Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon Поумняват ли животните? – изследвания и факти

Поумняват ли животните? – изследвания и факти

През последните години в търсене на отговора дали животните поумняват и ако е така, защо, учените все по-внимателно изучават поведението на нашите „по-малки събратя“.

Направило им впечатление, че доста често бездомните кучета, пресичайки улиците, се държат също като хората: отначало гледат наляво и след това надясно. Освен това ако се окажат в обществен транспорт, те не бъркат когато трябва да слизат.

Обясняват такова поведение, с „метода на пробите и грешките“ – кучетата избират най-безопасните пътища за миграция в града и това поведение се закрепва генетично в тяхното потомство, формира се комплексна ориентация по фоновите шумове, миризми, визуални дразнители и др. Дори и да са малко такива животни, те успяват да съхранят своя генофонд в последващите поколения.

За това, колко са умни враните, се е разказвало много. Освен тях да не пропускаме плъховете и котките. Учените подчертават, че за последните 30 години те принципно са променили поведението си, ставайки необичайно умни, хитри, издръжливи и …любопитни. Бездомните котки, например, проявяват изобретателност, успешно доотварят капака на консервени кутии, в която е останала още някаква храна. Учените смятат, че „историята на популацията на животните и птиците, живеещи редом с хората, по темпове на развитие е съпоставима с човешката история. За десетилетия съществуване се натрупва опит, предаващ се, чрез обучение, позволяващо оцеляването в застроената и обитавана среда.

Освен това, съществува мнение, че кучетата най-често превъзхождат стопаните си по морални качества, въобще домашните животни притежават по-голяма нравственост от хората. В тази връзка е и следния анекдот:

На една лекция професор от ветеринарния институт задава следния въпрос:

-Ако пред една овца поставим кофа с вода и една кофа с ракия, тя какво ще започне да пие?

-Вода – хорово отговарят студентите.

-Защо?

-Защото е овца!

Антропологът от Харвард Брайян Хейр, публикува изводи за това, че „живеенето редом с хората на стотици поколения кучета е изменило техните познавателни способности на генетично ниво“. Според неговото изследване, домашните кучета далеч по-добре разбират човешките погледи, жестове, мимики, отколкото маймуните.

За съжаление, учените притежават и факти, че кучета, които са били домашни, а след това се оказват на улицата, губят способностите си блестящо да разбира човека. Може би съзнателно изтриват от паметта си предателството на „по-големия си брат“?

От друга страна, шимпанзетата, които са научили езика на глухонемите, предават своите умения на другите шимпанзета. Английските синигери са се научили от съплеменниците си, избягали от стопаните си, да отварят бутилки с мляко, запечатани с алуминиево фолио. Не да ги пробиват с клюн, а именно ги отварят!

Калифорнийски учени, търсещи отговор на въпроса за причините на принципното изменение в поведението на животните, са достигнали до извода, че върху този процес съществено влияе тяхната активност. Защото интензивните натоварвания, като бягането, например, спомага за образуване на мозъчни клетки. Собствениците на кучета лесно могат да проверят това, стига да не ги мързи да им подсигуряват съответните натоварвания по време на разходките. Интересно, дали за хората е валидна тази закономерност?

Според съобщенията на информационни агенции, в Тексас, някакъв алигатор с подръчни материали е преградил част от рекичка и така си е осигурил жилище – езеро с дълбочина около 75 фута и диаметър около 600 фута. Даже не се е смутил от нефтеното петно от близкия завод. Но пък работниците взели шефство над самотния крокодил и започнали да го хранят.

В същия този Тексас се наблюдава нашествие на червени мравки, пристрастени към електричеството, който другите мравки видимо избягват. Тези мъници причиняват на местните власти сериозно главоболие заради прегризаните кабели и изведени от строя комуникации. Нарекли са ги полудели, но ако е така, как успяват безпогрешно да познават и заобикалят всички отровни примамки?

В Интернет може да се срещне видеоклип, на който е запечатано удивителното поведение на котка, прогонваща крокодил. Това е нищо, в сравнение с известието, че във Флорида две котета на по шест месеца подгонват и принуждават да се качи на едно дърво …възрастна и огромна мечка, тероризираща жителите на градчето Апока. Свидетелят на тази сцена, Джейсън Даниелс разказва, че те отначало, надавайки бойни мяукания, започнали да обикалят хищника в кръг, в резултат на това, мечката се изплашила, започнала да се дърпа назад достигайки една ограда и след това стремглаво се хвърлила върху дървото.

Това, че животните поумняват е добре, стига да не стават по-агресивни. Повечето специалисти са на мнение, че по-добре се развиват интелектуално тези, които живеят редом с хора, или водя стаден начин на живот, да не би да им въздейства силата на колектива?…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==