Warning: Use of undefined constant TXT - assumed 'TXT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mypokerj/public_html/kak-da/wp-content/themes/stretch_of_houses_hoe005/functions.php on line 1314
Толкова ли е вредна захарта?

PostHeaderIcon Толкова ли е вредна захарта?

Толкова ли е вредна захарта?

Повечето хора, особено децата, обичат сладко и консумират сладки неща сравнително често. Лекарите, особено лекарите-диетолози постоянно тръбят за вредата от захарта, имайки в предвид захарозата и дори я наричат „бялата смърт“. Затова за начало да повторим това, с което ни плашат диетолозите.

Захарта е eдно от най-ефективните средства за снабдяване на организма с източници на енергия. Преносителят в клетките е хормонът инсулин, която се изработва от задстомашната жлеза. Ако употребата на захар е прекалена и съчетана с храна, богата на белтъчини и мазнини, излишната захар остава в кръвта и се развива диабет от втори тип. Постоянно високото ниво на инсулин в кръвта може да доведе до намаляването на неговата изработване от задстомашната жлеза, което води до диабет от първи тип.

В организма захарта се разгражда на глюкоза, чийто излишък поврежда стените на кръвоносните съдове и може да доведе до отлагане на холестеролни плаки. А те заплашват с инфаркт или инсулт. Излишната употреба на захар може да доведе до напълняване и зъбен кариес.

Изплашихте ли се? Няма да консумирате повече захар? Но ако забелязахте, тези „плашила“ са свързани неизменно с „прекалена употреба“. А ако в мярка, дали може? Може би дяволът не е толкова черен?

Английски учени от Единбург смятат, че влиянието на захарта върху теглото и фигурата има повече психологически, отколкото биологически характер. Повсеместно разпространената информация за вредата от захарта предизвиква у хората отрицателни емоции. Учените призовават да се мисли позитивно и да не се преувеличава вредата на захарта.

Противниците на захарта нееднократно са инспирирали изследвания, имащи за цел да докажат връзката между повишената употреба на захар и риска от развитие на болести на сърцето, бъбреците и заболяване от захарен диабет. Но научно потвърждение на тази връзка все още няма. Днес учените са склонни да се съмняват, че повишената употреба причинява затлъстяване – оказва се, че слабите хора употребяват повече захар, от пълните. Единствено, което е доказано, че захарта усилва увреждането на зъбите. Но обикновеното изплакване на устата или миенето на зъбите с лекота решават този проблем.

Съвсем друго е за хората, страдащи от захарен диабет, затлъстяване и други болести – те трябва да намалят употребата на захар или да преминат на на равностоен заместител, който да не нарушава храненето на мозъка. Тоест не трябва да се бърка причината със следствието. За изброените заболявания съществуващ множество причини, а употребата на захар ги задълбочава.

Независими експерти смятат, че влиянието на захарта върху човешкия организъм все още не е достатъчно изучено, затова няма основания така категорично да се отказва употребата, още повече, че заместителите са вредни, а и не винаги водят до загуба на тегло. Що се касае до влиянието върху зъбите, никой все още не е отменял правилата за хигиената на устата.

Въпреки заплашването със захарта, лекарите-диетолози са принудени да признаят, че захарта е необходима на организма, който го извлича от храната във вид на фруктоза, а след това я преобразува в глюкоза. Така че, не работата не е в захарта като хранителен продукт, а в нейното количество.

Изкуствените заместители на захарта са още по-вредни от захарта. Защо въобще трябва да се използват средства, предписани на диабетици, ако един човек е здрав, без такава диагноза? Употребата на заместители на захар нарушават метаболизма (процесите на обмяна) в организма, включвайки в него съвършено ненужни вещества. Първият от заместителите, захаринът, е призведен още в началото на ХХ век. Независимо от леко горчив вкус, става много популярен по света. Заместителите по вкус са по-лоши от захарта, освен това, могат да причинят рак.

Някога, като основни заместители на захарта са използвали, особено при диабет, ксилитол, сорбитол и манитол. Честата им употреба във високи дози може да причини диария. Те трудно могат да се използват в сладкарското производство, защото при нагряване се разлагат и губят свойствата си. Днес най-популярен е аспартамът, но и той при нагряване се разлага.

В настоящо време се изучават заместители на захарта от растителни суровини, но те са доста по-скъпи от химическите продукти и не са достъпни за всички (например, стевиозидите, направени от листата на тропическото растение стевия). Продуктите, изработени от стевия, не само, че могат да заменят захарта, но и съдържат множество вещества, полезни при лечението на на редица болести. Листата на стевията са 10 пъти по-сладки от захарта, а сиропът приготвен от тях – 60 пъти.

Оказва се, че реално няма с какво да се замени захарта. Затова остава само да се съблюдава умерената употреба и периодически да проверявате съдържанието на захарта в кръвта. Частично захарта може да се заменя с изсушени плодове – стафиди, кайсии, сини сливи и др., кой каквото му харесва. Особено полезни са фурмите. Захарта не е толкова вредна, ако се употребява разумно, в съчетание с други продукти.

Така че употребявайте с мярка сладките неща ( не забравяйте, че е опасно не самото количество захар, употребена еднократно, а честата употреба).

Пожелаваме ви сладки думи да редите, сладък живот да живеете!

 

С вкус на горена захар (1984):

Захар – Это лето (Официальное видео):

Търсения : захар, захарта, захаросан, полезно, вредно, кръвна, нормална, каралемизирана, нерафинирана, кафява, тръстикова, любовна, норми, мускулна, фруктурна, бяла,

2 Responses to “Толкова ли е вредна захарта?”

 • Anonymous says:

  Сладкото е отрова ! Избягвайте го винаги когато можете !

 • Ох-боли says:

  Захарозата е двусъставна молекула от глюкоза и фруктоза.
  проблемът е не в глюкозата, а във фруктозата.

  Преработването до лактат става единствено в черния дроб, заедно с отрови идентични с тези при алкохолната обмяна а от там нататък лактатът ако не се изгори в мускулите се превръща в истински- вредния холестерол или в полови хормони.
  Свободната фруктоза в кръвта:
  -блокира лептиновата система в частта `и регулираща усета за засищане;
  -блокира азотния окис в кръвта, който има свойството да разширява артериите;
  -не преминава мозъчно-съдовата бариера, затова не се опияняваме като бичим захар.
  Фруктозата от живите или сушени плодове се изяжда от бактериите преди да има време да се усвои от храносмилателната лигавица.
  В медицинските учебници по биохимия съзнателно е пропуснат раздела за обмяна на фруктозата, а вместо него има две изречения за това че бактериите в червата я разграждали, а какво става с тази фруктоза, която проникне в кръвообращението – нищо! – защото папагалите не знаят и не трябва да знаят, защото да не би да престанат да бъдат папагали!
  За повече подробности изгледайте документалния филм-лекция “Захарта-горчивата истина” на проф. Робърт Лъстиг от Калифорнийския Мед.Универистет (професор по детска ендокринология)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Библиотека с безплатни книги на Английски
Библиотека с безплатни книги на Английски: http://free-audio-books.info/ ==Към Библиотеката==

Сайт с колекция от емотикони за скайп както и собсвен едитор за изработване на емотикони.

skype emoticons edior and collection

Библиотека с безплатни книги на Английски:
http://free-audio-books.info/

==Към Библиотеката==

Канал с 12000 безплатни книги на Английски:
==Free Full Audiobook==

Funny Jokes
Смешни вицове на Английски
==Funny Jokes==