Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon Любопитни факти за животните

Любопитни факти за животните

Човекът, самопровъзгласил се за цар на природата, започна твърде своеволно, а може би и нагло да се отнася с обкръжаващия го свят – животински и растителен, много често без да се замисля за последствията . Пресметнато е че от лицето на Земята са изтрити 99 % от животните живели някога, нехаейки за техните уникални качества. Какви са те?

Диви животни

Слонове. Те притежават уникалното умение да стоят на главата си, имат 4 колена, но са единствените животни в света, които не умеят да скачат. Още един любопитен факт – за целия си живот един човек изяжда средно храна, която е равна на теглото на шест слона!

Хипопотами и крокодили. Древните египтяни са недолюбвали хипопотамите, смятайки ги за основните вредители в полето. Те и сега изпотъпкват доста насаждения. Хипопотамите имат способността да отварят широко устата си – на цели 1 м и 20 см. А крокодилите, приготвяйки се да се гмурнат надълбоко … гълтат камъни.

Жирафи. Те са удивителни животни. Петната по телата им са неповторими и уникални, както пръстовите отпечатъци на човека. Малките се раждат с рогца и първото, което правят, появявайки се на бял свят, напускайки майчиното тяло е да паднат от височина от 1,5 м. Жирафите по принцип са мълчаливи животни, независимо от дългия им език – до 45 см. Малките се изразяват с мучене и блеене, самците реват при двубои, борейки със шиите си, рядко хъркат и стенат, и почти пеят, издавайки звуци, подобни на флейта.

Животът в стадото на жирафите е извънредно демократичен. Първо, отсъства йерархия. Второ, то е открито за приемане на нови членове отвън. И накрая, самците и самките ядат листа от различни части на дървото за да няма конфликти. Миролюбие за пример.

Освен това те не са сънливци – спят не повече от 10 минути. Бодърствайки, са способни да се разхождат, правейки стъпки от 4 м и бягайки със скорост 50 км/час. Още нещо интересно – европейците при първата среща с жирафите са ги нарекли камилопарди, предполагайки, че те са смесица между камила и леопард.

Птици. Това, че колибрите не умеят да ходят е достатъчно известен факт, но че блатната птица калугерица решава здравните и хигиенните проблеми, правейки си сама клизма, едва ли някой знае. Тя използва за тази цел дългия си клюн, пълнейки го с вода и след това я впръсква в ануса си. Пингвините, нелетящите морски птици, могат да живеят без прясна вода, защото имат сливици-филтри, които отделя солта от морската вода.

Морски обитатели.

Китове. Смята се, че най-силният звук, издаван от животно е крясъкът на гърбатия кит – той се чува на разстояние от 500 мили! Не е ли изумително? Китовете имат и други качества, например, могат да задържат дишането си до 2 часа. Сърцето на кита бие изключително бавно – само 9 удара в минута. А езикът му може да достигне тегло до 4 тона!

Други жители на морето. Гигантският калмар достига дължина на тялото 18 м и има очи, големи колкото футболна топка. Лангустата притежава много хромозоми – 200, срещу човешките – само 46. Морската звезда е способна да обърне стомаха си наопаки, а такъв вид като Lunckia columbiae може да възстанови тялото си от парченце с размер от 1 см, представете си колко е жизнена. Лобстерът има синя кръв, а рибата заргана – зелени кости. Южноамериканската електрическа змиорка генерира напрежение до 1 200 волта, изработвайки сила на тока 1,2 ампера, което би могло да бъде достатъчно за запалването на 6 стоватови лампи!

Насекоми и подобни

По численост насекомите превъзхождат всички останали животни, взети заедно. На всеки човек на Земята се падат около 250 милиона насекоми. Повечето от тях са растителноядни – около 80%, хищниците са значително по-малко – около 15% и 5% са смучещите кръв, хранещите се с трупове и изпражнения. На пръв поглед пропорциите са благоприятни, но в резултат за една година се изяжда и унищожава 25-30% от световната реколта!

Скорпионите могат да живеят без храна цяла година. За тяхната жизненост говори следния факт: те издържат в хладилник цели три седмици. Лентовият червей ако няма храна изяжда до 95 % о тялото си и след това го възстановява. А паяците са безкрайно лакоми: ежегодно изяждат толкова насекоми, че това превишава теглото на всички живеещи на Земята хора. Како е известно „Черната вдовица“ въобще не прощава на кавалерите си – за един ден може да изяде до 20 броя от тях!

Гъсениците са много мускулести – те имат повече мускули, отколкото човека. Бълхата е скоклива – с един единствен скок може да преодолее цели 33 см, което е равносилно на човешки скок от 213 м. А охлювът може да се похвали с многото си зъби – в устата си има ( познайте колко!) – 25 000 изострени оръдия за сдъвкване на храната!

Съществува вид пеперуда, която не се нуждае от стомах. Мравките не се нуждаят от сън и имат най-големият мозък по отношение размерите на тялото си. А на щурците кръвта е бяла.

Пчелите са много чувствителни по отношение на миризмите и ги различават 1 000 пъти по-добре о човека. Разбира се те са и големи работяги: за да се произведе 1 кг мед трябва да облетят 2 милиона цветове. За тях е валидна и печална статистика: от тяхното ужилване умират 3 пъти повече хора, отколкото от ухапване на гърмяща змия. Може би защото този вид змии не живеят навсякъде.

Домашни животни

За котките е говорено много. За кучетата – обонянието им, както при пчелите, също 1 000 пъти превъзхожда човешкото. За кокошките – смята се, че техния брой е еднакъв с броя на човешкото население. Само дето с летенето са зле – най-дългия полет трае около 15 секунди.

Кравата се е „прославила“ с това, че всекидневно изработва газове 200 пъти повече от човека (интересно по какъв начин са го пресметнали ?!). А свинята е доста сладострастна – нейният оргазъм трае около 30 минути!

Съвсем накратко се запознахте с малко любопитни факти за животните в нашия свят. За наша безкрайна радост животинския свят все още е значително разнообразен, но безусловно се нуждае от защита. Така че внесете и вие вашия дял – ако едно животно не ви пречи или вреди директно, не го убивайте и то има право да живее! Нека не бъдем по-животни от животните!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==