Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Защо хапят осите?

PostHeaderIcon Защо хапят осите?

Защо хапят осите?

С настъпването на пролетта и стабилното топло време, започва активното летене на насекоми от най-различен вид. Обикалят едва цъфналите пролетни цветя, лакомо засмукват капчиците сладък нектар и се зареждат с нови сили. Като пукне пролетта и ние хората, започваме да прекарваме повече време навън – някои в градината, други на разходка в парка или сред природата. Да не говорим за хората на село, които по цял ден работят навън и с умиление наблюдават как жужащите буболечки усърдно опрашват плодните дръвчета и храсти.

Само че винаги трябва да сме нащрек, насекомите биват всякакви – както безобидни, така и агресивни, с интелигентна, но и бандитска натура. Първите прелитат край човека и не му обръщат никакво внимание, но вторите – вторите, като че ли смятат за свой дълг да жилнат първия попаднал пред очите им. Към интелигентните можем да отнесем пчелите – обикновените и земните, които никога без причина не нападат. Стършелите и осите са истински агресори, жилещи просто за настроение.

Причината за такава агресия все още не е изяснена от науката, но са установени интересни факти. По жилото на пчелите има миниатюрни назъбвания, заради които то не може да бъде измъкнато обратно от кожата на ужиления. Затова, след ухапването, пчелата губи своето жило, но и част от стомаха, което е несъвместимо със живота и след ужилването тя умира. Осите и стършелите имат гладко остро жило, лесно проникващо в кожата и лесно измъкващо се от там. Затова тези насекоми могат да жилят многократно, всеки път впръсквайки в жертвата си определена порция отрова.

И още един необясним, но потвърден опитно, факт: разсърдените пчели и оси по-често се нахвърлят на тези хора, които имат алергия към тях. Но как ги разпознават, все още си остава загадка за учените.

Нежелани съседи

Съществуват огромен брой видове оси, които могат да водят уединен начин на живот ( пътните и роещи се оси – правят дупчици в почвата, осите-дърводелци – в дървесината) и да живеят на големи семейства, създаващи специални гнезда. Най-често горските оси строят гнезда в клоните на дърветата и храстите, а представителите на средната оса – под чердаците, стрехите, в бараките. Точно този вид, обикновено, безпокои хората. Заселвайки се по съседство започват да претендират за заеманата територия. Именно те се срещат по сладките узрели плодове или кръжат над кухненската маса, привлечени от някакъв аромат.

Осите правят гнездата си пролетно време, избирайки скрито място. С това се занимава презимувалата самка-царица – лепи гнездото търпеливо и акуратно, килийка след килийка, снасяйки яйца и изхранвайки личинките. Те растат и скоро се раждат млади работнички оси. С тяхното появяване самката прекратява излизането от гнездото за да търси храна. Сега тя само създава ново потомство, а работничките хранят нея и новите личинки и разширяват гнездото. Вътре в него се поддържа температура от 30 градуса. При благоприятни условия, към есента колонията може да достигне до няколко стотици индивида. През есента от килийките се раждат самци и самки, но за презимуване остават само оплодените самки, а търтеите-самци и работничките умират. Бъдещите царици зимуват в скришни места и пролетта стават основателки на нови колонии.

От една страна осите вършат полезна работа: опрашват цъфтящите растения и изтребват вредните насекоми. Но от друга, тяхната агресия и ужилвания са опасни за човешкото здраве. Ако сте открили такива опасни съседи е най-добре да се отървете от тях. Всички манипулации трябва да се правят привечер, на притъмняване, когато осите се прибират за нощуване. По това време имате по-големи шансове да избегнете ужилванията и да ликвидирате наведнъж цялото семейство, тъй като през деня при най-малкият опит да разтревожите гнездото е възможно да бъдете подложени на масова атака от неговите защитници, с много, много плачевни последствия.

Вземете голям здрав полиетиленов плик, напръскайте със инсектицид за летящи насекоми и покрийте гнездото. Завържете плътно пакета и го оставете така поне едно денонощие. След това можете да премахнете гнездото с мъртвите оси. Така, поне за един сезон ще сте се избавили от тези малки летящи терористи.

Ако осите не ви дават покой, но не можете да откриете тяхното гнездо, може да се опитате да намалите количеството им с помощта на примамки. На една пластмасова бутилка се отрязва горната конична част и преобръщайки обратно надолу с гърловината се поставя в останалата част на бутилката. Налива се някакъв сладък сироп или сладко. Такива бутилки се поставят в местата, където има най-голямо струпване на оси, разтвора периодически се обновява. Осите активно ще влизат вътре заради апетитното лакомство, но няма да могат да излязат и ще умират в големи количества.

Медиците твърдят, че бурната реакция на организма при първото в живота ужилване от насекомо въобще не означава, че непременно човекът ще стане алергичен към такива ухапвания. Шансовете са 50 на 50. Половината ще продължават да реагират бурно, а другите – при последващи ужилвания ще протича напълно нормална реакция – мястото на ухапването ще се подуе, зачерви, ще посърби и ще мине.

Правила на безопасност

Разхождайки сред природата, заобикаляйте стари изкорубени дървета и не се съблазнявайте да повървите боси по зелената трева, изпъстрена с цветя – и в дърветата и в тревата може да има оси или подобни не безопасни насекоми.

След изкъпвания в река или езеро, веднага се подсушавайте – мокрото тяло, потта и парфюма привличат осите.

Пикникът сред природата е отличен начин на почивка, но избягвайте да пиете и да държите отворени сладки напитки и плодове – те от голямо разтояние привличат нежеланите гости.

Не бива да носите дрехи с прекалено ярки цветове, ако смятате да посещавате места с големи с трупвания на насекоми – осите и пчелите реагират бурно на ярките разцветки, защото приемат тъканите за цветя.

Тръгвайки на път с кола, внимателно огледайте купето, да не би вътре да се окаже някой случаен жилещ спътник.

Ако към вас долети оса или пчела, запазете спокойствие, останете неподвижен, без да размахвате ръце и да извършвате резки движения – възможно е така да провокирате тяхната агресия..

Алергичната реакция от ухапването на насекоми е една от най-опасните за живота. В тежките случаи се получават обширни отоци, копривна треска, повръщане, разтройство, възможен е пристъп на задушаване – всичко това води до анафилактичен шок, който завършва със смърт, ако не се окаже помощ навреме.

Правилата за безопасност особено строго трябва да се съблюдават от тези, които имат алергия към ухапвания от насекоми. Освен всичко казано досега, такива хора през пролетно-летния период трябва винаги да носят със себе си антихистаминови препарати, за да могат при необходимост веднага да ги вземат. Бъдете бдителни, пазете себе си и своите близки!

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==