единодушни, че ежедневното многочасово стоене пред телевизора или компютъра води до дезадаптация, т.е. реалният живот остава на втори план. Детето по-малко общува с връстниците си, отвиква да мисли. Именно това е навлизане във виртуалния свят. Ако смята времето прекарано без компютър или телевизор за изгубено, значи че виртуалната зависимост е съвсем близко.

Невъзможно е да си представим съвременния свят без компютрите, телевизорите и другите технически новости. Не става дума, че детето трябва да бъде отделено от тях. Само трябва да се ограничи времето, прекарано с тях. Едно малко дете трябва да прекарва пред екраните на телевизора или компютъра не повече от един-два часа, подрастващите – до четири часа. Ако детето не е готово да приеме такава „телевизионна дисциплина“, то можете да я въвеждате постепенно. Например, за начало, можете да се договорите да не гледа телевизия по време на хранене. Трябва да намерите по-интересен и атрактивен заместител: да започне да спортува, музикална школа или нещо подобно.

Но компютърът и телевизорът могат сериозно да помогнат на детското развитие – образователните програми, документалните филми. Да се усвоява компютър е необходимо, но натоварването върху очите трябва да бъде разумно. На деца под две годишна възраст не се препоръчва да гледат телевизор. Освен че натоварва очите, той може да стане силен възбудител, т.е. неуправляемо да въздейства върху централната нервна система на детето. Деца над две-годишна възраст могат да прекарват пред телевизора не повече от половин час на ден.

Детето трябва да гледа телевизор обезателно седнало. Най-добре е екранът да бъде право пред тях, а не отстрани. Вечерта ще бъде необходимо допълнително осветление. Разстоянието от очите до екрана трябва да бъде не по-малко от три метра. Ако екранът е доста голям, детето трябва да седи колкото се може по-далече от него.

Глупаво е да се оспорва обучаващия потенциал на телевизионните и компютърните технологии. Но да се променя реалния свят с виртуален е още по-глупаво. Трябва да се намери златната среда (родители, помагайте!) и тогава всичко ще бъде от полза.

 

 

One Response to “Детето пред телевизора – ползи и вреди.”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==