Free Tell A Friend
Tell a Friend
January 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

PostHeaderIcon Какъв домашен любимец да си изберем ?

Какъв домашен любимец да си изберем ?

Животинчето в къщи понякога е носталгия по отминали детски години, или нужда да обичаме някого и то да ни дарява обич или просто общуване с природата. Навярно всеки един от нас е очаквал да получи подарък с едно влажно носле и добри очички… Някой е получавал, други – не, но темата да си имаме котенце, кученце, … и т.н. и досега е актуална.

Да правим ли отговорната крачка или не? Какво трябва да знаем преди животното да е влязло в нашия дом?

Първо, нека определим за какво искаме да имаме домашен любимец? За приятел или за жива играчка? Или за да започнете да се разхождате вечер? Или търсите начин да печелите от развъждането на редки породи? От това как ще отговорите на този въпрос, зависи кой ще влезе във вашия живот.

Вторият въпрос е кой, какво? В продължение на много дни, кой ще очаква вашата топлина и ласки, вашето внимание и свободно време? И тук е много важно да не се поддадете на порива и да вземете първата ви попаднала муцунка. Наистина хуманно е да вземете едно гладно и самотно котенце от улицата. Но докато още търсите, вижте нашите препоръки, възможно е да ви помогнат или ориентират.

Традиционният въпрос за домашен любимец е – кученце или котенце? Това са две огромни различия – котката ще живее в къщи, а кучето ще трябва да се разхожда, на първо време дори до пет пъти.

Котката е домашен хулиган, с редки изключения – от нейния проницателен поглед няма да се скрие нито букетът цветя, нито новогодишната елха, или саксиите. Тя се разхожда както си иска, дори и да ви обича безкрайно. Особено важен е следният момент: котките и котараците са любвеобилни животни. Или им е нужен партньор, или ще имате маса проблеми – мяукане, дребни (и не съвсем) пакости, трайна миризма. Ако искате да не травмирате зверчето, а и себе си, пътят минава през ветеринарния лекар – всяко въздържане влияе пагубно на здравето на любимеца ви, в това число и на психическото. Същото се отнася и за кучетата.

Кучето е сериозно животно. Не става въпрос за размера и породата, просто общуването е на друго ниво. Първата година живот на малкото кученце определя по-нататъшното му поведение. Ако този период е изтърван, е много трудно на едно възрастно животно да се обясни къде трябва да бъде тоалетната, че не трябва да гризене на криво, защото може да бъде опасно. Кучето е стадно животно и от това следва веднага да определите кой е лидерът – или това сте вие, или кучето само ще реши – то приема вашето семейство за глутницата, групата и затова иска винаги да бъде край вас – това е така и то не може да бъде другояче, такъв е неговият инстинкт.

Почти традиционни са: хамстерите, мишките, чинчилите, зайчетата. Важно е да не се забравя, че това са гризачи – притежават силна миризма, трябва да бъдат държани в клетка ( пуснати на свобода може да ги изгубите, а и ще ще ви бъдат изгризани копчетата на дистанционното, кабелите и друга домашна електроника, а това може да бъде дори опасно). Ако са чифт, много бързо ще създават потомство (трябва да сте грамотни как ще ги отглеждате малките и какво ще ги правите – ще ги подарявате или ще ги запазвате). Още нещо също важно: тези животни според природата си, почти всички водят нощен начин на живот! Така че могат да бъдат определен дразнител през нощта.

Рибки. Повечето хора смятат, че рибките не причиняват алергии. Не е вярно! Алергия може да причини сухата храна за рибки, както и водата от аквариума – рибките също цапат. Тук е нужна предварителна подготовка – много е важен температурният режим, грижите, светлината. Също така е важен размерът на аквариума, материалите за дъното и водните растения. Информация може да намерите в Интернет, в специална литература или непосредствено в магазина, от където ще ги купувате (но там не е гаранция, може да попаднете на невежа).

Третият въпрос е от къде да ги купите? От случайни хора внимавайте – да не би да имат паразити или болести. Освен това, от „птичи пазари“ животните с огромна скорост се заразяват едно от друго с най-различни инфекции. Най-добре е да вземате животно от клубове ( с определени гаранции за породата), или от познати за които имате информация, на която можете да се доверите. В Интернет също е пълно с обяви, ако можете да видите и родителите ще бъде голям плюс, така ще можете да добиете представа за характера и темперамента на животното, ще получите и съвети.

Други важни моменти за бъдещите собственици са: животните изискват пари и време. За да бъде вашият любимец здрав и сит, предварително узнайте адресите и тарифите на ветеринарните клиники, плюс храната ( според съветите на лекаря – добра от магазин или домашна и витамини). За да се избегнат евентуални бъдещи здравословни проблеми трябва да се прави ваксиниране. Като при първия преглед при лекаря трябва да поискате списъка с ваксините за следващата една година, дори и да са били направени от предишния собственик.

И последно, но в никакъв случай не на последно място, а според морала на първо – животното, което сте избрали и гледате е огромна човешка (!), а не идиотска отговорност – не го изхвърляйте на улицата, ако по-някаква причина ви е омръзнало или не го искате – просто зарадвайте някого като му ги подарите!!!

Домашен любимец:

One Response to “Какъв домашен любимец да си изберем ?”

  • Anonymous says:

    Вземете си куче. Хем се разхождате с него, хем е безрезервно вярно за цял живот.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==